DexDefinitie.com

Definitie Muta - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Muta, mut, verb I.
1. Tranzitiv si reflexiv A (se) misca din locul in care se gaseste si a (se) aseza in alt loc; a (se) deplasa; a (se) stramuta, a (se) transfera. ♢ Expresie (Tranzitiv; familiar) A-i muta (cuiva) falcile (sau capriorii) = a-i trage (cuiva) o palma cu putere, a lovi peste obraz. ♦ A (se) transfera dintr-un serviciu in altul.
2. Reflexiv A se stabili (cu locuinta) in alt loc, a-si schimba domiciliul.
3. Tranzitiv (Înv. si popular) A inlocui, a schimba (cu altceva sau cu altcineva); a modifica, a transforma. ♦ A schimba cursul, directia. ♦ Expresie A-si muta gandul = a se razgandi, a renunta.
4. (La jocul de sah) A efectua o mutare. – Limba Latina Mutare.
Varianta definitie 2: Muta verb verifica cuvantul: amana, asasina, clatina, deceda, disparea, duce, inlocui, metamorfoza, misca, modifica, muri, omori, pasui, pieri, prapadi, preface, prelungi, preschimba, raposa, schimba, sfarsi, stinge, sucomba, suprima, transforma, ucide.
Varianta definitie 3: Muta verb
1. verifica cuvantul: clinti.
2. verifica cuvantul: misca.
3. a (se) deplasa, a (se) stramuta, (invechit si reg.) a (se) petrece, (familiar) a (se) trambala. (Se - dintr-un loc in altul.)
4. (regional) a se coltosi. (S-a - in alt oras.)
5. a (se) permuta, a (se) stramuta, a (se) transfera, (invechit) a (se) premutarisi. (S-a - cu slujba la Ploiesti.)
6. a schimba. (- baza de operatii.)
7. (invechit) a (se) ridica. (Și-a - tabara in alta parte.)
8. verifica cuvantul: devia.
9. verifica cuvantul: schimba.
10. a schimba, (invechit si reg.) a stramuta. (Sa-ti - gandurile cu privire la ...)
Varianta definitie 4: Muta verb, indicativ prezent 1 singular mut, 3 singular si plural muta
Varianta definitie 5: A se muta ma mut intranzitiv 1) A-si schimba locul; a trece (dintr-un loc in altul); a se transfera. 2) A-si schimba domiciliul; a se stabili (cu traiul) in alt loc. /<lat. mutare
Varianta definitie 6: A muta mut tranzitiv 1) A lua din locul in care se afla, punand in alt loc; a misca (din loc). ♢ - (cuiva) falcile a lovi (pe cineva) cu putere peste obraz, vatamandu-i maxilarele. A-si - gandul a-si schimba parerea, intentiile; a se razgandi. 2) A face sa se mute. /<lat. mutare
Varianta definitie 7: Muta (mutat,at), verb –
1. A deplasa, a misca din loc. –
2. A schimba casa de locuit. –
3. A schimba destinatia, a primi numire in alt loc. –
4. (Refl.) A se intoarce, a schimba pozitia. – Mr. mut, mutare, megl. mut, mutari.
Limba Latina mūtāre (Puscariu 1145; Candrea-Dens., 1192; REW 5785), conform limba italiana mutare, prov., cat., sp., port. mudar, franceza muer. – Derivat mutacios, adjectiv (variabil, schimbator); mutat, substantiv neutru (schimbare de domiciliu; cuvant invechit, locuinta, sedere); mutatoare, substantiv feminin (imparateasa, Byronia dioica); mutator, adjectiv (schimbator); stramuta, verb (a transporta in alt loc, a schimba locul, a deplasa; a schimba; a transpune), cu pref. stra- (dupa Candrea, din limba latina vulg. *extramūtāre, in loc de transmūtare); nestramutat, adjectiv (neclintit).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.