Varianta definitie 1: Napirca (-ci), substantiv feminin –
1. Vipera (Vipera berus). –
2. Bici. – Varianta (rar) nopirca.
Mr. nipirtica, megl. naprotca.
Creatie expresiva.
Coincide cu limba albaneza nepër(t)ke, dar nu e probabil sa se explice prin el, cum se sustine de obicei (Cihac, II, 719; Meyer 303; Pascu, II, 221; Philippide, II, 221; Rosetti, II, 119).
Trebuie sa fie o varianta expresiva a lui *napirla, conform napirli; pentru alternanta expresiva a ambelor terminatii, conform sopirla si sopircai, sfirla si sfirc, mirlan si mirc etcetera Atit napirca, cit si napirli si sopirla nu au fost explicate satisfacator pina acum; provin, fara dubiu, din aceeasi sursa expresiva, a carei idee de baza pare a fi cea de „serpuire” sau de „miscare rapida”, ca in ciocirlie, conform si topirlan (ca si ciocirlan); aceasta explicatie este singura care merge in acelasi timp pentru napirca „bici”, ca si pentru inrudirea sa evidenta cu sopirla.
Derivat din limba latina *viperana (Cretu 350) sau dintr-o combinatie intre natrix si pertica (Capidan, Raporturile, 542) este inacceptabila.
Derivat napircos, adjectiv (veninos); napirli, verb (despre reptile, a-si schimba pielea; despre mamifere, a-si schimba parul; despre pasari, a-si schimba penele), cu sufix expresiv -li (dupa Cihac, II, 251, legat de limba slava (veche) pero „para”, conform impotriva Tiktin; dupa Conev 87, din limba slava (veche) naprŭliti sau naprliti „a pirli”, dupa Draganu, Dacor., VI, 517); napirleala, substantiv feminin (primenire, napirlire).
Alb. trebuie sa provina din rom.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "c" Sufix: expresiv -li (după Cihac, II, 251, legat de sl. pero „pară”, cf. împotrivă Tiktin; după Conev 87, din sl. naprŭliti sau naprliti „a pîrli”, după Drăganu, Dacor., VI, 517); năpîrleală, s.f. (primenire, năpîrlire). Alb. trebuie să provină din rom.
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.