Varianta definitie 1: NĂdÉjde, nadejdi, substantiv feminin Încredere sau convingere ca ceea ce faci ori doresti se va realiza; speranta, nadajduire; incredere in sprijinul, in ajutorul cuiva sau a ceva, certitudine ca cineva sau ceva va fi favorabil, de ajutor. ♢ Locutiune adjectiv De nadejde = in care poti avea toata increderea. ♢ Locutiune adverb De (sau cu) nadejde = asa cum trebuie, foarte bine; solid, temeinic. ♢ Locutiune verb A trage nadejde = a spera, a nadajdui. ♢ Expresie În nadejdea... = in speranta..., bazandu-se pe...
A se lasa in nadejdea (cuiva) = a conta (pe...), a se bizui (pe...).
A-si pune (sau a avea) nadejdea (in cineva) = a se baza pe sprijinul (cuiva), a se increde (in...).
Slaba nadejde = putin probabil, nesigur. ♦ (Concretizat) Ceea ce da incredere, certitudinea ca se va realiza dorinta cuiva. – Din limba slava (veche) Nadežda.
Varianta definitie 2: Nadejde antonim: deznadejde
Varianta definitie 3: NĂdÉjde substantiv
1. verifica cuvantul: speranta.
2. credinta, speranta, (rar) nadajduire, (invechit) nadajduinta. (Nu si-a pierdut - in mai bine.)
3. incredere, siguranta. (Pot sa am - in voi?)
Varianta definitie 5: NĂdÉjde -i f. 1) Credinta in posibili-tatea realizarii unei dorinte sau a unei actiuni; sentiment al unei persoane care spera; spe-ranta. ♢ De - a) pe care te poti bizui; de in-credere; b) sigur; c) trainic; temeinic. Cu - a) cu incredere; b) foarte bine; solid. În -ea sperand ca. Slaba - putin probabil; este pro-blematic. A trage - a nadajdui; a spera. A avea - (sau A-si pune -ea) in cineva a conta pe cineva. A se lasa in -ea cuiva (sau A ceva) a se bizui (fara temei) pe cineva (sau pe ceva). A trai cu -ea a trai sperand. A pierde -ea a inceta de a mai spera; a se descuraja. A pierde -ea in cineva a) a nu mai avea incredere in cineva; b) a fi deza-magit. 2) Persoana sau lucru de la care se as-teapta multe; speranta. [G.-D. Nadejdii] /<sl. nadežda
Varianta definitie 6: Nadejde (nadejdi), substantiv feminin –
1. Speranta. –
2. (Înv.) Asteptare.
Sl. (bg.) nadežda (Miklosich, Lexicon, 401; Cihac, II, 208), conform ceh. nadĕže. – Derivat nadajdui, verb (a spera, a avea speranta); nadai, verb (Trans., a astepta, a presimti, a prevedea), din limba slava (veche) nadĕjati; nadajduitor, adjectiv (care spera); desnadajdui, verb (a despera).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.