Varianta definitie 1: Noroc, (popular) noroace, substantiv neutru
1. Soarta, ursita, destin (favorabil). ♢ Cu sau fara (de) noroc = A) loc. adjectiv si adverb (care este) cu (sau fara) succes; B) loc. adjectiv care exprima, arata (ne)fericire, (in)succes. ♢ Locutiune adverb La (sau intr-un) noroc = la intamplare, fara a fi sigur de reusita. ♢ Expresie (Popular) La cat mi-a sta norocul = in ce masura voi fi favorizat de soarta.
A-i fi scris in noroc sa... = a-i fi sortit sa...
2. Întamplare neasteptata sau concurs de imprejurari favorabile care asigura reusita unei actiuni, indeplinirea unei dorinte etcetera; sansa, bafta. ♢ Joc de noroc = nume generic dat jocurilor in care castigul depinde (aproape exclusiv) de intamplare. ♢ Expresie A avea noroc sau a fi cu noroc = a avea succes sau a fi favorizat de imprejurari in actiunile intreprinse.
Noroc ca... = bine ca..., din fericire...
A avea norocul sa.... = a se ivi prilejul favorabil pentru...
A avea noroc de cineva (sau de ceva) = a avea avantajul de a da peste cineva (sau ceva) folositor; a se putea sluji cu folos de cineva sau de ceva.
Unde-i norocul sa... = ce bine ar fi sa...
A da noroc = A) a saluta; B) a inchina, a ciocni, a ura.
Noroc! = formula de salut sau de urare.
3. Stare sufleteasca sau situatie in care omul se simte fericit; fericire, bine. ♦ Bunastare. – Din limba slava (veche) Naroku.
Varianta definitie 5: Noroc -oace n. pop. 1) Soarta, destin favorabil. ♢ La (sau iNtr-un) - la intamplare. 2) Concurs de imprejurari favorabile. ♢ A-i surade cuiva -ocul a-i merge cuiva in viata. A-si iNcerca -ocul a intreprinde ceva fara a fi sigur de reusita. Spre -ocul cuiva din fericire. Cum a da targul si -ocul cum va fi; dupa imprejurari. A avea - a reusi, a avea succes. Joc de - joc (de carti, de zaruri etcetera) in care castigul este intamplator; joc de ha-zard. -! formula de salut. 3) Stare de satisfactie deplina; fericire. A-si gasi -ocul. ♢ A fugi de - a evita inconstient ceea ce putea sa aduca fericire. /<sl. naroku
Varianta definitie 6: Noroc (noroace), substantiv neutru –
1. Șansa, fericire. –
2. Întimnplare, hazard. – Sl. narokŭ (Miklosich, Slaw.
Elem., 32), conform limba sarba:, cr., pol. narok. – Derivat noroceala (var. norocire), substantiv feminin (soarta, noroc); noroci, verb (a face fericit); norocos, adjectiv (fericit, cu noroc); nenoroc, substantiv neutru (nenorocire); nenoroci, verb (a pierde, a distruge, a ruina; a silui); nenorocos, adjectiv (fara noroc).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.