Varianta definitie 1: ObicÉi, obiceiuri, substantiv neutru
1. Deprindere individuala castigata prin repetarea frecventa a aceleiasi actiuni; fel particular de a se purta sau de a face ceva; obisnuinta, invat. ♢ Locutiune adverb De obicei = de regula, in mod obisnuit, in genere. ♢ Locutiune verb A avea obicei (sau obiceiul, de obicei) = a obisnui.
2. Deprindere consacrata; mod de a se purta, de a se imbraca, randuiala, uz etcetera comune unui popor sau unei comunitati omenesti; datina, traditie, uzanta, uz, randuiala.
3. (Înv.) Lege nescrisa, drept sau obligatie statornicite prin traditie; cutuma. ♢ Obiceiul pamantului = denumire specifica data cutumei in tarile romanesti in timpul oranduirii feudale. [Plural si: obiceie] – Din bulgara Običaj.
Varianta definitie 4: Obicei substantiv neutru, plural obiceiuri
Varianta definitie 5: ObicÉi ĩuri n. 1) Însusire dobandita cu timpul prin practica si devenita trasatura caracteristica; obisnuinta; deprindere. ♢ A avea - (sau - iul) a obisnui. 2) Lege nescrisa, consfintita de traditie, care este proprie unui popor sau unei comunitati de oameni; datina; cutuma. ♢ Cate bordeie, atatea - ie fiecare cu traditiile sale. De - in mod obisnuit; de regula. Ca de - ca intotdeauna. /
Varianta definitie 6: Obicei (obiceiuri), substantiv neutru –
1. Uz, practica, stil. –
2. (Înv.) Traditie, obiceiul pamintului. –
3. (Înv.) Privilegiu. –
4. (Înv.) Contributie, impozit. – Varianta ob(l)icer(iu).
Sl. obyčaj, din učiti „a invata”, conform ucenic, nauc (Miklosich, Slaw.
Elem., 33; Cihac, II, 219), conform bulgara, limba sarba:, cr., slov. običaj.
Varianta, rare, arata o incrucisare cu oblici (Tiktin). – Derivat obiceinic, adjectiv (invechit, uzual, de stil); obicina, substantiv feminin (invechit, obicei), din limba slava (veche) obyčinu „obisnuit”, secolul XVII; obicinui (azi redus la obisnui), verb (a se deprinde, a se familiariza; a avea obiceiul; a practica); obicinuelnic, adjectiv (invechit, obisnuit, uzual); obicinuinta (var. moderna obisnuinta), substantiv feminin (obicei, uz, uzanta; familiaritate); obicinuit (var. obisnuit), adjectiv (uzual); obicinit, adjectiv (invechit, obisnuit); neobisnuit, adjectiv (insolit); desobisnui, verb (a se dezvata).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.