Varianta definitie 1: PiÉrde, pierd, verb III. I.
1. Tranzitiv A nu mai sti unde se afla, unde a pus, unde a ratacit (un bun material). ♢ Expresie A(-si) pierde sirul = a se incurca, a se zapaci; a nu mai avea continuitate (in vorbire, scris, gandire).
2. Tranzitiv A nu mai cunoaste sau a nu mai gasi drumul, locul etcetera cautat; a gresi directia. ♢ A(-i) pierde (cuiva) urma = a nu mai sti unde se afla, unde poate fi gasit.
A-si pierde (sau, reflexiv, a i se pierde) urma (ori urmele) = a nu mai putea fi gasit; a disparea. ♦ Reflexiv A se rataci de grupul in care se afla.
3. Reflexiv Figurativ A se lasa absorbit de ceva, a se cufunda in...
4. Reflexiv Figurativ A fi cuprins, coplesit de un sentiment, de o emotie; a nu mai sti ce sa faca. II. Tranzitiv
1. A fi deposedat de..., a ramane fara..., a nu mai avea; spec. a irosi, a risipi. ♢ Expresie A pierde din mana = a scapa un prilej favorabil.
A pierde pamantul de sub picioare = A) a nu-si mai putea pastra echilibrul din cauza unei proaste stari fizice, a unui pas gresit etcetera; B) a fi pe punctul de a pierde o anumita situatie materiala sau sociala.
A-si pierde viata = a muri; a fi omorat.
A-si pierde cunostinta (sau simtirea) = a lesina.
A-si pierde cumpatul (sau rabdarea) = a nu se mai putea stapani, a se enerva. ♦ A ramane fara o parte a corpului, fara un organ, fara o facultate; a nu se mai putea folosi de o parte a corpului, de o facultate. ♢ Expresie A pierde sange = a avea hemoragie.
A pierde laptele = (despre femelele unor mamifere) a le scadea sau a le inceta secretia laptelui (intr-o perioada cand aceasta ar trebui sa fie normala).
A-si pierde mintile = a innebuni. ♦ (Despre plante) A i se usca (si a-i cadea) frunzele, rodul etcetera
2. (Pop.; despre femei) A avorta.
3. A fi lipsit (pentru totdeauna) de o fiinta draga; a rupe relatiile (de prietenie) cu cineva, a fi parasit.
4. A fi invins intr-un razboi, intr-o intrecere; a nu castiga un proces etcetera
5. A sosi prea tarziu, a nu ajunge sau a nu face ceva la timp.
6. A folosi timpul in mod nerational, irosindu-l sau profitand insuficienit de el. ♢ Expresie Fara a (mai) pierde vremea = imediat, repede, neintarziat. ♢ Compus: pierde-vara substantiv masculin invar. = om care isi iroseste timpul, care nu munceste si umbla fara nici un rost. Iii.
1. Tranzitiv (Popular) A ucide, a omori. ♦ Reflexiv A muri. ♦ Tranzitiv si reflexiv A(-si) cauza un mare rau, neajuns etcetera; a pune sau a se afla intr-o situatie extrem de grea.
2. Tranzitiv (Înv. si popular) A distruge, a nimici (popoare, tari, asezari, bunuri materiale etcetera).
3. Tranzitiv (Popular) A face sa dispara, sa piara; prin extensiune a compromite.
4. Reflexiv A iesi din campul vizual, a nu se mai vedea; a disparea. ♦ Figurativ A trece neobservat, neluat in consideratie. ♦ Tranzitiv A nu mai putea urmari cu privirea pe cineva sau ceva, a nu mai vedea. ♢ Expresie A pierde (pe cineva) din ochi = a iubi foarte mult.
5. Reflexiv (Despre sunete, voci, zgomote) A-si diminua treptat intensitatea, a deveni din ce in ce mai slab; a se stinge. – Limba Latina Perdere.
Varianta definitie 2: A pierde antonim: a birui, a castiga, a dobandi, a gasi, a insusi
Varianta definitie 3: A se pierde antonim: a se vedea
Varianta definitie 5: PiÉrde verb
1. a rataci, (regional) a prapadi. (A - un obiect.)
2. verifica cuvantul: rataci.
3. verifica cuvantul: razleti.
4. a se rataci, (regional) a se zahatui, a se zarasti. (S-a - in padure.)
5. verifica cuvantul: disparea.
6. (regional) a prapadi. (L-a - din ochi, in multime.)
7. (invechit si reg.) a pune. (Și-a - intreaga avere.)
8. (invechit) a pagubi. (A - doi galbeni la joc.)
9. verifica cuvantul: irosi.
10. a rata, a scapa. (A - o mare ocazie.)
11. a consuma, a folosi, a intrebuinta. (Și-a - intreaga zi reparand bicicleta.)
Varianta definitie 6: Pierde verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural pierd; conjunctie: prezent 3 singular si plural piarda; part. pierdut
Varianta definitie 7: A piÉrde pierd tranzitiv 1) (bunuri materiale, fiinte, situatii, stari fizice sau morale, sentimente etcetera) A nu mai avea in posesie; a inceta de a mai poseda; a prapadi. - basmaluta. - vaca. - postul. - drepturile. - increderea. ♢ - cunostinta a cadea in nesimtire; a lesina. - firul (gandurilor) a se incurca. - urma (sau urmele) cuiva a nu mai sti unde se afla cineva sau ceva. - ocazia a nu folosi la timp ocazia. 2) (parti ale corpului) A inceta de a mai avea (in urma unui accident, a unei operatii etcetera). ♢ A-si - capul a se zapaci. 3) (rude, prieteni) A nu mai avea alaturi din cauza mortii. 4) (mijloace de transport) A nu mai reusi sa prinda; a scapa. ♢ - drumul (sau calea) a se rataci. 5) (partide, intreceri sportive, procese, lupte etcetera) A face sa fie ratat; a nu castiga; a nu obtine. 6) (bani, produse alimentare sau industriale etcetera) A consuma in mod nerentabil si nechibzuit; a irosi; a prapadi. - timpul. /<lat. perdere
Varianta definitie 8: A se piÉrde ma pierd intranzitiv 1) A inceta de a mai fi perceput cu organele de simt. Pasarea s-a pierdut in inaltul cerului. 2) A inceta sa mai existe (in mod fatal); a disparea fara urma; a se prapadi.
S-a pierdut in timpul deportarilor.
Multe cantece vechi se pierd. 3) (despre persoane) A deveni incapabil de a judeca drept (pentru un timp scurt); a nu mai sti de sine; a se zapaci; a se nauci. /<lat. perdere
Varianta definitie 9: Pierde (pierd, pierdut), verb –
1. A ramine fara, a nu mai avea. –
2. A risipi, a irosi. –
3. A se rataci. –
4. A distruge, a extermina. –
5. A duce la pierzanie. –
6. A fi infrint. –
7. A avorta. –
8. (Refl.) A fi naucit, cuprins de emotie. – Varianta cuvant invechit piarde.
Mr. cherdu, chiardire, megl. perd, peardiri, istr. pierd.
Limba Latina pĕrdĕre (Puscariu 1314; Candrea-Dens., 1385; REW 6403), conform limba italiana perdere, prov., franceza, cat. perdre, sp., port. perder. – Derivat pierzare (var. pierzanie), substantiv feminin (moarte naprasnica); pierzator, adjectiv (nimicitor); raspiarde, verb (a duce la pieire), secolul XVII, cuvant invechit; pierde-vara, substantiv masculin (vagabond, golan).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.