Varianta definitie 1: Par1, pari, substantiv masculin
1. Bucata de lemn lunga si (relativ) groasa, de obicei ascutita, folosita mai ales ca element de sustinere, de fixare etcetera in diferite constructii sau ca parghie, ca ciomag etcetera ♢ Loc adverb Cu parul = cu forta, silit. ♢ Expresie A-i da (cuiva) cu parul in cap = a bate foarte tare (pe cineva); prin extensiune a impiedica (pe cineva) sa promoveze, sa actioneze etcetera Parca mi-a (sau ti-a, i-a etcetera) dat cu parul in cap, se spune cand cineva a primit pe neasteptate o veste neplacuta.
A (i) se apropia funia de par = A) a fi batran, aproape de moarte; B) a se apropia un anumit termen (pentru indeplinirea presanta a ceva); a se apropia deznodamantul.
2. Craca groasa de copac. ♢ Par de oale = prepeleac (pentru vase, oale). – Limba Latina Palus.
Varianta definitie 2: Par2, -Ă, pari, -e, adjectiv (Despre numere intregi, puteri etcetera) Divizibil cu numarul doi. – Din limba latina Par.
Varianta definitie 3: Par antonim: impar
Varianta definitie 4: Par substantiv
1. prajina, (popular) prepeleac, (regional) beldie, palita, patachie, prastinas, prastina, ruda, (Oltenia) colva, darjala, (Transilvania) paltau, (invechit) siric. (L-a lovit cu un -.)
2. parmac, (invechit si popular) pociumb, (popular) sarampoi, (regional) verdete, (Maram.) sarant, (Maram., Transilvania, Banat si Olt.) steamp, (Oltenia, Banat si Transilvania) stenap. (- la un gard.)
3. verifica cuvantul: stalp.
Varianta definitie 5: Par adjectiv m., plural pari; f. singular para, plural pare
Varianta definitie 6: Par substantiv masculin, plural pari
Varianta definitie 7: Par1 -i m. 1) Bucata din tulpina sau din ramurile mai groase ale unui copac, ascutita la un capat, care se bate in pamant, servind ca element de fixare sau de sustinere. ♢ A i se apropia (sau a i se strange) funia de (sau la) - v. funie. 2) Bat gros folosit in diferite scopuri (ca parghie, ciomag etcetera). ♢ Cu -ul in mod fortat; cu de-a sila. /<lat. palus
Varianta definitie 8: Par2 -a (-i, -e) (despre numere intregi) Care este divizibil cu doi. /<lat. par
Varianta definitie 9: Par adjectiv (Mat.; despre numere intregi, puteri etcetera) Divizibil cu doi. ♦ (Despre functii) Care nu-si schimba valoarea atunci cand argumentul isi schimba semnul. [< limba latina par].
Varianta definitie 11: Par2, -Ă adjectiv (matematica; despre numere intregi, puteri etcetera) divizibil cu
2. ♢ (despre functii) care nu-si schimba valoarea atunci cand argumentul isi schimba semnul. (< limba latina par)
Varianta definitie 12: -par3(Ă) element „care naste, care produce”. (< franceza -pare, conform lat. parere, a zamisli)
Varianta definitie 13: Par (pari), substantiv masculin – Bat, stilp, nuia. – Mr., megl. par.
Limba Latina pālus (Puscariu 1260; Candrea-Dens., 1324; REW 6182), conform limba albaneza palë, limba italiana, sp. palo, franceza pieu, cat. pal, port. pao, limba neogreaca: παλοῦϰι. – Derivat impara, verb (a bate pari; a trage in teapa; reflexiv, a se lovi, a se intepa cu un par), pe care Candrea-Dens., 1325; Densusianu, Rom., XXXIII, 70 si DAR il deriva direct din limba latina impālāre; parui, verb (a bate pari).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.