Varianta definitie 1: ParadĂ, parade, substantiv feminin
1. Festivitate militara la care defileaza trupele; defilare a trupelor cu prilejul acestei festivitati; prin extensiune alai, ceremonie; solemnitate, pompa. ♢ Locutiune adjectiv De parada = de sarbatoare, festiv; pentru ocazii deosebite. ♦ Figurativ Atitudine, comportare etcetera ostentative, prin care cineva incearca sa faca impresie, sa atraga atentia asupra sa. ♢ Locutiune adjectiv si adverb De parada = (care se face) de forma, de ochii lumii. ♢ Locutiune adverb Cu parada = cu ostentatie, cu importanta exagerata, ostentativ. ♢ Expresie A face parada de (sau cu) ceva = a face ceva in mod ostentativ, pentru a produce efect, a se fali cu ceva, a face caz.
2. Miscare sau ansamblu de miscari prin care un sportiv (scrimer, boxer etcetera) pareaza o lovitura a adversarului si incearca sa dea o riposta. [Varianta: (invechit si reg.): Paradie substantiv feminin] – Din limba germana Parade, franceza Parade.
Varianta definitie 3: ParadĂ substantiv
1. (invechit) parisie. (- militara.)
2. defilare. (Nu mergem si noi la -?)
3. ceremonie, gala. (Uniforma, tinuta de -.)
4. ceremonie, cinste, fast, pompa, solemnitate. (L-a primit cu multa -.)
5. verifica cuvantul: pompa.
Varianta definitie 5: ParadĂ -e f. 1) Defilare a trupelor militare sau a colectivelor sportive cu ocazia unei sarbatori oficiale sau a unei festivitati. ♢ De - de forma; de ochii lumii. 2) Etalare a unui lucru cu scopul de a-l pune in valoare. ♢ A face - de (sau cu) ceva a face ceva pentru a produce efect; a pune in valoare cu ostentatie. 3) Iesire pe arena a ansamblului actorilor unui spectacol de circ. 4) (la box, scrima) Ansamblu de miscari executate succesiv de unul din sportivi pentru a para o lovitura a adversarului, dandu-i o riposta. /<fr. parade, limba germana Parade,
Varianta definitie 6: ParadĂ substantiv feminin
1. Trecere in revista a unor trupe care defileaza; (prin extensiune) ceremonie. ♦ (Figurat) Exhibare (ridicola) a unui sentiment pe care nu-l simti cu adevarat. ♢ A face parada de ceva = a se fali cu ceva.
2. (Sport) Parare, evitare a unei lovituri. ♢ Parada-riposta = ansamblu de miscari care duc repede pe un scrimer din aparare direct in atac. [Plural -rade, -razi. / < franceza parade, conform sp. parada – oprire].
Varianta definitie 7: ParadĂ substantiv feminin
1. trecere in revista a unor trupe care defileaza; (prin extensiune) manifestatie, spectacol destinat a atrage atentia.
2. (figurativ) exhibare a unui sentiment care nu este simtit cu adevarat. o a face - de ceva = a se fali cu ceva.
3. miscare sau ansamblu de miscari prin care un scrimer, boxer etcetera pareaza o lovitura a adversarului, incercand sa dea o riposta. (< franceza parade, limba germana Parade)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.