Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Mucenic
1 * Cuvantul cu diacritice: muceníc
Cuvantul fara diacritice: mucenic
Definitie: MUCENIC1, mucenici, substantiv masculin (Pop.; de obicei la plural) Un fel de colăcel (împletit în formă de 8) preparat din aluat copt sau fiert, cu nuci și cu zahăr sau cu miere, care se mănâncă în ziua de 9 martie. – Conform: limba rusa m u č n i k „plăcintă de secară”.
2 * Cuvantul cu diacritice: muceníc -ă
Cuvantul fara diacritice: mucenic
Definitie: MUCENIC2, -Ă, mucenici, -ce, substantiv 1. Substantiv masculin și feminin: Martir din primele timpuri ale creștinismului; p. gener. persoană care suferă, care se sacrifică pentru ideile, convingerile sale. 2. Substantiv masculin plural Sărbătoare creștină pentru pomenirea a patruzeci de martiri, care se prăznuiește la 9 martie. – Din limba slava (veche) mučenikŭ.
3 * Cuvantul cu diacritice: muceníc
Cuvantul fara diacritice: mucenic
Definitie: MUCENIC substantiv (Termen Bisericesc)1. martir, (învechit) martor, mărturie, mărturisitor, otroc. (- ortodox.)2. (mai ales la plural) sfințișor, sfânt, (regional) bradoș, brăduleț, brânduș. (De 9 martie se mănâncă -i.)
4 * Cuvantul cu diacritice: muceníc
Cuvantul fara diacritice: mucenic
5 * Cuvantul cu diacritice: muceníc -ci
Cuvantul fara diacritice: mucenic
Definitie: MUCENIC -cim. 1) Persoană care îndură chinuri fizice sau morale pentru ideile, convingerile sale; martir. 2) (la începuturile creștinismului) Creștin ortodox care era supus la suferințe fizice pentru credință. 3) la plural bis. Sărbătoare creștină în amintirea celor patruzeci de mucenici din Sevastia. 4) Fiecare dintre cei patruzeci de colăcei în formă de opt, copți cu ocazia sărbătorii creștine pentru pomenirea celor patruzeci de martiri. limba slava (veche) mučeniku
6 * Cuvantul cu diacritice: mucenic muceníci
Cuvantul fara diacritice: mucenic
Definitie: mucenic (mucenici), substantiv masculin – 1. Martir. – 2. (S.m. plural) Sărbătoarea celor 40 de martiri din Sevastia, la 9 martie. – 3. Un fel de covrigi care se servesc de sărbătoarea Sf. Mucenici. Sb. mučenik (Tiktin; Candrea), din limba slava (veche) mąčenikŭ (Cihac, II, 205), conform bulgara măčenik, conform muncă. – Derivat muceni, verb (învechit, a martiriza); mucenicie (var. mucenie), substantiv feminin (martiriu), din limba sarba: mučenje; mucenicesc, adjectiv (de mucenic); muceniță, substantiv feminin (martiră), din limba sarba: mučenica.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.