Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Naște
1 * Cuvantul cu diacritice: náște
Cuvantul fara diacritice: naste
Definitie: NAȘTE, nasc, verb III. 1. Tranzitiv A aduce pe lume un copil, a da viață unui copil. ♦ A făta. 2. Reflexiv A căpăta viață, a veni pe lume, a începe să trăiască. ♢ Intranzitiv Ce naște din pisică șoareci mănâncă.3. Tranzitiv Figurativ A crea, a plăsmui, a produce; a provoca, a stârni. 4. Reflexiv Figurativ A se forma, a se ivi, a se isca, a apărea. – Limba Latina nascere.
2 * Cuvantul cu diacritice: a se naște
Cuvantul fara diacritice: naste
Definitie: A (se) naște antonim: a (se) sfârși, a deceda, a muri, a pieri, a răposa, a sucomba, a ucide
3 * Cuvantul cu diacritice: náște
Cuvantul fara diacritice: naste
Definitie: NAȘTE verb 1. a face, (popular) a zămisli, (învechit) a prăsi. (O femeie a - un băiat.)2. verifica cuvantul: procrea. 3. verifica cuvantul: făta. 4. (învechit și reg.) a se prăsi. (Caii ce se - din aceste iepe ...)5. a ieși, a proveni. (Ce - din pisică, șoareci mănâncă.)6. verifica cuvantul: stârni. 7. verifica cuvantul: provoca.
4 * Cuvantul cu diacritice: náște
Cuvantul fara diacritice: naste
5 * Cuvantul cu diacritice: náște
Cuvantul fara diacritice: naste
Definitie: naște verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural nasc, 1 plural naștem; part. născut
6 * Cuvantul cu diacritice: a se náște mă nasc
Cuvantul fara diacritice: naste
Definitie: A SE NAȘTE mă nascintranz. 1) (despre ființe) A apărea pe lume; a căpăta viață. ♢ - cu tichia pe cap a avea noroc; a fi fericit. 2) figurat A apărea pentru prima dată; a lua ființă; a se forma. limba latina nascere
7 * Cuvantul cu diacritice: a náște nasc
Cuvantul fara diacritice: naste
Definitie: A NAȘTE nasctranz. A face să se nască; a procrea. ♢ Ce - din pisică, șoareci mănâncă se spune, de obicei, despre copiii care au moștenit de la părinți anumite apucături rele. limba latina nascere
8 * Cuvantul cu diacritice: náște násc născút
Cuvantul fara diacritice: naste
Definitie: naște (nasc, născut), verb – 1. (Înv.) A făta. – 2. A aduce la lumină, a apărea. – 3. (Refl.) A se ivi, a veni pe lume. – 4. A ieși, a se produce. – Mr. nascu, megl. nasc, istr. nǫscu. Limba Latina nascĕre (Pușcariu 1155; Candrea-Dens., 1207; REW 5832), conform limba italiana nascere, prov. naisser, franceza naître, cat. naixer, sp. nacer, port. nascer. – Derivat născare, substantiv feminin (naștere); născător, adjectiv (generator, care dă naștere; substantiv masculin, tată); născut, substantiv neutru (învechit, naștere; cuvant invechit, Nașterea Domnului); naștere, substantiv feminin (faptul de a naște; Crăciun; început; organ genital femeiesc); renaște, verb, format după franceza renaître; Renaștere, substantiv feminin, după franceza Renaissance. Conform: nat.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.