Varianta definitie 1: Nimeri, nimeresc, verb IV.
1. Tranzitiv A atinge pe cineva sau ceva cu un obiect aruncat, cu un proiectil etcetera ♦ A lovi in tinta.
2. Intranzitiv A sosi (pe neasteptate, din intamplare) intr-un anumit loc, intr-un moment anume etcetera ♦ Reflexiv A se afla prezent undeva (din intamplare).
3. Tranzitiv A gasi pe cineva sau ceva (din intamplare sau alegand intre mai multe posibilitati).
4. Intranzitiv A gasi calea potrivita pentru o anumita situatie sau imprejurare; a izbuti sa realizeze scopul propus. ♦ A ghici.
5. Reflexiv A se intampla ca ceva sau cineva sa fie intr-un anumit fel; a se potrivi, a se brodi; p. gener. a surveni, a se intampla (incidental). ♢ Locutiune adverb Pe nimerite = la nimereala, la intamplare; pe dibuite. [Varianta: (regional) Nemeri verb IV] – Din bulgara Nameria.
Varianta definitie 3: Nimeri verb
1. verifica cuvantul: lovi.
2. a ochi, (popular) a pali, (regional) a talni, (Transilvania) a talali. (A - drept in tinta.)
3. verifica cuvantul: potrivi.
4. a o potrivi, (popular) a o brodi. (A o - ca nuca-n perete.)
5. a da. (Am - un om de treaba.)
6. (popular si familiar) a o bobi, a o brodi, a o dibaci. (Cum de ai -t-o atat de bine?)
7. a se intampla, a se potrivi, (popular) a se brodi, (invechit si reg.) a se prileji, a se prilejui, (Transilvania) a talali, (prin Maram.) a se talni, (Ban.) a se zgodi. (S-a - sa fiu si cu acolo.)
8. a apuca, a se intampla, (Munt.) a ragadui. (Îl lovea cu ce a -.)
9. verifica cuvantul: cadea.
Varianta definitie 4: Nimeri verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural nimeresc, imperfect 3 singular nimerea; conjunctie: prezent 3 singular si plural nimereasca
Varianta definitie 5: A se nimeri ma -esc intranzitiv 1) A se intampla sa fie intr-un anumit fel. ♢ Ce se -este indiferent ce; orice. Cu ce se -este cu orisice. 2) A se afla din intamplare (undeva); a se intampla. 3) pop.
A avea trasaturi comune; a fi pe potriva (unul cu altul); a se potrivi. /<bulg. nameria
Varianta definitie 6: A NIMERi -esc
1. tranzitiv 1) A atinge pe cineva sau ceva cu un obiect aruncat. ♢ A-l - pe cineva a-i face cuiva pe plac; a satisface hatarul cuiva. A o - bine a) a (nu) da gres; b) a spune ceva potrivit. 2) A gasi pe baza unor informatii prealabile. - drumul.
2. in-tranz.
A ajunge pe neasteptate (intr-un loc sau intr-o situatie); a se trezi; a se pomeni; a cadea; a pica. - in incurcatura. ♢ - tocmai bine (sau La tanc) a veni la momentul potrivit. /<bulg. nameria
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.