Varianta definitie 1: Natural, -Ă, naturali, -e, adjectiv , adverb , substantiv neutru I. Adjectiv
1. Care se refera la natura (1), care apartine naturii; care se gaseste in natura. ♢ Bogatie naturala = bogatie (necultivata) a solului sau a subsolului, a unei regiuni, a unei tari.
Știintele naturale = stiintele naturii, verifica cuvantul: natura.
Granita naturala = granita marcata de o apa sau de o forma de relief.
Drept natural = (in conceptia unor filozofi) drept considerat ca imuabil si universal, care ar exista in afara structurilor sociale, decurgand fie din natura sau ratiunea umana, fie din vointa sau ratiunea divina.
2. Care este generat, produs, creat de natura (1), fara interventia omului; prin extensiune veritabil, curat, pur.
3. Care este lipsit de artificiu, de rafinament, de afectare, simplu; care se realizeaza spontan, fara efort sau constrangere. ♢ (Adverbial) Vorbeste natural.
4. Care este conform cu natura cuiva, innascut, nativ; propriu, specific cuiva.
5. Care concorda, se potriveste cu faptele din realitatea obiectiva, cu ordinea fireasca a lucrurilor; normal, firesc. ♢ Moarte naturala = moarte survenita in chip firesc, moarte buna (din cauza batranetii).
Marime naturala = (reproducere in) marime reala a modelului in artele plastice si in fotografie. ♦ (Despre copii) Nascut in afara casatoriei; nelegitim. II. Adv.
Fireste, desigur, bineinteles. Iii. Substantiv neutru: (Astazi rar) Naturalete, simplitate. – Din limba latina Naturalis, limba italiana Naturale, franceza Naturel, limba germana Naturell.
Varianta definitie 5: Natural adjectiv m., plural naturali; f. singular naturala, plural naturale
Varianta definitie 6: Natural substantiv neutru
Varianta definitie 7: Natural2 -a (-i, -e) 1) Care tine de natura; propriu naturii. ♢ Știinte -e totalitate a stiintelor care se ocupa cu studiul naturii. Economie -a forma de economie in care bunurile materiale se produc nu pentru schimb, ci pentru satisfacerea necesitatilor gospodariei producatoare. 2) Care este creat de natura (fara interventia omului). Gaz -. ♢ Frontiera -a frontiera marcata de elemente ale naturii fizice (rauri, munti etcetera). Bogatii (sau Resurse) -e bogatii aflate in solul sau subsolul unei regiuni sau tari. 3) Care este in natura lucrurilor; care este in con-cordanta cu ordinea obisnuita a lucrurilor; firesc; normal. ♢ Moarte -a moarte survenita in chip firesc (din cauza batranetii); moarte buna. Marime -a marime care corespunde dimensiunilor reale ale modelului (in artele plastice si in fotografie). 4) Care este obtinut direct din natura. Matase -a. 5) Care exclude orice afectare. Ten -. ♢ Vin - vin obtinut prin fermentarea sucului de struguri, fara amestecuri straine. Numar - fiecare din-tre numerele intregi pozitive (1, 2, 3, 4 etcetera). 6) Care este mostenit de la natura; innascut; congenital. Fire -a. 7) Care este lipsit de artificii sau rafinament; neafectat. Stil -. 8) Care tine de natura umana; propriu functiilor vitale ale omului. Necesitati -e. 9): Copil - copil nascut in afara casatoriei; copil nelegitim. /<lat. naturalis, limba italiana naturale, limba franceza: naturel, limba germana naturell
Varianta definitie 8: Natural1 adverb 1) În mod firesc; simplu; usor. 2) (folosit pentru a-si exprima acordul) Desigur, bineinteles. /<lat. naturalis, limba italiana naturale, limba franceza: naturel, limba germana naturell
Varianta definitie 9: Natural, -Ă adjectiv
1. Referitor la natura, al naturii; din natura. ♦ Curat, neamestecat.
2. Firesc, obisnuit, simplu; adevarat. adverb Fireste, desigur. substantiv neutru Naturalete, simplititate. [Conform: limba latina naturalis, franceza naturel].
Varianta definitie 10: Natural, -Ă I. adjectiv
1. referitor la natura, specific naturii. ♢ creat de natura. o stiinte ĕ = ansamblu de stiinte care studiaza fenomenele lumii inconjuratoare, lumea organica si anorganica; stiintele naturii.
2. (matematica) numar - = fiecare numar intreg pozitiv.
3. care se potriveste cu faptele din realitatea obiectiva; firesc, obisnuit, simplu.
4. (jur.; despre copii) nascut in afara casatoriei.
II. adverb desigur, fireste.
III. substantiv neutru naturalete. (< limba latina naturalis. franceza naturel, limba italiana naturale)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.