Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Omorî́
1 * Cuvantul cu diacritice: omorî́
Cuvantul fara diacritice: omori
Definitie: OMORÎ́, omor, verb IV. 1. Tranzitiv A pricinui moartea cuiva, a lua viața cuiva; a ucide, a asasina, a achita. ♢ Expresie A omorî pe cineva cu zile = a pricinui (prin comportarea sa) moartea cuiva înainte de vreme; prin extensiune a-i învenina cuiva viața, a-i produce supărări în mod continuu. A omorî (pe cineva) în bătaie = a bate pe cineva foarte tare, a snopi în bătaie. (Familiar) Nu mă omorî exclamație care exprimă uimire, surprindere, mirare față de spusele (de necrezut ale) cuiva. ♦ Reflexiv A se sinucide. 2. Tranzitiv Figurativ A distruge, a nimici. ♢ Expresie A-și omorî foamea = a-și potoli (pentru scurt timp) foamea. A-și omorî timpul = a-și întrebuința timpul cu ocupații fără importanță; a-și pierde vremea. 3. Tranzitiv Figurativ A pricinui cuiva o suferință (fizică sau morală), o durere; a chinui. ♦ A sâcâi, a plictisi pe cineva cu ceva. 4. Reflexiv Figurativ A-și cheltui toate puterile, a se epuiza, a se consuma făcând ceva. ♢ Expresie A se omorî de râs = a râde foarte tare, a se prăpădi de râs. A se omorî cu firea = a face eforturi mari pentru a realiza ceva, a se strădui foarte mult. – Din limba slava (veche) umoriti.
2 * Cuvantul cu diacritice: omorî
Cuvantul fara diacritice: omori
Definitie: OMORÎ verb 1. a asasina, a suprima, a ucide, (rar) a masacra, (învechit și popular) a prăpădi, a sfârși, (popular) a dovedi, a găti, a răpune, (învechit și reg.) a pieri, a pustii, a sparge, a stinge, (regional) a mătrăși, a prăda, (Moldova) a stropși, (învechit) a cumpli, a pierde, a săvârși, a seca, a strica, (învechit și popular figurativ) a muta, (familiar figurativ) a achita, a curăța, a lichida, (argotic) a mierli. (A - pe cineva.)2. verifica cuvantul: sinucide.
3 * Cuvantul cu diacritice: omorî́
Cuvantul fara diacritice: omori
Definitie: omorî́ verb, indicativ prezent 1 singular omor, 3 singular și plural omoară, imperfect 3 singular omora; conjunctie: prezent 3 singular și plural omoare
4 * Cuvantul cu diacritice: a omorî́ omór
Cuvantul fara diacritice: omori
Definitie: A OMORÎ́ omortranzitiv 1) A lipsi de viață (premeditat sau din întâmplare); a supune unui omor; a ucide. ♢ - (pe cineva) cu zile a) a aduce în stare de disperare; b) a cauza moartea cuiva înainte de timp. 2) A distruge moralicește (printr-o veste rea etcetera). ♢ Nu mă - exclamație prin care cel căruia i se relatează pe neașteptate ceva își exprimă uimirea. 3) A face să dispară; a lichida. ♢ A-și - foamea a-și potoli foamea. A-și - timpul (sauvremea) a-și găsi o ocupație neînsemnată ca să treacă timpul. limba slava (veche) umoriti
5 * Cuvantul cu diacritice: a se omorî́ mă omór
Cuvantul fara diacritice: omori
Definitie: A SE OMORÎ́ mă omorintranzitiv 1) A-și cauza moartea; a se sinucide. 2) A se strădui din răsputeri să facă ceva; a se epuiza realizând ceva. ♢ - de râs a râde foarte tare și cu poftă. 3) fig. familiar (despre persoane) A se îngrămădi în număr foarte mare, vrând să obțină ceva (deficitar). limba slava (veche) umoriti
6 * Cuvantul cu diacritice: omorî omór -ít
Cuvantul fara diacritice: omori
Definitie: omorî (omor, -it), verb – A ucide. – Varianta (învechit) umori. Mr. mor(omurescu), (o)murire. Sl. umoriti (Miklosich, Slaw. Elem., 50; Cihac, II, 227), conform bulgara omorjavam. Cuvînt de uz general (ALR, I, 289-90). – Derivat omor, substantiv neutru (moarte, omucidere, asasinat); omorîtor, adjectiv (ucigaș, asasin); omorîciune, substantiv feminin (învechit, moarte).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.