Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Pica
1 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: PICA2, pers. 3 pichează, verb I. Intranzitiv (Despre avioane) A coborî în picaj. – Din franceza piquer.
2 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: PICA1, pic, verb I. 1. Intranzitiv (Înv. și popular) A cădea de la o oarecare înălțime. ♢ Expresie (Familiar) A pica (sau a fi picat) (ca) din cer (sau din lună, din nori, din stele) = a) a veni pe neașteptate; b) a fi dezorientat, a nu ști ce să facă. A pica cerul pe cineva = a) a se simți foarte rușinat; b) a rămâne uimit, a fi surprins de ceva. ♦ A se desprinde, a se desface dintr-un tot, dintr-un ansamblu (căzând jos, pierzându-se etcetera). ♦ (Familiar; despre îmbrăcăminte) A nu se mai ține (pe corp) (din cauza dimensiunilor exagerate); prin extensiune a fi numai zdrențe. ♦ (Despre ființe) A-și pierde poziția verticală (căzând la pământ); a se prăbuși, a se răsturna, a se prăvăli. ♢ Expresie A pica de somn (sau de oboseală) = a fi foarte obosit. A pica în genunchi (înaintea cuiva) = a cădea în genunchi (pentru a ruga, a implora, a solicita etcetera). Frumos (sau frumușel) de pică = foarte frumos, neînchipuit de frumos. ♦ (Despre clădiri) A se dărâma, a se surpa, a se nărui. ♦ Figurativ A muri (în luptă). ♦ Figurativ (Familiar) A nu reuși la un examen, la un concurs etcetera ♢ Tranzitiv Profesorul l-a picat la examen. 2. Tranzitiv (Înv. și popular) A face să cadă în picături (un lichid, o materie topită). ♢ Expresie Să-l (sau să mă, să ne etcetera) pici cu ceară (sau cu lumânarea) = orice ai face, pentru nimic în lume, cu nici un preț, nicidecum. ♦ Intranzitiv A cădea în picături; spec. (impers.) (sens curent) a ploua ușor, cu stropi rări. ♦ Reflexiv, instranzitiv, și tranz. A (se) păta, a (se) murdări cu ceva. 3. Intranzitiv (Familiar) A intra în posesiunea unui lucru, a dobândi ceva în mod întâmplător; a câștiga ceva (în mod ocazional sau ilicit). ♢ Expresie A pica în mâna (sau în palma, în mâinile) cuiva = a ajunge în puterea, la discreția cuiva. 4. Intranzitiv (Familiar) A sosi pe neașteptate; a se ivi, a apărea. 5. Intranzitiv (Înv. și popular) A cădea în..., a da în..., a fi cuprins de... ♦ (Pop.; despre zile, evenimente etcetera) A se nimeri la o anumită dată; a cădea, a fi. 6. Tranzitiv (Popular) A lovi, a atinge pe cineva (țintindu-l cu ceva). – Din pic1.
3 * Cuvantul cu diacritice: a pica
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: A pica antonim: a ridica
4 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
5 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: PICA verb 1. verifica cuvantul: cădea. 2. verifica cuvantul: prăbuși.3. a cădea, a se prăbuși, a se prăvăli, a se răsturna, (rar) a se poticni. (A - grămadă.)4. a cădea, a eșua. (A - la examen.)5. verifica cuvantul: picura. 6. a se așeza, a se așterne, a cădea, a se depune, a se lăsa. (A - bruma peste câmpii.)7. verifica cuvantul: curge. 8. verifica cuvantul: apărea. 9. verifica cuvantul: sosi.
