Varianta definitie 1: NĂmol, namoluri, substantiv neutru Sediment moale alcatuit din particule fine, de culoare inchisa, cu miros caracteristic si uneori cu proprietati radioactive, depus pe fundul bazinelor acvatice, mai ales al apelor statatoare, sau ramas dupa inundatie la malul unui rau; mal; prin extensiune noroi. ♢ Expresie A face (bai de) namol = a-si unge corpul cu un strat de namol in scopuri curative. ♦ Figurativ (De obicei urmat de determinari introduse prin prep. „de”) Cantitate, volum mare din ceva. [Varianta: (popular) Nomol substantiv neutru] – Din limba ucraineana Namil, -olu.
Varianta definitie 5: NĂmol -uri n. 1) Depunere formata din particule de substante minerale si vegetale pe fundul unui bazin de apa (rau, lac, mare etcetera), avand uneori proprietati terapeutice; mal. ♢ A face bai de - a-si unge corpul cu namol pentru a se trata de unele boli. 2) fig. rar Cantitate mare de ceva. /<ucr. namil, -olu
Varianta definitie 6: Namol (namoluri), substantiv neutru – Noroi, mil, clisa. – Varianta nomol si der.
Sl., conform pol. namul, rut. namul (Cihac, II, 183; Tiktin), cr. namuliti „a innamoli”, bulgara namol (Conev 41) nu pare sigur.
Conform: mil. – Derivat (i)namoli, verb (a se impotmoli, a se innoroi); namolnita, substantiv feminin (mocirla, balta de noroi); namolos, adjectiv (milos).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.