DexDefinitie.com

Definitie Paralel -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ParalÉl, -Ă, paraleli, -e, adjectiv , substantiv feminin, (5, 7) paraleluri, substantiv neutru
1. Adjectiv, substantiv feminin (Dreapta, plan) care are toate punctele la aceeasi distanta de o alta dreapta sau de un alt plan cu care nu se intretaie, oricat s-ar prelungi. ♢ Legatura (electrica) in paralel = ansamblu de doua sau de mai multe conductoare electrice, acumulatoare, pile etcetera care au aceeasi tensiune electrica la borne.
2. Adjectiv Care exista, se produce, evolueaza concomitent cu altceva. ♦ (Adverbial) În acelasi timp, concomitent.
3. S.f.
Comparare a doua fiinte, a doua opere, fenomene etcetera (pentru a stabili asemanarile si deosebirile dintre ele); paralelism (2). ♢ Locutiune verb A (se) pune in paralela (sau, n., in paralel) (cu...) = a se compara. ♦ (Literatura) Varianta a portretului, care consta in prezentarea simultana a doua personaje si in compararea lor in scopul stabilirii trasaturilor specifice fiecarui personaj.
4. S.f.
Fiecare dintre cercurile imaginare care unesc punctele cu aceeasi latitudine de pe suprafata Pamantului si care rezulta din intersectarea suprafetei Pamantului cu un plan paralel cu planul ecuatorial.
5. Substantiv neutru: (Matematica) Cerc situat pe o suprafata de rotatie, obtinut prin intersectia acestei suprafete cu un plan perpendicular pe axa ei de rotatie. ♢ (Astron.) Paralel ceresc = cerc mic de pe sfera cereasca descris de o stea in miscarea ei diurna.
6. S.f. (La plural) Aparat de gimnastica format din doua bare orizontale si paralele asezate (la inaltimi diferite sau identice) pe stalpi verticali; (la singular) fiecare dintre cele doua bare ale acestui aparat.
7. Substantiv neutru: Instrument folosit la trasarea (pe o piesa a) unor distante sau a unor linii paralele (1) cu un plan dat. – Din limba latina Parallelus, limba italiana Parallelo, franceza Parallèle, limba germana Parallele.
Varianta definitie 2: ParalÉl adjectiv , adverb
1. adjectiv verifica cuvantul: concomitent.
2. adverb verifica cuvantul: concomitent.
Varianta definitie 3: Paralel adjectiv m., plural paraleli; f. singular paralela, plural paralele
Varianta definitie 4: Paralel (cerc in matematica, geogr.) substantiv neutru, plural paralele
Varianta definitie 5: Paralel (instrument pentru trasat) substantiv neutru, plural paraleluri
Varianta definitie 6: ParalÉl -a (-i, -e) 1) (despre drepte sau planuri) Care nu se intretaie oricat s-ar prelungi. 2) si adverbial (despre fenomene, actiuni etcetera) Care are loc in acelasi timp cu altceva; produs concomitent cu altceva. Miscari -e. 3) (despre lucruri) Care pot fi comparate. Concluzii -e. /<lat. parallelus, limba italiana parallelo, limba franceza: parallele
Varianta definitie 7: ParalÉl, -Ă adjectiv
1. (Mat.; despre drepte, planuri) Care se afla la o distanta constanta unul de altul si care nu se pot intilni oricat ar fi prelungite.
2. Care se produce concomitent si se desfasoara in mod similar cu altceva. substantiv neutru Dispozitiv pentru trasarea unor linii paralele. [< franceza parallèle, lat., limba greaca (veche) parallelos < para – alaturi, allelon – unul cu altul].
Varianta definitie 8: ParalÉl1, -Ă I. adjectiv
1. (matematica; despre drepte, planuri) care se afla la o distanta constanta unul de altul si care nu se pot intalni oricat ar fi prelungite.
2. care se produce concomitent si se desfasoara in mod similar cu altceva.
3. (inform.; despre operatii) in care ansamblul de biti este tratat simultan; (despre masini, organe) unde mai multe operatii se efectueaza simultan.
II. substantiv neutru dispozitiv pentru trasarea unor linii paralele.
III. substantiv feminin
1. linie, suprafata situata in toata intinderea ei la egala distanta de alta linie sau suprafata cu care nu se intretaie oricat de mult s-ar prelungi. ♢ fiecare dintre cercurile imaginare paralele cu ecuatorul care unesc punctele de egala latitudine de pe suprafata Pamantului.
2. (plural) aparat de gimnastica din doua bare paralele sustinute de stalpi.
3. comparatie, apropiere intre doua fiinte, lucruri, fenomene etcetera, in care se scot in evidenta asemanarile si deosebirile; paralelism (2). (< franceza parallèle, limba latina paralelus, limba greaca (veche) parallelos, /II/ limba germana Parallele)
Varianta definitie 9: Paralel2(o)- element „paralel, echidistant”. (< franceza parallel/o/-, conform din limba greaca parallelos)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "l"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.