Varianta definitie 1: Pace substantiv feminin
1. Stare de buna intelegere intre popoare, situatie in care nu exista conflicte armate sau razboi intre state, popoare, populatii.
2. Acord al partilor beligerante asupra incetarii razboiului, tratat de incheiere a unui conflict armat.
3. (Într-o comunitate sociala) Lipsa de tulburari, de conflicte, de vrajba; armonie1, impaciuire, intelegere. ♢ Locutiune verb A face pace cu cineva = a se impaca cu cineva. ♢ Expresie A strica pacea cu cineva = a ajunge la conflict, a se certa cu cineva.
O mie de ani pace, formula familiara de salut.
4. Liniste sufleteasca, stare de calm sufletesc; tihna, repaus, odihna; lipsa de zgomot si de miscare; calm, liniste, tacere. ♢ Locutiune adverb În (buna) pace = in liniste, fara sa fie tulburat, stingherit, suparat. ♢ Expresie A da (cuiva) buna pace sau a lasa (pe cineva) in pace = a nu deranja, a nu supara, a nu tulbura pe cineva.
Da-i pace = nu te deranja, nu-ti bate capul; lasa-l in plata Domnului. (Regional) A nu avea pace (de cineva) = a fi deranjat, a fi tulburat (de cineva).
Mergi (sau umbla, du-te, ramai etcetera) in pace = (ca formula de urare la despartire) mergi (sau umbla, du-te, ramai etcetera) cu bine, cu sanatate.
A nu (mai) avea pace = a fi (in permanenta) nelinistit, ingrijorat.
Fii pe pace! = nu avea nici o grija, linisteste-te! ♦ (În conceptiile religioase) Liniste vesnica a omului dupa moarte, odihna de veci. ♦ (Adverbial; popular si familiar) Nimic, nici vorba, nici gand; s-a terminat, s-a sfarsit, gata. – Limba Latina Pax, pacis.
Varianta definitie 2: Pace antonim: batalie, bucluc, lupta, razboi
Varianta definitie 5: Pace f. 1) Situatie de intelegere in care nu exista razboi. 2) Tratat intre partile beligerante care prevede incetarea unui conflict armat. 3) Atmosfera in care domneste linistea, armonia si buna intelegere intre oameni; raport calm intre oameni. 4) Lipsa de galagie, de zgomot; liniste. ♢ A da - cuiva (sau a lasa in - pe cineva) a nu tulbura linistea cuiva; a nu deranja, a nu supara pe cineva. Da-i -! lasa-l in voia lui; da-l incolo. 5) Stare de liniste sufleteasca; lipsa de griji; tihna; odihna; astampar. ♢ Fii pe -! sa n-ai nici o grija; fii linistit. Mergi (sau ramai) in - mergi (sau ramai) cu bine, cu sanatate. Nu-i si -! a) nu-i nicaieri; a disparut; b) nici gand sa vina. [G.-D. Pacii] /<lat. pax, pacis
Varianta definitie 6: Pace, substantiv feminin – Situatie, stare fara razboi.
Limba Latina pacem (Puscariu 1235; Candrea-Dens., 1297; REW 6317), conform limba albaneza pakjë, limba italiana pace, prov. patz, franceza paix, cat. pau, sp., port. paz. – Derivat nepace, substantiv feminin (invechit, neliniste); paciui (var. impaciui), verb (a face pace, a pacifica); paceluit, adjectiv (invechit, pacific); pacefacator, substantiv masculin (invechit, pacificator); pasnic (var. pacinic), adjectiv (pacific); pasnicie, substantiv feminin (liniste). – Derivat neol. (din franceza) pacific, adjectiv ; pacifica, verb; pacificator (var. pacinicie), adjectiv ; pacifism, substantiv neutru Dupa Buescu, R. Études roum., III, 158-63, folosirea lui pace ca interjectie trimite la limba latina pax, limba greaca (veche) πάξ, interjectie, distinctie care ni se pare prea subtila.
Mai probabil este formula de salut sau de ramas bun, folosita pentru a indica ideea de „problema transata” sau „sa nu mai vorbim de asta”, ca in cazul lui sanatate.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.