Varianta definitie 1: MẤNĂ, maini, substantiv feminin I.
1. Fiecare din cele doua membre superioare ale corpului omenesc, de la umar pana la varful degetelor, in special partea de la extremitatea antebratului, care se termina cu cele cinci degete. ♢ Locutiune adjectiv De mana = A) facut cu mana, lucrat manual; B) (despre unelte, instrumente) actionat manual. ♢ Locutiune adverb Pe (sau la) mana dreapta (sau stanga) = pe partea dreapta (sau stanga).
Pe sub mana = pe ascuns, clandestin.
În mana = direct, personal.
Mana-n mana = in colaborare, in intelegere, in perfect acord.
Peste mana = anevoios, incomod, dificil (de obtinut, de realizat, de efectuat). ♢ Expresie (Popular) A bate (sau a da) mana (cu cineva) = a se intelege cu cineva (in privinta unei tranzactii); a face un targ, a se invoi (din pret), strangandu-si mana (in semn de pecetluire a tranzactiei incheiate).
A(-si) da mana (cu cineva) = A) a strange cuiva mana in semn de salut sau de impacare; B) A se alia, a colabora.
A putea (sau a fi bun) sa se ia de mana cu cineva = a se asemana, a se potrivi cu cineva din punctul de vedere al defectelor sau al actiunilor rele. (Popular) A se tine cu mainile de burta (sau de pantece, de inima) de(-atata) ras = a rade cu mare pofta, in gura mare.
A pune (sau a baga) mana in foc pentru cineva (sau pentru ceva) = a garanta pentru cineva sau pentru ceva.
A pune (sau a incrucisa) mainile pe piept = a muri.
A se spala pe maini = a refuza sa-si ia raspunderea unei probleme (dificile) sau a unei fapte (reprobabile).
A da (sau a lasa, a pierde) ceva din (sau de la) mana = a da (sau a lasa, a pierde) ceva care iti apartine sau de care esti sigur ca il poti obtine.
Cu mana goala = fara a aduce nimic; fara a lua nimic; prin extensiune fara a-si fi atins scopul, fara nici un rezultat.
A avea (sau a fi la cineva) mana = (la jocul de carti) a-i veni randul sa imparta cartile.
A trece (sau a ceda) mana (cuiva) = (la jocul de carti) a nu juca in turul respectiv, cedand randul jucatorului urmator. (O) mana de ajutor = (mai ales in legatura cu verbele „a da”, „a cere”, „a solicita”, „a fi”) sprijin, ajutor.
A lega cuiva mainile (si picioarele) sau a lega (sau a fi legat) de maini si de picioare = a pune pe cineva sau a fi in imposibilitate sa actioneze.
A avea (sau a lasa, a da cuiva) mana libera = a avea (sau a da cuiva) posibilitatea sa actioneze dupa bunul sau plac; a avea (sau a da cuiva) libertate totala de actiune.
A avea (ceva) pe mana = a dispune de ceva.
A pune mana = A) a face, a intreprinde ceva; B) a fura.
A pune mana pe ceva = a ajunge in posesiunea unui lucru, a-si insusi un lucru (prin mijloace necinstite).
A pune mana pe cineva = A) a prinde, a inhata, a insfaca pe cineva; B) a gasi pe cel de care ai nevoie.
A-i pune (cuiva) mana in piept (sau in gat) = a prinde a insfaca (pe cineva); a cere cuiva socoteala; a(-l) trage la raspundere.
A pune (cuiva) mana in cap = a avea noroc, a-i merge totul din plin.
A-i lua (cuiva) boala (sau durerea) cu mana = a face sa treaca boala (sau sa inceteze durerea etcetera cuiva) repede, numaidecat.
Cu miinile incrucisate (sau in san, in buzunar) = inactiv.
A pune mana de la mana = a strange, a aduna (bani, obiecte etcetera) prin contributie benevola.
A avea mana usoara sau a fi usor de mana = a lucra cu finete si cu abilitate (ca medic).
A fi greu de mana = a lucra neindemanatic, brutal (ca medic).
A avea mana buna sau a fi bun de mana = A) a fi indemanatic, priceput; B) a purta noroc cuiva; (la jocul de carti) a da carti bune celor cu care joaca.
