Varianta definitie 1: PetrÉce, petrec, verb III. I.
1. Tranzitiv si instranzitiv A-si duce viata sau a-si ocupa timpul (intr-un anumit fel, intr-un anumit loc, o anumita perioada); a trai. ♢ Expresie (Tranzitiv) A(-si) petrece noaptea (undeva) = a ramane (undeva) peste noapte pentru a dormi. (Popular) A(-si) petrece (ceva) prin (ori in) minte (sau in amintire) = a parcurge cu mintea anumite fapte etcetera petrecute, a reconstitui in minte trecutul, a depana in gand firul amintirilor, a-si aduce aminte, a-si aminti. (Intranz.; rar) A petrece ca gaina la moara = a trai bine, a avea un trai imbelsugat.
A petrece ca cainele in car = a trai rau. ♦ Reflexiv (Pop.; despre unitati de timp, viata etcetera) A se scurge, a se desfasura, a trece.
2. Intranzitiv A-si duce viata sau a-si ocupa timpul in chip placut (inveselindu-se, distrandu-se, chefuind etcetera); a se distra, a se desfata; a chefui. ♦ Tranzitiv (Rar) A distra, a amuza.
3. Reflexiv unipers. (Despre evenimente, intamplari, ganduri, sentimente etcetera) A avea o anumita desfasurare, o anumita evolutie, a se produce intr-un anumit fel; a se intampla, a se desfasura.
4. Reflexiv (Înv. si popular) A se sfarsi, a se termina; a se epuiza; a disparea. ♦ Reflexiv pas. (Reg.; despre mancaruri, bauturi etcetera) A se consuma.
5. Tranzitiv (Regional) A vinde, a desface marfuri, produse etcetera II. Tranzitiv
1. A insoti, a conduce pe cineva la plecare o bucata de drum; prin extensiune a insoti, a intovarasi pe cineva pe un drum, intr-o calatorie, intr-o actiune. ♢ Expresie A petrece (pe cineva sau ceva) cu ochii (sau, rar, cu ochiul, din ochi) sau cu privirea (ori cu privirile) = a urmari cu privirea pe cineva sau ceva care pleaca, trece, se indeparteaza; a observa. ♦ Prin specializare: (Popular) A insoti, a conduce la groapa un mort.
2. (Popular) A strabate, a cutreiera, a parcurge, a trece. ♦ (Regional) A vizita, a cerceta. ♦ (Rar) A parcurge o lucrare, o publicatie, notite etcetera
3. (Înv. si reg.) A transporta dintr-un loc in altul; a muta, a deplasa. ♢ Expresie A petrece (ceva) din mana in mana = a trece (ceva) de la unul la altul, pe rand, pe la fiecare.
A-si petrece ochii la... = a-si plimba privirea asupra unor lucruri sau fiinte, a trece cu privirea de la unul la altul (sau de la una la alta). (Refl.) A se petrece din lumea noastra (sau din aceasta lume) = a muri.
4. A trece sau a face sa treaca prin..., printre..., pe dupa..., peste..., pe sub... ♦ (Înv. si reg.) A strapunge, a gauri. ♦ (Înv. si reg.) A infige. ♦ (Înv. si reg.) A cerne; a strecura. ♦ Tranzitiv si reflexiv A (se) suprapune marginile unei imbracaminti pentru a (se) incheia; prin extensiune a (se) incheia prin suprapunerea celor doua margini ale materialului. – Limba Latina *petraicere.
Varianta definitie 3: PetrÉce verb
1. verifica cuvantul: trai.
2. (astazi rar) a trece. (Îsi - noptile studiind.)
3. a sta. (A - cu el intreaga seara.)
4. verifica cuvantul: intampla.
5. a fi, a se intampla. (Ce s-a - acolo?)
6. verifica cuvantul: desfasura.
7. a se intampla, (invechit) a se trece. (Cate nu s-au - intre noi.)
8. verifica cuvantul: desfasura.
9. verifica cuvantul: insoti.
10. verifica cuvantul: distra.
11. verifica cuvantul: chefui.
Varianta definitie 5: A PETRÉCE petrec
1. tranzitiv 1) (persoane) A insoti pe parcursul unui drum (din politete, pentru siguranta etcetera); a conduce. - (pe cineva) pana la gara. ♢ - (pe cineva) cu ochii (sau cu privirea) a urmari de la distanta cu ajutorul vazului. 2) fam. (bunuri materiale) A face sa se petreaca; a consuma. 3) (timpul sau perioade de timp) A folosi pentru anumite preocupari. - o seara la restaurant.
Ea isi - timpul citind. 4) A face sa treaca dintr-o parte in alta. - ata prin urechea acului. 5) popular (morti) A conduce la groapa. 6) popular (nevoi, necazuri etcetera) A avea de suferit. 7) (marginile unei haine) A suprapune pentru a incheia.
2. intranzitiv A consuma timpul in distractii; a se deda placerilor lumesti; a se veseli; a desfata; a se distra; a chefui; a se amuza. /<lat. petraicere
Varianta definitie 6: A se petrÉce pers. 3 Se petrece intranzitiv 1) (despre evenimente, fapte etcetera) A avea loc; a se produce; a se disputa. 2) popular (despre bunuri materiale) A se termina prin folosire; a se consuma. ♢ - din lumea aceasta a muri. /<lat. petraicere
Varianta definitie 7: Petrece (petrec, cut), verb –
1. A trece, a strabate. –
2. A introduce, a face sa treaca, a patrunde. –
3. A conduce, a insoti. –
4. A vinde, a desface o marfa. –
5. A-si duce viata, a trai, a-si umple timpul. –
6. A se mentine, a se dainui. –
7. A se distra, a se desfata. –
8. (Refl., cuvant invechit) A se sfirsi, a muri. –
9. (Refl.) A se intimpla, a avea loc. – Mr., megl. pitrec.
Limba Latina pertraicĕre (Tiktin; REW 8842) cu disimularea primului r. – Derivat petrec, substantiv neutru (joc de copii, in care un grup incearca sa patrunda intr-un loc aparat de grupul advers), deverbal; petrecanie, substantiv feminin (petrecere, sarbatorire; chef, ospat; moarte); petrecator, substantiv masculin (insotitor, escorta), cuvant invechit; petrecare, substantiv feminin (invechit, mod de trai, viata); petrecatoare, substantiv feminin (cheotoare).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.