Varianta definitie 1: NivÉl, (1, 3) niveluri, (2) nivele, substantiv neutru
1. Înaltimea la care se gaseste un punct, o linie sau o suprafata a unui loc, a unui obiect etcetera in raport cu un plan orizontal dat. ♢ Nivelul marii = punct situat la inaltimea mijlocie a marilor si a oceanelor care comunica intre ele, in raport cu care se masoara toate altitudinile.
Curba (sau linie) de nivel = linie care uneste punctele suprafetei terestre cu aceeasi altitudine fata de o suprafata de referinta; punct, suprafata care corespunde acestei linii.
Pasaj de nivel = loc unde se incruciseaza (la aceeasi altitudine) o cale ferata cu o sosea. ♢ Locutiune prep.
La nivelul... = in regiunea..., in dreptul... ♦ Etaj, cat. ♦ Zona geologica, subdiviziune stratigrafica a etajelor si a subetajelor, care se distinge dupa fosilele caracteristice pe care le contine. ♦ (Fiz.,Chimie) Valoarea intensiva a unei marimi in raport cu o valoare de referinta.
2. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a pozitiei, a suprafetelor) orizontale sau cu care se masoara pe teren diferentele de inaltime dintre doua sau mai multe puncte de pe suprafata terestra. ♢ Nivela cu (sau de) apa = instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care serveste la determinarea planului orizontal dupa inaltimea la care se ridica apa in doua tuburi gradate.
3. Figurativ Stadiu, grad (de pregatire, de dezvoltare), treapta (a calitatii), indice (al cantitatii). ♢ Nivel de trai = gradul de satisfacere a nevoilor materiale si spirituale ale populatiei unei tari, ale unor clase sau ale unei persoane in conditii istorice date. [Varianta: (2) Nivela substantiv feminin] – Din Nivela (derivat regresiv).
Varianta definitie 2: NivÉl substantiv
1. verifica cuvantul: cota.
2. verifica cuvantul: etaj.
3. grad, stadiu, treapta. (- de dezvoltare.)
4. standard, (livresc) standing. (- de viata.)
5. verifica cuvantul: ierarhie.
6. calitate, valoare, (figurativ) calibru, talie. (Spectacol de un - deosebit.)
Varianta definitie 4: NivÉl2 -e n.
Instrument cu ajutorul caruia se masoara pe teren diferentele de inaltime dintre doua sau mai multe puncte. /v. a nivela
Varianta definitie 5: NivÉl1 -uri n. 1) Înaltime a unui loc in raport cu un plan orizontal dat. ♢ -ul marii nivelui zero al marii in raport cu care se determina altitudinile formelor de relief. Curba (sau Linie) De - linie de pe harta care uneste punctele cu aceeasi altitudine. Pasaj de - punct de intretaiere, la aceeasi altitudine, a doua cai de comunicatie. 2) Fiecare dintre partile care cuprind incaperile de pe acelasi plan orizontal dintr-o cladire; etaj; cat. 3) figurativ Treapta de dezvoltare a ceva; masura in care se manifesta evolutia unui lucru. - de dezvoltare. - stiintific. - artistic. - intelectual. ♢ - de trai (sau -ul vietii) masura in care sunt satisfacute necesitatile materiale si spiri-tuale ale populatiei unei tari, intr-o anumita perioada de timp; grad al bunastarii. La acelasi - pe aceeasi treapta; pe acelasi plan. A fi la - a corespunde (perfect) cerintelor. 4) geol.
Subdiviziune a etajelor si a subetajelor. 5) fiz. tehn.
Valoare a unei marimi in raport cu o valoare de referinta. - de energie. /v. a nivela
Varianta definitie 6: NivÉl substantiv neutru I.
1. Starea unui plan orizontal sau a unor puncte situate in acelasi plan orizontal; inaltime a unui loc, a unui obiect etcetera in raport cu un plan orizontal dat.
2. (Figurat) Stadiu, grad; situatie, treapta; etapa; indice. II. Nivelmetru. [Plural -luri, -le. / < Nivela, conform franceza niveau].
Varianta definitie 7: NivÉl substantiv neutru I.
1. inaltime a unui loc, obiect etcetera in raport cu un plan orizontal de referinta. ♢ cota a suprafetei libere a unei ape, masurata fata de un plan orizontal de referinta sau fata de nivelul zero al marii.
2. etaj, cat.
3. subdiviziune stratigrafica a unui (sub)etaj geologic.
4. (chimie) valoare intensiva a unei marimi, in raport cu o valoare de referinta.
5. (figurativ) stadiu, grad la care a ajuns o marime, o activitate; situatie, treapta; etapa; indice.
II. nivelmetru. (< nivela)
Varianta definitie 8: Nivel (niveluri), substantiv neutru –
1. Înaltimea unui punct, a unei suprafete etcetera fata de un plan orizontal dat. –
2. Nume a mai multor instrumente care masoara diferente de inaltime. –
3. Stadiu, grad, indice.
Franceza niveau, adaptat fonetismelor derivatelor (din franceza); nivela, verb (a egala); nivelator, substantiv masculin, adjectiv , (buldozer; care niveleaza).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.