Varianta definitie 1: NĂVĂLi, navalesc, verb IV.
Intranzitiv
1. A se repezi asupra cuiva sau undeva cu intentii agresive, dusmanoase, criminale etcetera ♦ Prin specializare: A se repezi asupra dusmanului sau asupra unui loc detinut de acesta.
2. A se repezi, a se napusti undeva, spre ceva, a fugi in graba la cineva, a da buzna. ♦ A intra sau a iesi in graba (si pe neasteptate, in neoranduiala ori in mare cantitate).
3. A reveni in mare graba si in mare numar undeva, la cineva; a se ingramadi, a se imbulzi, a se inghesui. ♦ (Despre sange) A se strange in cantitate mare (intr-un organ sau intr-o parte a corpului). – Din limba slava (veche) Navaljati.
Varianta definitie 2: NĂVĂLi verb
1. verifica cuvantul: napusti.
2. a veni, (popular) a da. (Stai putin ca doar nu - barbarii!)
3. verifica cuvantul: imbulzi.
4. a erupe, a irupe, a izbucni, a rabufni, a tasni, (regional) a nasadi, (prin Olt. si Banat) a bui, (Transilvania) a bujdi, (prin Olt.) a busni, (Transilvania si Mold.) a buti. (Petrolul - din pamant.)
Varianta definitie 3: Navali verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural navalesc, imperfect 3 singular navalea; conjunctie: prezent 3 singular si plural navaleasca
Varianta definitie 4: A NĂVĂLi -esc
1. intranzitiv 1) A da navala; a intra in numar mare si cu scopuri agresive (pe un teritoriu strain). 2) A se arunca cu lacomie sau cu violenta; a se napusti; a tabari; a se repezi; a napadi. 3) (despre lichide, mase de aer etcetera) A razbate cu putere, iesind de undeva. 4) fig. (despre persoane) A intra pe neasteptate in mare graba; a da buzna. 5) (mai ales despre multimi)A iesi in mare graba si in neoranduiala. 6) (despre sange) A curge cu putere si in cantitate mare (dintr-un organ sau dintr-o parte a corpului).
2. tranzitiv 1) A ataca mereu si insistent; a napadi. - cu intrebari pe cineva. 2) (despre stari sufletesti sau fizice) A cuprinde brusc si cu putere; a napadi; a coplesi; a podidi. /<sl. navaljati
Varianta definitie 5: Navali (navalesc, navalit), verb –
1. A invada, a intra. –
2. A se repezi, a asalta. – Mr. navalire „a cobori”.
Sl. navaljati „a tiri” (Miklosich, Slaw.
Elem., 31; Miklosich, Lexicon, 398; Cihac, II, 443), conform val si bulgara navalen „atirnat”, bulgara navališu „a aduna”, limba rusa navalitĭ „a ingramadi”. – Derivat naval, substantiv neutru (rar, avalansa); navala, substantiv feminin (invazie; atac, asalt; adverb , repede); navalitor, adjectiv (agresor); navalnic, adjectiv (impetuos, irezistibil; substantiv masculin plante, Scolopendrium vulgare, Polystichum filix mas, Pteridium aquilinum), cu sufix -nic (dupa Conev 43, din bulgara navalinče; dupa Cihac, se cheama asa pentru ca i se atribuie in popor puterea de a face sa alerge pretendentii dupa tinerele care poarta cu ele aceasta planta).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.