Varianta definitie 1: OȚÉT substantiv neutru Lichid cu gust acru, obtinut prin fermentarea acetica a vinului, a berii etcetera sau prin diluarea cu apa a acidului acetic concentrat, intrebuintat in alimentatie drept condiment sau conservant. ♢ Expresie (Familiar) A face pe cineva cu ou si cu otet = a batjocori, a ocari pe cineva. – Din limba slava (veche) Ocĩtŭ.
Varianta definitie 3: OȚÉT n.
Lichid foarte acru obtinut prin fermentarea acetica, mai ales a vinului, sau prin diluarea cu apa a acidului acetic si intrebuintat in alimentatie (drept condiment si conservant). ♢ Încetul cu incetul se face -ul in orice situatie trebuie sa ai rabdare. /<sl. ocitu
Varianta definitie 4: Otet (oteti), substantiv masculin – (Înv.) Parinte al Bisericii.
Sl. otiči „parinte”.
Secolul XVI. – Derivat otecinic, substantiv neutru (colectie cu vietile Sfintilor), din limba slava (veche) otičiniku.
Termen de cultura, fara circulatie.
Conform: ocina.
Varianta definitie 5: Otet (oteturi), substantiv neutru – Lichid cu gust acru folosit in alimentatie; acid acetic diluat.
Sl. ocĭtŭ (Miklosich, Slaw.
Elem., 34; Cihac, II, 235; REW 98; Conev 88) din limba latina acetum (Romansky 123; der. din gotica, propusa prin limba slava (veche) de REW, nu pare sigura), conform bulgara, cr., slov., rut., limba rusa ocet, mag. eczet.
Derivat din limba latina acetum (Cipariu, Elemente, 10; Schuchardt, Vok., III, 87) nu e posibila.
Derivat otetar, substantiv masculin (producator sau negustor de otet; arbore ornamental, Rhus typhina); otetar, substantiv neutru (serviciu de masa pentru otet si untdelemn; vas pentru otet); otetarie, substantiv feminin (fabrica de otet); oteti, verb (varianta Moldoveneasca oteti), verb reflexiv (a se inacri); otetos, adjectiv (acru).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.