DexDefinitie.com

Definitie Mânca - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MÂnca, manấnc, verb I. Tranzitiv
1. A mesteca un aliment in gura si a-l inghiti; a folosi in alimentatie, a consuma. ♢ Expresie A (nu) avea ce manca = a (nu) avea din ce trai.
A manca painea cuiva = a fi in slujba cuiva; a se folosi de binefacerile cuiva; a fi intretinut de cineva.
A (nu mai) manca (paine si sare) dintr-un talger (sau dintr-un blid) cu cineva = a (nu mai) convietui cu cineva; a (nu) se (mai) afla in raporturi intime sau prietenesti cu cineva.
A-si manca de sub unghie (sau unghii) = a fi foarte zgarcit.
A manca rahat = a minti; a barfi, a cleveti.
A-i manca (cuiva) ratele (sau cainii) din traista (sau din buzunar) = A) a fi mic de statura; B) a fi bleg, prost. (Parca) a mancat laur, se spune despre cineva care (parca) si-a pierdut mintile.
A-i manca cuiva colacii (sau coliva) = a vedea mort pe cineva. (Refl. pas.) A crede ca tot ce zboara se mananca = a fi naiv, credul; a-si face iluzii. (Popular) Mananca-l fript sau mananc-o fripta, se spune pentru a exprima dispretul fata de cineva sau de ceva, precum si renuntarea la un anumit lucru.
A manca foc pentru cineva = a face orice pentru a fi de folos cuiva.
A manca foc (sau jeratic) = (despre cai) a fi foarte iute.
A manca (cuiva sau a-si manca cu cineva sau cu ceva) viata (sau zilele, tineretele etcetera) = a(-si) irosi, a(-si) distruge viata, tineretea etcetera A-i manca sufletul (cuiva) = a supara, a necaji, a chinui (pe cineva) peste masura.
A manca (cuiva) capul = a distruge, a nimici.
A-si manca credinta (sau omenia, lefteria) = a-si pierde prestigiul, cinstea, creditul.
A manca (pe cineva) din ochi = a privi (pe cineva) cu mare placere sau cu mare dragoste; a privi (pe cineva) foarte insistent si dragastos.
Sa-l (sau s-o) mananci din ochi (nu alta), se spune despre o persoana frumoasa, atragatoare, iubita.
A manca (ceva) cu ochii = a se uita cu mare pofta (la ceva). (Popular) Manca-ti-as ochii sau manca-te-as, se spune pentru a-si exprima afectiunea fata de persoana careia i se adreseaza (cautand sa-i castige bunavointa).
A manca bataie (sau tranteala, chelfaneala etcetera) = a fi batut de cineva; prin extensiune a fi invins (intr-o lupta, intr-o competitie, la un joc de societate etcetera).
A manca (o) sapuneala (sau papara) = a fi (aspru) certat.
A fugi (sau a alerga) mancand pamantul sau a manca pamantul fugind (sau alergand) = a fugi foarte repede, in graba mare. ♦ Intranzitiv A se hrani, a se alimenta. ♦ Figurativ (Familiar) A trai din... ♦ Figurativ A lua, a-si insusi (pe nedrept) un bun material; a cheltui, a risipi. ♦ Figurativ (Popular) A exploata, a spolia, a jecmani pe cineva. ♦ Figurativ (Popular) A suferi, a patimi, a indura, a inghiti. ♦ Figurativ (Familiar) A omite, litere, cuvinte, sunete in vorbire sau in scris.
2. (Despre animale si despre pasari salbatice) A rupe prada in bucati, a sfasia (si a devora). ♢ Expresie A manca carne de om = (despre oameni) a fi rau. crud, agresiv. ♦ (Despre viermi, molii, agenti fizici sau chimici) A roade, a distruge. ♦ (Despre boli) A distruge (treptat), a macina, a mina.
3. (Despre insecte) A pisca, a ciupi.
4. (Precedat de un pronume pers. la acuzativ; despre corp sau despre parti ale corpului) A produce o senzatie de mancarime. ♢ Expresie (Glumet) A-l manca (pe cineva) spinarea (sau pieha) = a se comporta ca si cum ar vrea sa fie batut.
A-l manca (pe cineva) palma (sau palmele) = a fi dornic, a avea chef sa bata pe cineva. (În superstitii) A-I manca (pe cineva) palma dreapta = a avea o senzatie de mancarime in palma dreapta, semn ca va trebui sa dea o suma de bani. (În superstitii) A-l manca (pe cineva) palma stanga = a avea o senzatie de mancarime in palma stanga, semn ca va primi o suma de bani.
