Varianta definitie 1: Oblic, -Ă, oblici, -ce, adjectiv
1. Înclinat fata de o dreapta sau fata de un plan; piezis, plecat, aplecat. ♦ (Substantivat, f.) Dreapta care face un unghi diferit de 0° sau de 90° cu o alta dreapta sau cu un plan. ♦ (Despre cilindri si prisme) Care are generatoarele (respectiv muchiile) inclinate fata de baza; (despre conuri si piramide) cu dreapta care uneste varful cu centrul bazei inclinata fata de baza. ♦ (Despre ochi) Cu colturile exterioare ridicate spre tample; codat. ♦ Figurativ (Despre priviri) Banuitor, iscoditor.
2. (Lingv.; in sintagma) Caz oblic = nume dat uneori in gramatica romana cazurilor genitiv si dativ, iar in gramatica altor limbi, in mod curent, tuturor cazurilor, cu exceptia nominativului si a vocativului. – Din limba latina Obliquus, franceza Oblique.
Varianta definitie 3: Oblic adjectiv m. (silabe -blic), plural oblici; f. singular oblica, plural oblice
Varianta definitie 4: Oblic -ca (-ci, -ce) 1) Care se afla sub un unghi fata de orizontala; piezis; costis. Linie -ca.
Pozitie -ca.
Raza -ca. 2) (despre ochi) Care are colturile ridicate spre tample; codat. 3) (despre privire) Care vadeste suspiciune; iscoditor. 4) gram.: Caz - orice caz in afara de nominativ. [Silabe O-blic] /<lat. obliquus, limba franceza: oblique
Varianta definitie 5: Oblic, -Ă adjectiv Înclinat fata de o dreapta sau fata de un plan; care nu este drept, care nu este perpendicular; piezis. ♢ Caz oblic = denumire a cazurilor care nu exprima un raport direct (ca genitivul, dativul, ablativul etcetera). substantiv feminin (Matematica) Dreapta care nu este perpendiculara pe dreapta sau pe planul dat. [Conform: franceza oblique, limba latina obliquus].
Varianta definitie 6: Oblic, -Ă I. adjectiv inclinat fata de o dreapta sau de un plan; piezis. o (lingv.) caz - = denumire a cazurilor care nu exprima un raport direct (genitivul, dativul, ablativul etcetera).
II. adjectiv , substantiv neutru (muschi) a carui actiune se exercita in directii neparalele cu planul de simetrie a corpului.
II. substantiv feminin (matematica) dreapta care nu este perpendiculara pe dreapta, sau pe planul dat. (< franceza oblique, limba latina obliquus)
Varianta definitie 7: Oblic (oblica), adjectiv – Piezis.
Franceza oblique, din limba latina obliquus.
Accentul se poate datora influentei lui oblu. – Derivat oblicitate, substantiv feminin, dupa franceza obliquite.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.