Definitie Oratoriu -ie - Ce inseamna si explicatie
Varianta definitie 1: Oratoriu2, -ie, oratorii, adjectiv (Înv.) Oratoric. – Din limba latina Oratorius.
Varianta definitie 2: Oratoriu1, oratorii, substantiv neutru
1. Compozitie muzicala simfonica de mare intindere, scrisa pe o tema dramatica, pentru orchestra, cor si solisti vocali si destinata a fi interpretata in concert; p. restr. cantata.
2. (Înv.) Mic edificiu sau incapere intr-o locuinta particulara, servind drept loc de rugaciune; paraclis. – Din limba latina Oratorium. Conform: limba italiana o r a t o r i o, franceza o r a t o i r e.
Varianta definitie 6: Oratoriu1 -i n. 1) Compozitie muzicala de proportii, scrisa pe un libret cu subiect lirico-dramatic de natura religioasa sau, de cele mai multe ori, laica si interpretata de cor, solisti si orchestra simfonica. /<it., franceza oratorio
Varianta definitie 7: Oratoriu2 -i n. 1) inv.
Biserica mica intr-un cimitir; paraclis; capela. 2) inv.
Loc dintr-o incapere rezervat rugaciunii; capela; paraclis. [Silabe -riu] /<lat. oratorium, limba franceza: oratoire
Varianta definitie 8: Oratoriu substantiv neutru
1. Edificiu (capela, paraclis, incapere etcetera, situate de obicei in manastiri, biserici) rezervat reuniunilor facute pentru rugaciuni. ♢ Ordinul Oratoriului = ordin calugaresc catolic de „buni vorbitori”, intemeiat la Roma in secolul XVI de Philippo de Neri.
2. (Muzica) Lucrare vocal-simfonica de mare intindere, scrisa pe o tema dramatica pentru cor, solisti si orchestra; (p. restr.) cantata.
3. (Rel.) Denumire a mai multor ordine si asociatii religioase. [Pronume -riu. / conform limba latina oratorium, limba italiana oratorio, franceza oratoire].
Varianta definitie 9: Oratoriu substantiv neutru lucrare vocal-simfonica de mare intindere, pe o tema dramatica, pentru solisti, cor si orchestra. (< limba latina oratorium, limba italiana oratoriu, franceza oratoire)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.