DexDefinitie.com

Definitie Odihni - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Odihni, odihnesc, verb IV.
1. Reflexiv si (rar) instranzitiv A intrerupe temporar o activitate pentru a-si recastiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi in repaus. ♢ Locutiune adverb Pe odihnit(e) = A) dupa un interval de odihna, fara oboseala; fara zor, comod; B) in liniste, in tihna. ♦ Tranzitiv A lasa sa stea la odihna (1); a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihna; prin extensiune a adaposti, a gazdui.
2. Reflexiv si (rar) instranzitiv A se reface prin somn; a dormi.
3. Intranzitiv si reflexiv A fi mort; a zacea in mormant. ♢ Expresie (Tranzitiv) Domnul (sau Dumnezeu) sa-l odihneasca (in pace), formula prin care se invoca indurarea lui Dumnezeu pentru cei morti.
4. Reflexiv (Înv.) A se potoli, a se calma, a se linisti.
5. Reflexiv si tranz.
A (se) sprijini, a (se) rezema.
6. Reflexiv si instranzitiv Figurativ A sta undeva, a-si avea locul, a fi situat undeva. [Forma gramaticala (in loc.): odihnite. – Varianta: (regional) Hodini, odini verb IV.] – Din bulgara Otdihna.
Varianta definitie 2: A (se) odihni antonim: a lucra, a munci
Varianta definitie 3: Odihni verb verifica cuvantul: alina, calma, domoli, imblanzi, linisti, potoli, tempera, usura.
Varianta definitie 4: Odihni verb
1. verifica cuvantul: dormi.
2. a se repauza, (rar) a se aciua. (Se - putin la umbra.)
3. verifica cuvantul: recrea.
Varianta definitie 5: Odihni verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural odihnesc, imperfect 3 singular odihnea; conjunctie: prezent 3 singular si plural odihneasca
Varianta definitie 6: A se odihni ma -esc intranzitiv 1) A-si restabili fortele (fizice si/sau intelectuale) printr-un repaus; a se recrea; a se repauza. 2) A se reconforta prin somn; a dormi. 3) A-si recapata echilibrul sufletesc; a se linisti; a se calma. /<bulg. otdihna
Varianta definitie 7: A ODIHNi -esc
1. tranzitiv A face sa se odihneasca. - caii. ♢ - mancarea a adormi dupa masa de pranz.
2. intranzitiv 1) A se reconforta prin somn; a dormi. 2) A fi inmormantat; a dormi somnul de veci; a zacea. /<bulg. otdihna
Varianta definitie 8: Odihni (odihnesc, odihnit), verb – A fi in repaus. – Varianta hodini.
Sl. oduchnati „a respira” (Miklosich, Slaw.
Elem., 33; Cihac, II, 104), conform duhni. – Derivat odihna (var. hodina), substantiv feminin (repaus); odihneala (var. hodineala), substantiv feminin (odihna); odihnitor, adjectiv (reconfortant, care linisteste).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.