A-si face mana buna la (sau pe langa) cineva = a obtine favoarea cuiva, a se pune bine cu cineva.
A lua cu o mana si a da cu alta (sau cu zece) = a cheltui mult, a fi risipitor.
A fi mana larga = a fi darnic, generos. (Familiar) A fi mana sparta = a fi risipitor.
A avea (sau a fi) mana stransa = a fi econom; a fi zgarcit, meschin.
A-i da cuiva mana (sa faca ceva) = a-si putea permite (sa faca ceva); a-i permite situatia., imprejurarile (sa faca ceva).
Una la mana, se spune pentru a marca primul element al unei enumerari.
A fi mana dreapta a cuiva = a fi omul de incredere al cuiva.
A cere mana cuiva = a cere in casatorie.
Sarut mana (sau mainile), formula de salut adresata femeilor, preotilor, persoanelor mai in varsta etcetera Cu mana lui (sau a mea, ta etcetera) sau cu mainile lor (ori noastre, voastre etcetera) = direct, personal, fara interventia nimanui.
A scoate castanele (sau carbunii) din foc cu mana altuia = a se folosi de cineva pentru rezolvarea unei probleme dificile, a unei actiuni periculoase ori riscante.
Cu amandoua mainile = cu bunavointa, foarte bucuros, din toata inima. (Familiar) A avea (sau a fi cu) mana lunga = a fi hot, pungas. (A fi om) cu dare de mana = (a fi om) instarit, bogat. (Popular) A da din maini (si din picioare) = a face eforturi pentru obtinerea unui lucru, a se stradui, a-si da osteneala.
A avea mana curata (sau mainile curate) = a fi cinstit.
A primi (sau a lua) in mana = a primi o suma neta.
A duce de mana (pe cineva) = a calauzi, a conduce (pe cineva), a sprijini, a proteja (pe cineva neajutorat, nepriceput).
De la mana pana la gura = foarte repede, in timp foarte scurt.
Cu mainile la piept sau cu caciula in mana = intr-o atitudine umila, supus, smerit.
Cu mana pe inima (sau pe cuget) = cu constiinta curata, cu convingerea ca e adevarat.
A ajunge pe maini bune = a ajunge in grija, in posesiunea cuiva competent.
A-si lua mainile de pe cineva = a inceta de a mai proteja, de a mai ajuta pe cineva.
Din mana in mana = de la unul la altul, de la om la om.
A da mana cu moartea = a trece printr-o mare primejdie; a fi foarte bolnav.
A da pe mana justitiei = a deferi justitiei; a inainta un infractor organelor judiciare.
A fi (sau a cadea, a incapea etcetera) la (sau pe) mana cuiva = a fi (sau a cadea, a incapea) sub puterea, sub autoritatea cuiva, la discretia cuiva.
A avea pe cineva sub mana = a avea pe cineva sub control, in subordine. (A fi) mana de fier (sau mana forte) = (a fi) om energic, autoritar.
Politica de mana forte = politica dictatoriala, tiranica, abuziva. ♢ Compus: mana-Maicii-Domnului = mica planta erbacee din familia cruciferelor, cu tulpina higroscopica si foarte ramificata, cu flori albe si cu fructe mici (Anastatica hierochuntica). ♦ Persoana, individ (conceput ca autor al unei actiuni). ♢ Mana de lucru = muncitor.
Mana moarta = (la unele jocuri de carti) jucator fictiv caruia i se distribuie carti, in cont.
2. Cantinte mica din ceva, cat incape in palma. ♢ (Ca epitet, precedand termenul calificat, de care se leaga prin prep. „de”, indica proportii foarte mici) O mana de om. (Urmat de un substantiv la plural, indica un numar redus, un grup restrans de elemente de acelasi fel) O mana de oameni.
3. (În legatura cu numerale ordinale sau, mai rar, cardinale) Categorie, treapta, rang, clasa; calitate. ♢ Locutiune adjectiv (Popular) De toata mana = de toate felurile, de toate categoriile. II. Numele unor unelte sau obiecte (de gospodarie) sau ale unor parti ale lor, care se asemana, ca forma si ca intrebuintare, cu mana (I 1) sau care se apuca, se manevreaza cu mana. ♢ Mana curenta = balustrada. – Limba Latina Manus.
