Varianta definitie 1: Pica2, pers. 3 picheaza, verb I. Intranzitiv (Despre avioane) A cobori in picaj. – Din franceza Piquer.
Varianta definitie 2: Pica1, pic, verb I.
1. Intranzitiv (Înv. si popular) A cadea de la o oarecare inaltime. ♢ Expresie (Familiar) A pica (sau a fi picat) (ca) din cer (sau din luna, din nori, din stele) = A) a veni pe neasteptate; B) a fi dezorientat, a nu sti ce sa faca.
A pica cerul pe cineva = A) a se simti foarte rusinat; B) a ramane uimit, a fi surprins de ceva. ♦ A se desprinde, a se desface dintr-un tot, dintr-un ansamblu (cazand jos, pierzandu-se etcetera). ♦ (Familiar; despre imbracaminte) A nu se mai tine (pe corp) (din cauza dimensiunilor exagerate); prin extensiune a fi numai zdrente. ♦ (Despre fiinte) A-si pierde pozitia verticala (cazand la pamant); a se prabusi, a se rasturna, a se pravali. ♢ Expresie A pica de somn (sau de oboseala) = a fi foarte obosit.
A pica in genunchi (inaintea cuiva) = a cadea in genunchi (pentru a ruga, a implora, a solicita etcetera).
Frumos (sau frumusel) de pica = foarte frumos, neinchipuit de frumos. ♦ (Despre cladiri) A se darama, a se surpa, a se narui. ♦ Figurativ A muri (in lupta). ♦ Figurativ (Familiar) A nu reusi la un examen, la un concurs etcetera ♢ Tranzitiv Profesorul l-a picat la examen.
2. Tranzitiv (Înv. si popular) A face sa cada in picaturi (un lichid, o materie topita). ♢ Expresie Sa-l (sau sa ma, sa ne etcetera) pici cu ceara (sau cu lumanarea) = orice ai face, pentru nimic in lume, cu nici un pret, nicidecum. ♦ Intranzitiv A cadea in picaturi; spec. (impers.) (sens curent) a ploua usor, cu stropi rari. ♦ Reflexiv, instranzitiv, si tranz.
A (se) pata, a (se) murdari cu ceva.
3. Intranzitiv (Familiar) A intra in posesiunea unui lucru, a dobandi ceva in mod intamplator; a castiga ceva (in mod ocazional sau ilicit). ♢ Expresie A pica in mana (sau in palma, in mainile) cuiva = a ajunge in puterea, la discretia cuiva.
4. Intranzitiv (Familiar) A sosi pe neasteptate; a se ivi, a aparea.
5. Intranzitiv (Înv. si popular) A cadea in..., a da in..., a fi cuprins de... ♦ (Pop.; despre zile, evenimente etcetera) A se nimeri la o anumita data; a cadea, a fi.
6. Tranzitiv (Popular) A lovi, a atinge pe cineva (tintindu-l cu ceva). – Din Pic1.
Varianta definitie 5: Pica verb
1. verifica cuvantul: cadea.
2. verifica cuvantul: prabusi.
3. a cadea, a se prabusi, a se pravali, a se rasturna, (rar) a se poticni. (A - gramada.)
4. a cadea, a esua. (A - la examen.)
5. verifica cuvantul: picura.
6. a se aseza, a se asterne, a cadea, a se depune, a se lasa. (A - bruma peste campii.)
7. verifica cuvantul: curge.
8. verifica cuvantul: aparea.
9. verifica cuvantul: sosi.
