Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Nevoie
1 * Cuvantul cu diacritice: nevóie
Cuvantul fara diacritice: nevoie
Definitie: NEVOIE,nevoi, substantiv feminin 1. Ceea ce se cere, se impune să se facă; trebuință, necesitate, cerință; spec. chestiune, situație, afacere a cărei rezolvare are caracter urgent, presant. ♢ Locutiune adjectiv și adverb (Astăzi rar) De nevoie = (strict) necesar, trebuincios, util. ♢ Locutiune adverb La nevoie = în caz de trebuință; când trebuie, când este necesar. ♢ Expresie De voie, de nevoie = vrând-nevrând, silit. A avea (sau a fi) nevoie de cineva (sau de ceva) = a(-i) fi necesar, trebuincios, util cineva (sau ceva). A avea (sau a fi) nevoie să... = a considera sau a fi necesar să... A-și face nevoile = a defeca (și a urina). (Pop. și familiar) Zor-nevoie = cu orice preț, neapărat. ♦ (Înv.; la plural) Treburi, afaceri. ♢ Expresie A-și căuta de nevoi = a se îngriji de propriile sale interese și obligații, fără a se amesteca în lucruri care nu-i privesc; a-și vedea de treabă. 2. Stare de sărăcie, de lipsă, de mizerie în care se află cineva; stare de jena financiară. ♦ (Popular) Epitet dat unui om sărac, neajutorat sau care nu știe să se descurce; sărăcie. 3. Ceea ce provoacă cuiva o suferință materială sau morală, un necaz, o nenorocire; (la plural) greutăți, încercări, vicisitudini pe care le are de suportat cineva. ♢ Locutiune adjectiv (Popular) De nevoie = care provoacă neplăceri, necazuri; dificil, buclucaș. ♢ Expresie A ieși (sau a scăpa) din nevoie sau a scăpa (ori a se ridica) deasupra nevoii = a scăpa de griji, de necazuri, de sărăcie. A fi mâncat de nevoi = a suferi multe necazuri, lipsuri. (Popular) A fi de nevoie sau a face cuiva nevoie = a pricinui cuiva necazuri. La (vreme de) nevoie = în împrejurări grele; la necaz.. În nevoie (de ceva) = lipsit (de ceva); în lipsă, în suferință. ♦ Primejdie, pericol. ♢ Expresie Cu vai-nevoie = cu mare greutate. 4. (Înv.) Constrângere. ♢ Locutiune adverb (Curent) De nevoie = fără voie, constrâns, silit (de împrejurări). (Înv.) De (sau din) nevoia cuiva (sau a ceva) = din cauza... 5. (Popular) Lucru, fapt ieșit din comun, care miră, uimește; ciudățenie, minunăție; drăcovenie, drăcie. ♢ Locutiune adverb (Familiar) Nevoie mare = (exprimând ideea de superlativ) strașnic, grozav. ♦ (Familiar, art.; în exclamații și imprecații) Dracul, naiba. [Pronuntat: -vo-ie] – Din limba slava (veche) nevolja.
2 * Cuvantul cu diacritice: nevóie
Cuvantul fara diacritice: nevoie
3 * Cuvantul cu diacritice: nevóie
Cuvantul fara diacritice: nevoie
Definitie: NEVOIE substantiv 1. verifica cuvantul: cerință. 2. verifica cuvantul: trebuință. 3. necesitate, trebuință, (învechit și popular) treabă, (învechit și reg.) lipsă. (Material didactic pentru -ile școlii generale.)4. (la plural art.) verifica cuvantul: necesitățile. 5. verifica cuvantul: sărăcie. 6. verifica cuvantul: dificultate. 7. verifica cuvantul: încercare. 8. verifica cuvantul: necaz.
4 * Cuvantul cu diacritice: nevóie
Cuvantul fara diacritice: nevoie
Definitie: nevoie substantiv feminin, art. nevoia, g.-d.art. nevoii; plural nevoi
5 * Cuvantul cu diacritice: nevóie nevói
Cuvantul fara diacritice: nevoie
Definitie: NEVOIE nevoif. 1) Ceea ce este (absolut) trebuincios; trebuință; necesitate. ♢ La - (sau în caz de -) când trebuie ceva; la o adică. Fără nici o - fără să fie necesar. (Nu) este - (nu) trebuie. A avea (saua fi) - a fi necesar; a trebui. Mare - puțin îmi pasă. Nu-i (sau n-are) - nu e nimic; nu importă. 2) Lucru care trebuie îndeplinit neapărat. 3) Stare a celui sărac; lipsă a mijloacelor materiale (strict) necesare; sărăcie. ♢ La (vreme de) - a) în caz de mare lipsă; b) la necaz; la nenorocire. A duce - de ceva a nu avea ceva. A trăi în (mare) - a trăi în (mare) sărăcie. A fi mâncat de - a îndura multe lipsuri, necazuri. A-l paște pe cineva -ia a-l amenința pe cineva lipsurile, nenorocirea. A scăpa de(saua ieși din) -, a încăleca pe - a scăpa de lipsuri, de griji, de necazuri; a ieși din sărăcie. -ia îl învață pe om(sau-ia te învață minte) lipsurile și necazurile îl fac pe om să tragă învățăminte folositoare. 4) Situație (materială) dificilă; strâmtoare; ananghie. A ajuta la -. ♢ De - forțat de împrejurări. De voie, de - mai mult silit; vrând-nevrând. Cu (mare) - cu (mare) greu. Ia, - ia, încurcătură La mare - într-o situație extrem de grea; la mare cumpănă. A fi la (mare) - (saua fi în -) a) a se pomeni într-o (mare) încurcătură; b) a fi (foarte) strâm-torat. A scoate pe cineva din - a scăpa pe cineva dintr-o situație grea. 5) la plural Treburi pe care le îndeplinește cineva; preocupări. ♢ A-și vedea (saua-și căuta) de nevoi a-și face lucrul de fiecare zi; a fi preocupat de propriile sale interese. 6) Fapt cu care cineva este obligat să se împace din neputința de a se împotrivi. ♢ A se ține ca -ia de om a urmări permanent și insistent pe cineva, cauzându-i neplăceri; a se ține scai de cineva. 7) Ființă slabă și neputincioasă, care pricinuiește cuiva multe necazuri. 8) fam. Întruchipare imaginară a spiritului rău; necuratul; naiba. -ia să-l știe. 9): Frumos (sauharnic) - mare foarte frumos (sau foarte harnic). [G.-D. nevoii] limba slava (veche) nevolja
6 * Cuvantul cu diacritice: nevóie -ui
Cuvantul fara diacritice: nevoie
Definitie: nevoie (-ui), substantiv feminin – 1. Necesitate, trebuință. – 2. Obligație, urgență. – 3. Sărăcie, mizerie. – 4. Ananghie, strîmtorare. – Mr. nevol’e, megl. nivol’ă. Sl. nevolja, nevolje (Miklosich, Lexicon, 421; Cihac, II, 462), conform limba sarba:, cr., slov., limba rusa nevolja, limba albaneza nevojë, mag. nevolya, conform voie. – Derivat nevoi, verb (a forța, a obliga; a-și da silința, a se strădui; a căuta, a se sili; reflexiv, a se sforța); nevoiaș, adjectiv (sărac; incapabil, arierat), conform mag. nevolyas „nenorocit, ticălos”; anevoie, adverb (cu greu); anevoi, verb (a se strădui); (a)nevoință, substantiv feminin (muncă, chin, dificultate); (a)nevoios, adjectiv (dificil, greu); nevoitor, adjectiv (învechit, muncitor, harnic).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.