6 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: pica (a cădea) verb, indicativ prezent 1 singular pic, 3 singular și plural pică
7 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: pica (a coborî în picaj) verb, indicativ prezent 3 singular pichează
8 * Cuvantul cu diacritice: a picá pic
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: A PICA1 pic 1.intranzitiv 1) A se mișca de sus în jos sub acțiunea forței de gravitație; a cădea. ♢ A fi picat (sau căzut) din cer (sau din lună, din pod) a) a rămâne uimit, auzind lucruri foarte cunoscute; b) a fi dezorientat, buimăcit; c) a veni pe neașteptate. 2) A-și pierde poziția verticală (răsturnându-se); a înceta de a mai sta drept; a se prăvăli; a cădea; a se răsturna. ♢ - la examen a nu reuși la examen. - de somn a simți o dorință irezistibilă de a dormi. - de oboseală a fi foarte obosit. - în genunchi a se ruga cu umilință. 3) (despre zăpadă, grindină, ploaie, brumă sau rouă) A se așterne la suprafața pământului; a cădea. 4) (despre lichide) A curge în picături; a picura. 5) A ajunge pe neașteptate (într-un loc sau într-o situație); a nimeri; a cădea; a se pomeni; a se trezi. ♢ - în mâna (sau mâinile) cuiva a ajunge la discreția cuiva. 6) (construit cu dativul persoanei) A dobândi întâmplător; a cădea. 7) (despre sărbători, întâmplări, evenimente etcetera) A coincide cu o anumită zi sau dată din calendar; a cădea. 2.tranzitiv 1) (lichide) A face să curgă în picături; a picura. 2) (medicamente lichide) A introduce picătură cu picătură; a administra printr-o instilație; a picura; a instila. /Din pic
9 * Cuvantul cu diacritice: a picá picheáză
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: A PICA2 picheazăintranzitiv (despre avioane sau piloți) A efectua un picaj. franceza piquer
10 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: PICAverb I. intr. (Av.) A face un picaj. [P.i. pic, pichez. / < franceza piquer].
11 * Cuvantul cu diacritice: píca
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: PICAsubstantiv feminin (Medical) Pervertire a poftei de mâncare. [< franceza pica, conform limba latina pica – coțofană].
12 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: pica, pic, verb I 1. (învechit și popular; despre lichide) a picura. 2. (popular; despre materii vâscoase) a se scurge, a se prelinge. 3. (reg.; despre rouă, brumă etcetera) a se lăsa, a se așterne, a se așeza, a cădea. 4. (popular; impers.) plouă ușor, picură, picurează, stropește, udă. 5. (învechit și popular; despre obiecte și ființe) a cădea de la o oarecare înălțime. 6. (învechit și popular; despre părțile unui obiect) a se desprinde, a se desface, a se detașa din ansamblu. 7. (reg.; despre brațe, picioare) a se scrânti. 8. (reg.; despre îmbrăcăminte) a fi numai zdrențe, a nu se mai ține pe corp; a curge. 9. (popular și familiar) a cădea la pământ, a-și pierde poziția verticală, a se prăbuși, a se răsturna (la pământ); (despre construcții) a se nărui, a se dărâma, a se prăbuși. 10. (reg.; despre plante) a se apleca spre pământ, a se îndoi într-o parte, a se culca. 11. (fig.; cuvant invechit și popular) a muri. 12. (popular și familiar) a nu reuși la un examen, la un concurs. 13. (învechit și popular) a (se) păta, a (se) murdări cu ceva. 14. (popular și familiar) a intra în posesia unui lucru, a dobândi ceva în mod întâmplător; a câștiga ceva (ocazional sau ilicit). 15. (popular și familiar) a veni, a sosi (pe neașteptate, din întâmplare) într-un loc; a se ivi, a apărea. 16. (popular; despre zile, evenimente, ocazii festive, sărbători) a se nimeri la o anumită dată, într-o anumită perioadă; a cădea, a fi; a veni. 17. (învechit și popular) a ajunge într-o anumită situație, stare, împrejurare; a fi cuprins de ..., a cădea în ..., a da în ... 18. (popular) a lovi, a atinge (țintind).
13 * Cuvantul cu diacritice: picá
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: PICA1verb intr. (despre avioane) a face un picaj. (< franceza piquer)
14 * Cuvantul cu diacritice: píca
Cuvantul fara diacritice: pica
Definitie: PICA2substantiv feminin (cuvant ce tine de medicina) pervertire a gustului, constând în a prefera substanțele necomestibile (cărbune, pământ, argilă etcetera). (< franceza pica)
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.