DexDefinitie.com

Definitie Mușuroi - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MuȘuroi2, musuroiesc, verb IV.
Tranzitiv A ingramadi pamant la radacina unei plante, pentru a o proteja sau pentru a favoriza dezvoltarea ei. ♦ Reflexiv Figurativ A se aduna, a se strange, a se gramadi. [Varianta: Musiroi verb IV] – Din Musuroi1.
Varianta definitie 2: MuȘuroi1, musuroaie, substantiv neutru
1. Movilita formata din tarana pe care o arunca la suprafata solului furnicile, cartitele etcetera cand isi sapa coridoarele subterane; prin extensiune grup de furnici care locuiesc intr-un furnicar; furnicar.
2. Gramada de pamant adunata la radacina unor plante pentru a le sprijini, a le feri de vant, de inghet sau pentru ale favoriza dezvoltarea.
3. (Urmat de determinari) Gramada (mica).
4. (Regional) Ridicatura mica de pamant; movila, deal. [Varianta: (invechit si reg.) mosinoi, mosiroi, mosoroi, mosuroi, musinoi, musiroi, musunoi substantiv neutru] – Limba Latina Mus araneus.
Varianta definitie 3: MuȘuroi substantiv verifica cuvantul: cartita, sobol.
Varianta definitie 4: MuȘuroi verb verifica cuvantul: gramadi, imbulzi, indesa, inghesui, ingramadi.
Varianta definitie 5: MuȘuroi substantiv
1. movilita. (Un - facut de cartite.)
2. verifica cuvantul: furnicar.
3. verifica cuvantul: cuib.
4. mogaldeata, (regional) maguiata. (Un -pe un teren ses.)
5. musuroi inierbat verifica cuvantul: marghila.
Varianta definitie 6: Musuroi substantiv neutru, plural musuroaie
Varianta definitie 7: Musuroi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural musuroiesc, imperfect 3 singular musuroia; conjunctie: prezent 3 singular si plural musuroiasca
Varianta definitie 8: A se muȘuroi se -iesc intranzitiv figurativ (mai ales despre fiinte) A se aduna laolalta in numar mare; a se strange gramada (ca un musuroi). /Din musuroi
Varianta definitie 9: A muȘuroi -iesc tranzitiv (unele plante, mai ales cartoful, porumbul) A inconjura cu pamant radacina (asemenea unui musuroi) pentru a favoriza dezvoltarea, a cuibari. /Din musuroi
Varianta definitie 10: MuȘuroi -oaie n. 1) Movilita de pamant pe care o fac cartitele sau furnicile in locul unde isi au cuibul. 2) Gramajoara de pamant adunata la baza unei plante (porumb, cartof etcetera) in timpul prasitului pentru a-i favoriza dezvoltarea. 3) Ridicatura mica de pamant (naturala sau facuta de om). /<lat. mus araneus
Varianta definitie 11: Musuroi (musuroaie), substantiv neutru –
1. Furnicar. –
2. Ridicatura de pamint. – Varianta mosoroi, mosunoi, mosinoi. – Mr. sumuroñu.
Creatie expresiva, pornind de la mis- „ideea de furnicar”, conform misuna „a furnica, a forfoti”, misuna „furnicare”, cu sufix -oi.
Cihac, II, 198, a intuit legatura cu a misui, dar pleca de la limba slava (veche) mĕsiti „a amesteca”; in acelasi fel, Puscariu 1098 si REW 5620 pornesc de la misuna, dar il explica prin limba latina mixtiōnem.
Celelalte explicatii sint fara valoare: din mausoleum, cu ajutorul unei metateze *mauseolum (Giuglea, Dacor., I, 497), sau din limba latina mus araneus (Candrea; Scriban), corectat in *musaroneus (Graur, BL, V, 86). – Derivat musuroi, verb (a acoperi cu pamint, a face musuroi); musuroit, substantiv neutru (musuroire).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.