DexDefinitie.com

Definitie Necaz - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Necaz, necazuri, substantiv neutru
1. Stare a celui necajit; suparare, mahnire, tristete, amaraciune; suferinta. ♢ Expresie La necaz = in momente de suparare; intr-un moment critic, in primejdie.
2. Ceea ce provoaca cuiva o suferinta fizica sau morala; neajuns, neplacere, impas; (la plural) incercari, greutati.
3. Pornire impotriva cuiva; manie, furie, ciuda, pica. ♢ Locutiune prep.
În necazul (cuiva) = cu intentia de a supara (pe cineva). ♢ A avea necaz (pe cineva) = a fi suparat (pe cineva), a purta (cuiva) pica.
A-i fi (cuiva) necaz = a-i fi ciuda, a-i parea rau (de ceva).
A-i face (cuiva) in necaz = a supara (pe cineva) intentionat.
De necaz = ca riposta la o nemultumire; pentru a-si exprima ciuda, mania. [Varianta: (regional) Nacaz substantiv neutru] – Conform: limba slava (veche) n a k a z ŭ.
Varianta definitie 2: Necaz antonim: bucurie, satisfactie, placere
Varianta definitie 3: Necaz substantiv
1. verifica cuvantul: mahnire.
2. neplacere, suparare, (invechit si popular) price, (invechit) sablazna, scadere, siclet. (Multe -uri a avut de indurat.)
3. pas, suparare. (Și-a spus pe indelete -.)
4. verifica cuvantul: incercare.
5. greutate, incercare, nevoie, suferinta, vicisitudine, (invechit) ispita. (A trecut prin multe -uri.)
6. belea, bucluc, dandana, incurcatura, napasta, neajuns, nemultumire, nenorocire, neplacere, nevoie, pacoste, pocinog, rau, suparare, (invechit si popular) pozna, rautate, (popular) alagea, daravera, pacat, ponos, potca, poticala, zaduf, (invechit si reg.) nacafa, nagoda, (regional) dananaie, incurcala, nazbaca, nazdravanie, pacostenie, suga, sugubina, toroapa, (prin Moldova) bacala, (Transilvania) bai, (Ban., Maram. si Bucovina) beda, (Moldova) chichion, (Oltenia si Banat) cotoarba, (Oltenia, Banat si Transilvania) dabila, (invechit) nesosinta, nevointa, patima, satara, stenahorie. (Ce - a cazut pe el!)
7. verifica cuvantul: nervozitate.
8. verifica cuvantul: invidie.
Varianta definitie 4: Necaz substantiv neutru, plural necazuri
Varianta definitie 5: Necaz -uri n. 1) Situatie complicata si neplacuta. ♢ Ce -! ce suparare! La - a) in momente de suparare; b) intr-un moment critic. 2) Senzatie de suferinta (fizica sau morala); neplacere; impas. ♢ A trage multe -uri a avea de suportat multe suferinte. 3) Pornire ascunsa (impotriva cuiva); pica; ciuda. ♢ De - de ciuda. Mai mare -ul! se spune, cand cineva rateaza o ocazie sigura. A muri (sau A crapa) de - a nu mai putea de ciuda. A avea - pe cineva a) a nutri dusmanie nemarturisita impotriva cuiva; b) a fi suparat pe cineva. A face haz de - a simula voia buna pentru a-si ascunde amaraciunea. /conform limba slava (veche) nakazu
Varianta definitie 6: Necaz (necazuri), substantiv neutru –
1. Chin, dezgust, neplacere. –
2. Ciuda, suparare. –
3. Invidie. – Varianta (Moldova) nacaz.
Sl. nakazŭ „instructie”, din nakazati „a pedepsi” (Miklosich, Slaw.
Elem., 31; Cihac, II, 208), conform bulgara nakaz „nenorocire”, limba sarba: nakaz „avorton”, ceh. nakaz „epidemie”. – Derivat necaji, verb (a intrista, a mihni; a se supara; a contraria, a infuria); necajicios, adjectiv (irascibil); necajos, adjectiv (rar, suparator).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "z"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.