Varianta definitie 1: Muri, mor, verb IV.
Intranzitiv
1. A inceta de a mai trai, de a mai fi in viata; a raposa, a deceda, a sucomba, a expia. ♢ Expresie A muri cu zile = a deceda in urma unei boli insuficient ingrijite sau in imprejurari neprevazute. ♦ (Prin exagerare) A suferi foarte tare, a se simti covarsit de o durere, de un sentiment etcetera ♦ (Cu determinari introduse prin prep. „dupa”) A tine foarte mult la cineva sau la ceva, a-i placea nespus, a iubi cu patima.
2. (Despre plante) A se usca, a se vesteji.
3. Figurativ A inceta de a mai fi vazut sau auzit; a se pierde treptat, a se stinge. – Limba Latina Moriri.
Varianta definitie 2: A muri antonim: a (se) naste, a invia, a rasari, a trai, a vietui
Varianta definitie 3: Muri verb
1. a deceda, a disparea, a se duce, a pieri, a se prapadi, a raposa, a (se) sfarsi, a se stinge, a sucomba, (livresc) a repauza, (invechit si popular) a se savarsi, (invechit si reg.) a se pristavi, (invechit) a se proslavi, (ir.) a crapa, a plesni, (invechit si reg. ir.) a se sparge, (fig. si familiar) a se curata, (figurativ) a adormi, (livr. figurativ) a expira, (invechit si popular figurativ) a pica, (invechit si reg. figurativ) a se muta, a se petrece, (argotic) a o mierli. (A - in urma unui atac de cord.)
2. verifica cuvantul: cadea.
Varianta definitie 4: Muri verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural mor, imperfect 3 singular murea
Varianta definitie 5: A muri mor intranzitiv 1) A inceta de a mai trai; a se stinge din viata; a se sfarsi; a deceda; a raposa; a sucomba. ♢ - dupa cineva (sau Dupa ceva) a tine foarte mult la cineva (sau la ceva); a suferi foarte tare pentru cineva (sau ceva). - de foame a) a fi foarte flamand; b) a fi foarte sarac. - de dor (frica, tristete) a fi covarsit de dor (frica, tristete). - cu zile a muri inainte de vreme (in imprejurari nefaste sau neglijand o boala). A trage sa moara a fi in agonie; a fi pe patul de moarte. 2) (despre plante) A pierde cu totul seva (de seceta, de frig etcetera); a se usca; a pieri. 3) fig.
A inceta de a mai fi perceput cu organele de simt; a disparea treptat; a se pierde. 4) fig.
A inceta de a mai exista (printr-o evolutie lenta); a ajunge in declin; a apune. Civilizatie, limba care moare. /<lat. moriri
Varianta definitie 6: Muri (-mort, murit), verb –
1. A deceda, a se sfirsi din viata. –
2. A simti o pasiune vehementa. –
3. A se epuiza, a se extenua. – Mr. mor, murire, megl. mor, muriri, istr. mor.
Limba Latina mǒrior, redus la o conjug. analogica *mǒrῑre (Puscariu 1107; Candrea-Dens., 1174; REW 5681), conform limba italiana morire, prov., cat., sp. morir, franceza mourir.
Cuvint de uz general (ALR, I, 286). – Conform: mort, moarte, mortaciune, amorti.
Derivat muricios, adjectiv (invechit, mortal); murind, substantiv masculin (calugar care ingrijeste muribunzii), cuvint neuzual, creat de Caragiale, dupa modelul franceza mourant; muribund, adjectiv , din franceza moribond; muritor, substantiv masculin (mortal, efemer); nemurire, substantiv feminin (imortalitate); nemuritor, adjectiv (imortal); nemuri (var. inemuri), verb (a imortaliza), neuzual, creatie a scriitorilor romantici; nemuritorie, substantiv feminin (invechit, imortalitate).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.