DexDefinitie.com

Definitie Mălai - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MĂlai, (2) malaie, substantiv neutru
1. Faina de porumb. ♦ (Regional) Faina de mei.
2. Aliment preparat din faina de porumb, de mei sau de alte cereale, dospit si copt in cuptor; aliment preparat din faina de porumb framantata cu lapte (si cu zahar). ♢ Expresie Și-a trait traiul, si-a mancat malaiul = a imbatranit; s-a invechit, s-a uzat, s-a perimat. ♢ Compus: malai-mare = om mancacios sau om bleg, lipsit de vlaga, prostanac. ♦ Turta formata prin presarea reziduurilor ramase dupa extragerea uleiului din semintele plantelor oleaginoase.
3. (Regional) Porumb; p.restr. boabe de porumb.
4. (Regional) Mei; p.restr. boabe de mei.
5. (Botanica; reg.) Matura.
6. Compus: malaiul-cucului = A) planta erbacee cu flori brune, dispuse la varful ramurilor (Luzula pilosa). B) planta erbacee cu frunze liniare si flori brune sau galbui, dispuse in spice (Luzula campestris). [Plural si: malaiuri] – Et.nec.
Varianta definitie 2: MĂlai substantiv
1. faina de porumb, (regional) faina de papusoi.
2. (BOTANICA) malaiul-cucului (Luzula pilosa) = (regional) horsti, parasin, paunita.
Varianta definitie 3: MĂlai substantiv verifica cuvantul: mei, porumb.
Varianta definitie 4: Malai substantiv neutru, (turte, semanaturi) plural malaie
Varianta definitie 5: MĂlai -ie n. 1) Planta din familia gramineelor cu spicul ramificat, avand semintele in forma de boabe mici, care servesc pentru hrana pasarilor si animalelor. ♢ Vrabia - viseaza se spune (in gluma) despre acela care se gandeste mereu la ceea ce doreste. 2) Faina de porumb. 3) Produs alimentar din faina de porumb, dospit si copt in cuptor. ♢ Și-a trait traiul, si-a mancat -iul se spune despre un om in varsta, care nu mai e bun de nimic. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Malai (malaiuri), substantiv neutru –
1. (Mold., Trans.) Mei (Panicum miliaceum). –
2. (Trans.) Teren cultivat cu mei. –
3. (Mold., Trans.) Faina de mei. –
4. Faina de porumb, porumb macinat. –
5. (Moldova) Piine de mei sau de porumb. – Varianta (Moldova) malai (sensul 2, plural) malaie.
Origine necunoscuta.
S-a incercat explicarea acestui cuvint ca mostenire daca (Hasdeu, Col. lui Traian, 1874, 52); ca urmas al limba slava (veche) mlĕti, melją (Cihac, II, 184; Tiktin; Scriban); cu un cuvint mei lai (Weigand, Jb, XVI, 78; Bogrea, Dacor., IV, 831; REW 5572); sau prin limba latina amylum (‹ limba greaca (veche) ἄμυλος), cu sufix -alium (Giuglea, Dacor., III, 599).
Nici una din aceste ipoteze nu este satisfacatoare.
Apare evidenta inrudirea cuvintului cu mamaliga, cu atit mai mult, cu cit ambele lipsesc din dialecte.
Daca-i vorba de o formatie interna si expresiva, ne-am putea gindi la o forma primitiva *mamalaie, cu aceeasi reduplicare ca in mamaliga si cu sufix expresiv diferit, conform harmalaie, harabaie, vilvataie etcetera Baza expresiva ar fi, intr-un astfel de caz, reduplicarea m-m, cu sensul de „aliment”, ca in mama si mamaliga; si forma actuala, malai, ar fi reconstituita dupa plural malaie, cu pierderea reduplicarii ca in maliga.
Derivat malaoi, substantiv neutru (turta din saminta de cinepa); malaoi, substantiv masculin (floarea-soarelui, Helinathus annuus; planta, Helianthemum alpestre).
Din rom. provin rut. maljaj, pol. malaj (Miklosich, Wander., 10; Berneker, II, 10), limba rusa malai (Vasmer, II, 90), bulgara malai (Capidan, Raporturile, 225), mag. male (Edelspacher 18).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.