DexDefinitie.com

Definitie Original -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Original, -Ă, originali, -e, adjectiv
1. (Despre acte, documente, opere artistice si literare, fotografii etcetera; adesea substantivat, n.) Care constituie intaiul exemplar, care a servit sau poate servi drept baza pentru copii, reproduceri sau multiplicari; care a fost produs pentru prima oara intr-o anumita forma. ♢ Locutiune adjectiv si adverb În original = in forma primara, necopiat; in limba in care a fost scris, netradus. ♦ Care are, prin autenticitate, o valoare reala, de necontestat.
2. (Despre idei, teorii, opere etcetera) Care este propriu unei persoane sau unui autor; neimitat dupa altcineva; personal, nou, inedit. ♦ (Despre artisti, scriitori, oameni de stiinta) Care creeaza ceva nou, personal, fara a folosi un model facut de altul. ♦ (Substantivat, n.) Fiinta sau obiect care serveste ca model pentru o opera de arta.
3. (Adesea substantivat) Care iese din comun, neobisnuit, ciudat, bizar; excentric, extravagant. – Din limba latina Originalis, franceza Original.
Varianta definitie 2: Original antonim: fals, plagiat
Varianta definitie 3: Original adjectiv , substantiv
1. adjectiv autentic. (Document -.)
2. substantiv (invechit) matca. (- al unui act.)
3. substantiv (FILOL.) (livresc) arhetip. (- al unei scrieri.)
4. adjectiv verifica cuvantul: adevarat.
5. adjectiv nou, (livr. figurativ) inedit. (Spectacol, procedeu -.)
6. adjectiv personal. (Maniera - de a scrie.)
7. adjectiv verifica cuvantul: neobisnuit.
Varianta definitie 4: Original (inedit) adjectiv m., plural originali; f. singular originala, plural or originale
Varianta definitie 5: Original substantiv neutru, plural originale
Varianta definitie 6: Original1 -a (-i, -e) 1) (despre acte, documente, opere de arta, fotografii etcetera) Care constituie forma de origine; produs pentru prima oara; servind drept baza pentru copii, reproduceri sau multiplicari. 2) (despre opere, teorii, idei etcetera) Care se impune prin valoare irepetabila; de valoare autentica. 3) (despre oameni de arta sau de stiinta) Care realizeaza o opera de valoare irepetabila; producator de opere autentice. 4) Care se caracterizeaza prin trasaturi putin obisnuite; iesit din comun; neobisnuit; curios. /<lat. originalis, limba franceza: original
Varianta definitie 7: Original2 -e n. 1) (in opozitie cu copie) Exemplar initial unic care constituie originea unei opere de arta sau a unui act scris. 2) (in opozitie cu Traducere) Lucrare in limba de origine (in care a fost scrisa). 3) (in opozitie cu Varianta) Manuscris in forma prezentata de autor. /<lat. originalis, franceza original
Varianta definitie 8: Original, -Ă adjectiv
1. (Despre acte, opere literare si artistice; adesea s.) Care nu este facut dupa nici un model, care constituie primul exemplar; care a fost produs pentru prima oara intr-o anumita forma; primitiv; autentic. ♦ În original = in forma primara; necopiat; netradus.
2. (Despre idei, teorii etcetera) Care a fost spus pentru prima data de cineva, care apartine in intregime cuiva; nou. ♦ (Despre creatori de arta, de poezie etcetera) Care scrie, compune, creeaza ceva cu totul nou, personal.
3. (adesea s.) Neobisnuit; extravagant, bizar; excentric. [Conform: limba latina originalis, franceza original].
Varianta definitie 9: Original, -Ă adjectiv
1. (despre acte, opere literare si artistice; si substantiv neutru) primul exemplar; produs pentru prima oara intr-o anumita forma; primitiv, autentic. o in - = in forma primara, neimitat, necopiat; netradus.
2. spus pentru prima data de cineva, care apartine in intregime cuiva; nou, inedit. ♢ (despre artisti, scriitori etcetera) care creeaza ceva cu totul nou, personal.
3. (si substantiv masculin f.) iesit din comun, neobisnuit; extravagant, bizar; excentric. (< franceza original, limba latina originalis)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "l"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.