A-l manca (pe cineva) talpile = a nu avea astampar sa stea intr-un loc. a fi nerabdator sa plece.
Te mananca cojocul = nu te astamperi. nu te potolesti, vrei sa te bat; cauti bataie. (Popular) A-l manca (pe cineva) sa... = a simti impulsul, indemnul irezistibil sa... a fi tentat sa...
5. A roade cu dintii un lucru necomestibil, a-si infige dintii intr-un lucru necomestibil.
6. Figurativ A face sa dispara; a consuma, a nimici, a distruge.
7. Figurativ (Despre nenorociri, stari sufletesti etcetera) A face pe cineva sa sufere; a consuma, a chinui.
8. Figurativ A face cuiva rau (pe ascuns); a submina. ♦ Reflexiv recipr.
A se certa, a se dusmani, a se sapa, a-si face rau unul altuia. – Limba Latina Manducare.
Varianta definitie 2: MÂnca verb verifica cuvantul: arunca, azvarli, cheltui, consuma, eroda, irosi, imprastia, omite, prapadi, risipi, roade, sapa, scapa, zvarli.
Varianta definitie 3: MÂnca verb
1. (mai ales in vorbirea copiilor) a papa, (invechit si popular) a (se) ospata, (familiar) a hali, (depr.) a rumega. (Ce - acolo?)
2. a consuma, (familiar) a hali. (A - repede intreaga paine.)
3. (familiar) a imbuca. (N-a apucat sa - nimic.)
4. a (se) alimenta, a (se) hrani, a (se) nutri, (familiar) a hali. (- bine.)
5. verifica cuvantul: roade.
6. verifica cuvantul: intepa.
7. a (se) distruge, a (se) roade. (Moliile au - haina.)
8. a (se) macina, a (se) roade, a (se) sapa, a (se) scobi. (Apa - malul.)
9. verifica cuvantul: ataca.
Varianta definitie 4: Manca verb, indicativ prezent 1 singular mananc, 2 singular mananci, 3 singular si plural mananca, 1 plural mancam
Varianta definitie 5: A se mÂnca ma mananc intranzitiv fam (despre persoane) A fi in relatii de dusmanie (unul cu altul), infaptuind (pe ascuns) actiuni de compromitere. /<lat. mandicare
Varianta definitie 6: A MÂNCA mananc
1. tranzitiv 1) (alimente) A mesteca in gura, inghitind (pentru a-si mentine existenta fizica). ♢ - (ceva) cu ochii a dori (ceva) foarte mult, privind cu mare pofta. - (pe cineva) din ochi a privi (pe cineva) cu mare dragoste sau placere. - painea cuiva a) a fi in serviciul cuiva; b) a fi intretinut de cineva. - (cuiva) zilele (sau Sufletul) a supune (pe cineva) unor necazuri sau chinuri permanente. A-si - viata (Cu cineva) a-si distruge viata (cu cineva). - foc pentru cineva a face orice pentru cineva; a se sacrifica pentru cineva. A-si - de sub unghii a fi foarte zgarcit. A-si - omenia a-si pierde omenia, cinstea. A-si - unghiile a) a avea obiceiul de a-si roade unghiile cu dintii; b) a se cai amarnic. - bataie (sau Papara, chelfaneala) a fi batut. A-si - amarul a trai din greu. A-i - (cuiva) banii (sau Averea) a stoarce pe cineva de bani sau de avere. - cuvintele a pronunta cuvintele in mod denaturat, nedistinct. A fugi mancand pamantul a fugi foarte repede. 2) (despre animale salbatice) A ataca, rupand in bucati si inghitind. ♢ - carne de om a fi foarte rau; a manifesta agresivitate. 3) (despre insecte) A intepa, producand o senzatie dureroasa; a ciupi; a musca; a pisca. 4) (despre agenti sau despre factori nocivi) A modifica in rau (ducand chiar la disparitia totala). 5) A face sa simta o senzatie de mancarime. ♢ A-l - (pe cineva) spinarea (sau Pielea) a se comporta in asa fel, de parca ar cauta sa fie batut. A-l - (pe cineva) palmele a avea chef sa bata (pe cineva). 6) fig. (persoane) A face sa sufere, creand conditii de viata insuportabile. 7) fig.
A consuma pana la epuizare totala.
2. intranzitiv 1) A consuma hrana (pentru a-si mentine existenta fizica). ♢ - ca un lup a) a manca foarte mult; b) a manca repede si lacom. - ca o pasare a manca foarte putin. 2) A lua masa; a sta la masa. 3) fig.
A-si asigura existenta (din ceva). /<lat. mandicare

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.