DexDefinitie.com

Definitie Oală - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: OalĂ, oale, substantiv feminin
1. Vas de lut ars, de metal, de portelan etcetera, de obicei cu gura larga si cu inaltimea mai mare decat largimea, folosit in gospodarie pentru pregatirea, pastrarea etcetera bucatelor. ♢ Expresie Cat o oala de praznic = foarte mare.
A prinde (sau a lua etcetera) pe cineva ca din oala = a prinde pe cineva usor, fara nici o greutate (sau pe neasteptate).
A se face (sau a fi) oale si ulcele (sau urcioare) = a fi mort de mult.
A pune (toate) in aceeasi oala = a amesteca lucruri, probleme diferite, producand confuzii, incurcaturi.
A plati oalele sparte = a suferi pentru faptele altuia.
A-i pune (cuiva) oala = a face (cuiva) farmece, a(-l) fermeca.
Ajunge un ciomag (sau o maciuca) la un car de (sau cu) oale = nu e necesar un efort mare pentru a distruge ceva; ajunge ce s-a spus, ce s-a facut.
Mustati pe oala = mustati cu varfurile lasate in jos.
Tuns pe oala = cu parul lung pana pe gat si retezat. ♦ Continutul vasului descris mai sus. ♢ Expresie A se amesteca (sau a-si baga nasul) unde nu-i fierbe oala = a interveni fara rost, nechemat intr-o discutie, actiune etcetera care nu-l priveste. ♦ Vas, ghiveci, glastra de flori. ♦ (Adesea cu determinarea „de noapte”) Vas intrebuintat (noaptea) pentru necesitatile omenesti; tucal.
2. Vas de constructie speciala, asemanator cu oala (1), folosit in diverse operatii tehnice, industriale, de laborator etcetera
3. (Regional) Țigla, olan. [Varianta: (popular) Ol substantiv neutru] – Limba Latina Olla.
Varianta definitie 2: OalĂ substantiv verifica cuvantul: ghiveci, glastra, olan, tigla.
Varianta definitie 3: OalĂ substantiv
1. (prin Transilvania) ravar. (- de lut.)
2. oala de noapte = (popular) tucal, (regional) serbel, (Ban. si vestul Transilvania) serbeleu.
Varianta definitie 4: Oala substantiv feminin, g.-d. art. oalei; plural oale
Varianta definitie 5: OalĂ -e f. 1) Vas de bucatarie (din lut ars, de metal, de faianta etcetera) folosit pentru gatitul sau pentru pastrarea mancarii. ♢ S-a facut (sau Este) -e si urcioare (sau Ulcele) a murit de mult timp. A plati -ele sparte a raspunde pentru faptele savarsite de altii. A lua (sau A prinde) pe cineva din - a prinde pe cineva fara nici o greutate. A-i da -a in foc a-si pierde calmul; a se aprinde de manie. 2) Continutul unui asemenea vas. 3) Vas de lut cu toarta, lunguiet, inalt si mai ingust in partea de sus, in care se pune laptele la prins; urcior. 4) Vas de lut ars in care se planteaza florile; glastra; ghiveci. 5) Vas special folosit in tehnica, industrie si in operatiile de laborator. 6) reg.
Material de constructie in forma de placi, fabricat din argila arsa sau din ciment si folosit pentru acoperisuri; tigla. 7) Fiecare din aceste placi; tigla. [G.-D. Oalei] /<lat. olla
Varianta definitie 6: Oala (oale), substantiv feminin –
1. Vas de lut. –
2. Urcior, chiup. –
3. (Înv.) Canal, teava de scurgere. –
4. (Moldova) Olan, tigla. – Mr., megl. oala, istr. olę.
Limba Latina olla (Puscariu 1212; Candrea-Dens., 1267; REW 6059), conform limba italiana, cat., sp. olla, prov. ola.
Sunetul ll s-a pastrat, probabil sub influenta plural (Tiktin; Byck-Graur 31). – Derivat ol, substantiv neutru (Mold., Trans., oala; canal), reconstituit dupa plural oale; olan, substantiv neutru (tigla; conducta); olar, substantiv masculin (producator de oale), probabil din limba latina *ollārius (Puscariu 1218; Candrea-Dens., 1269; REW 6060); olarie, substantiv feminin (atelier de oale, magazin); ulcea (var. ulcica), substantiv feminin (oala mica, urcior), pe care Candrea il deriva din limba latina *ollicella, dar care poate fi creatie dim. interioara; ulceluse, substantiv feminin (bardaca).
Conform: ulcior. – Din rom. provine sas. oulendekel „capac de oala”, comp. cu limba germana Deckel.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "l"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.