Varianta definitie 6: Pica (a cadea) verb, indicativ prezent 1 singular pic, 3 singular si plural pica
Varianta definitie 7: Pica (a cobori in picaj) verb, indicativ prezent 3 singular picheaza
Varianta definitie 8: A PICA1 pic
1. intranzitiv 1) A se misca de sus in jos sub actiunea fortei de gravitatie; a cadea. ♢ A fi picat (sau cazut) din cer (sau din luna, din pod) a) a ramane uimit, auzind lucruri foarte cunoscute; b) a fi dezorientat, buimacit; c) a veni pe neasteptate. 2) A-si pierde pozitia verticala (rasturnandu-se); a inceta de a mai sta drept; a se pravali; a cadea; a se rasturna. ♢ - la examen a nu reusi la examen. - de somn a simti o dorinta irezistibila de a dormi. - de oboseala a fi foarte obosit. - in genunchi a se ruga cu umilinta. 3) (despre zapada, grindina, ploaie, bruma sau roua) A se asterne la suprafata pamantului; a cadea. 4) (despre lichide) A curge in picaturi; a picura. 5) A ajunge pe neasteptate (intr-un loc sau intr-o situatie); a nimeri; a cadea; a se pomeni; a se trezi. ♢ - in mana (sau mainile) cuiva a ajunge la discretia cuiva. 6) (construit cu dativul persoanei) A dobandi intamplator; a cadea. 7) (despre sarbatori, intamplari, evenimente etcetera) A coincide cu o anumita zi sau data din calendar; a cadea.
2. tranzitiv 1) (lichide) A face sa curga in picaturi; a picura. 2) (medicamente lichide) A introduce picatura cu picatura; a administra printr-o instilatie; a picura; a instila. /Din pic
Varianta definitie 9: A pica2 picheaza intranzitiv (despre avioane sau piloti) A efectua un picaj. /<fr. piquer
Varianta definitie 10: Pica verb I. intr. (Av.) A face un picaj. [P.i. pic, pichez. / < franceza piquer].
Varianta definitie 11: PiCA substantiv feminin (Medical) Pervertire a poftei de mancare. [< franceza pica, conform limba latina pica – cotofana].
Varianta definitie 12: Pica, pic, verb I
1. (invechit si popular; despre lichide) a picura.
2. (popular; despre materii vascoase) a se scurge, a se prelinge.
3. (reg.; despre roua, bruma etcetera) a se lasa, a se asterne, a se aseza, a cadea.
4. (popular; impers.) ploua usor, picura, picureaza, stropeste, uda.
5. (invechit si popular; despre obiecte si fiinte) a cadea de la o oarecare inaltime.
6. (invechit si popular; despre partile unui obiect) a se desprinde, a se desface, a se detasa din ansamblu.
7. (reg.; despre brate, picioare) a se scranti.
8. (reg.; despre imbracaminte) a fi numai zdrente, a nu se mai tine pe corp; a curge.
9. (popular si familiar) a cadea la pamant, a-si pierde pozitia verticala, a se prabusi, a se rasturna (la pamant); (despre constructii) a se narui, a se darama, a se prabusi.
10. (reg.; despre plante) a se apleca spre pamant, a se indoi intr-o parte, a se culca.
11. (fig.; cuvant invechit si popular) a muri.
12. (popular si familiar) a nu reusi la un examen, la un concurs.
13. (invechit si popular) a (se) pata, a (se) murdari cu ceva.
14. (popular si familiar) a intra in posesia unui lucru, a dobandi ceva in mod intamplator; a castiga ceva (ocazional sau ilicit).
15. (popular si familiar) a veni, a sosi (pe neasteptate, din intamplare) intr-un loc; a se ivi, a aparea.
16. (popular; despre zile, evenimente, ocazii festive, sarbatori) a se nimeri la o anumita data, intr-o anumita perioada; a cadea, a fi; a veni.
17. (invechit si popular) a ajunge intr-o anumita situatie, stare, imprejurare; a fi cuprins de ..., a cadea in ..., a da in ...
18. (popular) a lovi, a atinge (tintind).
Varianta definitie 13: Pica1 verb intr. (despre avioane) a face un picaj. (< franceza piquer)
Varianta definitie 14: PiCA2 substantiv feminin (cuvant ce tine de medicina) pervertire a gustului, constand in a prefera substantele necomestibile (carbune, pamant, argila etcetera). (< franceza pica)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.