DexDefinitie.com

Definitie Nevoie - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Nevoie, nevoi, substantiv feminin
1. Ceea ce se cere, se impune sa se faca; trebuinta, necesitate, cerinta; spec. chestiune, situatie, afacere a carei rezolvare are caracter urgent, presant. ♢ Locutiune adjectiv si adverb (Astazi rar) De nevoie = (strict) necesar, trebuincios, util. ♢ Locutiune adverb La nevoie = in caz de trebuinta; cand trebuie, cand este necesar. ♢ Expresie De voie, de nevoie = vrand-nevrand, silit.
A avea (sau a fi) nevoie de cineva (sau de ceva) = a(-i) fi necesar, trebuincios, util cineva (sau ceva).
A avea (sau a fi) nevoie sa... = a considera sau a fi necesar sa...
A-si face nevoile = a defeca (si a urina). (Pop. si familiar) Zor-nevoie = cu orice pret, neaparat. ♦ (Înv.; la plural) Treburi, afaceri. ♢ Expresie A-si cauta de nevoi = a se ingriji de propriile sale interese si obligatii, fara a se amesteca in lucruri care nu-i privesc; a-si vedea de treaba.
2. Stare de saracie, de lipsa, de mizerie in care se afla cineva; stare de jena financiara. ♦ (Popular) Epitet dat unui om sarac, neajutorat sau care nu stie sa se descurce; saracie.
3. Ceea ce provoaca cuiva o suferinta materiala sau morala, un necaz, o nenorocire; (la plural) greutati, incercari, vicisitudini pe care le are de suportat cineva. ♢ Locutiune adjectiv (Popular) De nevoie = care provoaca neplaceri, necazuri; dificil, buclucas. ♢ Expresie A iesi (sau a scapa) din nevoie sau a scapa (ori a se ridica) deasupra nevoii = a scapa de griji, de necazuri, de saracie.
A fi mancat de nevoi = a suferi multe necazuri, lipsuri. (Popular) A fi de nevoie sau a face cuiva nevoie = a pricinui cuiva necazuri.
La (vreme de) nevoie = in imprejurari grele; la necaz..
În nevoie (de ceva) = lipsit (de ceva); in lipsa, in suferinta. ♦ Primejdie, pericol. ♢ Expresie Cu vai-nevoie = cu mare greutate.
4. (Înv.) Constrangere. ♢ Locutiune adverb (Curent) De nevoie = fara voie, constrans, silit (de imprejurari). (Înv.) De (sau din) nevoia cuiva (sau a ceva) = din cauza...
5. (Popular) Lucru, fapt iesit din comun, care mira, uimeste; ciudatenie, minunatie; dracovenie, dracie. ♢ Locutiune adverb (Familiar) Nevoie mare = (exprimand ideea de superlativ) strasnic, grozav. ♦ (Familiar, art.; in exclamatii si imprecatii) Dracul, naiba. [Pronuntat: -vo-ie] – Din limba slava (veche) Nevolja.
Varianta definitie 2: Nevoie substantiv verifica cuvantul: amenintare, bir, constrangere, dare, epilepsie, forta, impozit, pericol, primejdie, sila, silnicie, tribut, violenta.
Varianta definitie 3: Nevoie substantiv
1. verifica cuvantul: cerinta.
2. verifica cuvantul: trebuinta.
3. necesitate, trebuinta, (invechit si popular) treaba, (invechit si reg.) lipsa. (Material didactic pentru -ile scolii generale.)
4. (la plural art.) verifica cuvantul: necesitatile.
5. verifica cuvantul: saracie.
6. verifica cuvantul: dificultate.
7. verifica cuvantul: incercare.
8. verifica cuvantul: necaz.
Varianta definitie 4: Nevoie substantiv feminin, art. nevoia, g.-d.art. nevoii; plural nevoi
Varianta definitie 5: Nevoie nevoi f. 1) Ceea ce este (absolut) trebuincios; trebuinta; necesitate. ♢ La - (sau In caz de -) cand trebuie ceva; la o adica. Fara nici o - fara sa fie necesar. (Nu) este - (nu) trebuie. A avea (sau A fi) - a fi necesar; a trebui. Mare -! putin imi pasa. Nu-i (sau N-are) - nu e nimic; nu importa. 2) Lucru care trebuie indeplinit neaparat. 3) Stare a celui sarac; lipsa a mijloacelor materiale (strict) necesare; saracie. ♢ La (vreme de) - a) in caz de mare lipsa; b) la necaz; la nenorocire. A duce - de ceva a nu avea ceva. A trai in (mare) - a trai in (mare) saracie. A fi mancat de - a indura multe lipsuri, necazuri. A-l paste pe cineva -ia a-l ameninta pe cineva lipsurile, nenorocirea. A scapa de (sau A iesi din) -, a incaleca pe - a scapa de lipsuri, de griji, de necazuri; a iesi din saracie. -ia il invata pe om (sau -ia te invata minte) lipsurile si necazurile il fac pe om sa traga invataminte folositoare. 4) Situatie (materiala) dificila; stramtoare; ananghie. A ajuta la -. ♢ De - fortat de imprejurari. De voie, de - mai mult silit; vrand-nevrand. Cu (mare) - cu (mare) greu. Ia, -! ia, incurcatura! La mare - intr-o situatie extrem de grea; la mare cumpana. A fi la (mare) - (sau A fi in -) a) a se pomeni intr-o (mare) incurcatura; b) a fi (foarte) stram-torat. A scoate pe cineva din - a scapa pe cineva dintr-o situatie grea. 5) la plural Treburi pe care le indeplineste cineva; preocupari. ♢ A-si vedea (sau A-si cauta) De nevoi a-si face lucrul de fiecare zi; a fi preocupat de propriile sale interese. 6) Fapt cu care cineva este obligat sa se impace din neputinta de a se impotrivi. ♢ A se tine ca -ia de om a urmari permanent si insistent pe cineva, cauzandu-i neplaceri; a se tine scai de cineva. 7) Fiinta slaba si neputincioasa, care pricinuieste cuiva multe necazuri. 8) fam.
Întruchipare imaginara a spiritului rau; necuratul; naiba. -ia sa-l stie. 9): Frumos (sau Harnic) - mare foarte frumos (sau foarte harnic). [G.-D. Nevoii] /<sl. nevolja
Varianta definitie 6: Nevoie (-ui), substantiv feminin –
1. Necesitate, trebuinta. –
2. Obligatie, urgenta. –
3. Saracie, mizerie. –
4. Ananghie, strimtorare. – Mr. nevol’e, megl. nivol’a.
Sl. nevolja, nevolje (Miklosich, Lexicon, 421; Cihac, II, 462), conform limba sarba:, cr., slov., limba rusa nevolja, limba albaneza nevojë, mag. nevolya, conform voie. – Derivat nevoi, verb (a forta, a obliga; a-si da silinta, a se stradui; a cauta, a se sili; reflexiv, a se sforta); nevoias, adjectiv (sarac; incapabil, arierat), conform mag. nevolyas „nenorocit, ticalos”; anevoie, adverb (cu greu); anevoi, verb (a se stradui); (a)nevointa, substantiv feminin (munca, chin, dificultate); (a)nevoios, adjectiv (dificil, greu); nevoitor, adjectiv (invechit, muncitor, harnic).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.