DexDefinitie.com

Definitie Mut -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Mut, -Ă, muti, -te, adjectiv , substantiv masculin si feminin:
1. Adjectiv (Despre oameni; adesea substantivat) Care nu poate vorbi, care este lipsit de facultatea vorbirii. ♢ Expresie (Substantivat; familiar) Asta sa i-o spui lui mutu, se spune cuiva in afirmatiile caruia n-ai incredere, care exagereaza, care minte.
Unde a dus (surdul roata si) mutul iapa = foarte departe.
2. Adjectiv (Despre actiuni, atitudini ale omului) Care se face, se petrece in tacere, care nu se exprima prin cuvinte. ♢ Cor mut = ansamblu vocal care executa o melodie fara cuvinte.
Film mut = film cinematografic care inregistreaza numai imagini, fara sunete sau vorbirea personajelor.
Scena muta = scena dintr-o lucrare dramatica in care personajele nu vorbesc, ci isi exprima sentimentele prin gesturi, atitudini, mimica etcetera Litera muta = litera din cadrul unui cuvant care nu se pronunta.
3. Adjectiv Care nu vrea sau nu poate sa vorbeasca la un moment dat sau in anumite imprejurari; prin extensiune caruia nu-i place sa vorbeasca (mult), care este tacut din fire, taciturn. ♦ (Adverbial) Fara zgomot.
4. Adjectiv P. ext. (Despre elemente ale naturii etcetera) Tacut, linistit.
5. Substantiv masculin si feminin: (Regional) Om slut; om nepriceput, prost, natang. – Limba Latina Mutus, -a, -um.
Varianta definitie 2: Mut antonim: comunicativ, guraliv, limbut, palavragiu, sonor, vorbaret
Varianta definitie 3: Mut substantiv art., adjectiv
1. substantiv art. (regional) cloj, mutulica, primicer, zbicer. (- la jocul calusarilor.)
2. adjectiv verifica cuvantul: ursuz.
3. adjectiv verifica cuvantul: linistit.
Varianta definitie 4: Mut s., adjectiv verifica cuvantul: cretin, idiot, imbecil, tampit.
Varianta definitie 5: Mut adjectiv m., substantiv masculin, plural muti; f. singular muta, plural muti
Varianta definitie 6: Mut muta (muti, mute) 1) si substantival (despre persoane) Care este lipsit de facultatea de a vorbi; care nu poate vorbi. ♢ Unde a dus surdul roata si -ul iapa undeva departe, unde nu stie nimeni. 2) fig.
Caruia nu-i place sa vorbeasca mult; tacut din fire. 3) Care este lipsit de sonoritate. Film -.
Scena muta. ♢ Litera muta litera scrisa care nu se citeste. 4) fig. poet.
Care este absolut linistit; netulburat de nimeni. 5) (despre sentimente) Care nu poate fi exprimat prin cuvinte. /<lat. mutus
Varianta definitie 7: Mut (muta), adjectiv – Silentios, tacut, care nu vorbeste. – Mr., megl., istr. mut.
Limba Latina mūtus (Puscariu 1144; Candrea-Dens., 1189; REW 5798), conform verifica cuvantul: limba italiana muto, friul., prov., cat. mut, verifica cuvantul: franceza mu, sp., port. mudo. – Derivat mutul, substantiv masculin art. (Arg., lacat); mutalau, substantiv masculin (prost, nating); mutulica, substantiv masculin (prost); muti, verb (a ramine mut), conform amuti (dupa Puscariu 1147 si REW 5786, din limba latina *mūtῑre, in loc de mūtescĕre, conform prov. mudir); muteste, adverb (ca mutii; prin semne); muteala (var. mutie, mutenie), substantiv feminin (calitatea de a fi mut); mutism, din franceza mutisme. – Din rom. provin bulgara mut (Capidan, Raporturile, 230), bulgara din Trans. mutien (Miklosich, Bg., 127), mag. muta (Edelspacher 19) si limba neogreaca: μοῦτος (Murnu, Lehnw., 33).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.