Varianta definitie 3: MÂNĂ substantiv
1. (ANATOMIE) membru superior, (invechit si reg.) branca. (Omul are doua -iini si doua picioare.)
2. (ANAT.) (popular si familiar) laba. (Nu pune - pe mine!)
3. verifica cuvantul: brat.
4. verifica cuvantul: palma.
5. mana de lucru verifica cuvantul: forta de munca.
6. verifica cuvantul: pumn.
7. (BOTANICA) mana-Maicii-Domnului (Anastatica hierochuntica) = (regional) palma-sfintei-Marii.
8. mana curenta verifica cuvantul: balustrada.
9. (TEHN.) brat, crac, margine, maner, pervaz, speteaza, (regional) condac, cotoi. (- la ferastrau.)
10. verifica cuvantul: bata.
11. (TEHNICA) brat, furca, stalp, (regional) ciocan, cujba. (- la razboiul de tesut.)
Varianta definitie 4: Mana substantiv feminin, g.-d. art. mainii; plural maini
Varianta definitie 5: MÂNĂ maini f. 1) Fiecare dintre cele doua membre superioare ale corpului omenesc. 2) Partea extrema a acestor membre care cuprinde palma si degetele. ♢ Cu amandoua mainile din toata inima; fara nici o rezerva. A-si spala mainile (sau A se spala pe maini) a nu lua asupra sa nici o raspundere. A avea mainile curate a fi om cinstit. De -a intai (A doua) de calitatea sau categoria intai (a doua). De toata -a fel de fel; de tot soiul. Pe sub - pe ascuns. A bate (sau A da) - (sau Palma) a incheia o tocmeala. A da -a cu cineva a) a se saluta cu cineva prin strangere de mana; b) a-si uni eforturile in vederea unor actiuni comune. A face cu -a a semnaliza ceva cu ajutorul mainii. A da (sau A intinde) o - de ajutor a veni in ajutorul cuiva. A-si musca mainile a se cai amarnic. A pune (sau A incrucisa) mainile pe piept a muri. A pleca (a se in-toarce) cu -a goala a pleca (a se intoarce) fara a obtine ceva. A avea la - pe cineva a dispune de ceva compromitator despre cineva; a avea in puterea sa. A-i lega cuiva mainile (sau A-l lega pe cineva de maini si de picioare) a face pe cineva sa nu poata actiona. A avea - libera a dispune de libertate deplina. A pune -a pe ceva a intra in posesia unui lucru. A-si pune mainile in cap a se ingrozi de ceva. A ridica -a asupra cuiva a incerca sa loveasca pe cineva. A sta cu mainile in buzunare (In san, in solduri, incrucisate) a sta degeaba; a nu lucra. A fi (sau A avea) - sparta a fi risipitor; a cheltui fara socoteala. A avea (sau A fi cu) - larga a fi darnic. A fi cu -a lunga (sau A fi lung la -) a avea obiceiul sa fure. A fi -a dreapta a cuiva a fi omul de incredere al cuiva. A cere -a (Unei fete, femei) a cere in casatorie. A avea - de fier a fi autoritar si sever. A uita de la - (pana) la gura a uita foarte repede. O - spala pe alta (Si amandoua obrazul) se spune cand una din parti cauta sa justifice actiunile alteia pentru ca sa nu iasa la iveala lucruri urate (necinstite). Ce-i in - nu-i minciuna se spune cand cineva nu crede in promisiuni, ci numai in ceea ce este real, concret. A pune - de la - a contribui in comun la o actiune (adunand bani de la toti). A lua cu o - si a da cu alta a fi darnic. A da cu o - si a lua cu doua a fi hraparet. 3) fig.
Persoana, individ ca autor al unei actiuni. ♢ - de lucru forta de lucru. 4) Cantitate mica de ceva, atat cat incape in palma. O - de faina. 5) fig.
Numar redus de unitati; cantitate mica. O - de oameni. 6) Categorie sau clasa sociala; treapta. ♢ De toata -a de toate categoriile. [G.-D. Mainii] /<lat. manus
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.