DexDefinitie.com

Definitie Plan -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Plan, -Ă, (I) planuri, substantiv neutru, (II) plani, -e, adjectiv I. Substantiv neutru:
1. Proiect elaborat cu anticipare, cuprinzand o suita ordonata de operatii destinate sa duca la atingerea unui scop; program (de lucru).
2. Distributie metodica a partilor componente ale unei lucrari stiintifice, literare, ale unei expuneri etcetera
3. (Geom.) Suprafata care contine in intregime orice dreapta care trece prin doua puncte oarecare ale sale. ♢ Plan de proiectie = plan pe care se obtine imaginea unui corp printr-un procedeu de proiectie oarecare. (Astron.) Plan meridian = plan definit de verticala locului si de axa lumii.
4. Fiecare dintre planurile (I 3), in general verticale, perpendiculare pe directia privirii, in care se gaseste sau pare ca se gaseste un obiect si care reprezinta adancimea sau departarea in perspectiva; spec. element al filmarii cinematografice, care reprezinta apropierea sau departarea obiectului fata de aparatul de filmat. ♢ Primul (sau intaiul) plan = partea cea mai apropiata de public a unei scene; partea unui tablou care da impresia a fi cea mai apropiata de privitori; figurat primul rand, locul de frunte (al unei serii). ♢ Locutiune adverb Pe plan(ul)... = in domeniul...; in ceea ce priveste...; din punct de vedere... ♢ Expresie A fi (sau a sta, a pune etcetera) pe (sau in) prim(ul) plan = a avea (sau a considera ca are) importanta primordiala.
A fi (sau a sta, a pune etcetera) pe planul al doilea (sau al treilea etcetera) = a fi (sau a considera ca este) de importanta secundara, minima.
5. (Cinema) Element al montajului, reprezentand portiunea de pelicula imprimata in timpul unei singure functionari a aparatului de filmat (intre o pornire si o oprire). ♦ Delimitare a marimii incadraturii in raport cu marimea omului in cadru prin stabilirea unor termeni conventionali. ♢ Prim plan = plan (I 5) care cuprinde bustul pana sub umeri.
Gros plan = reprezentarea pe pelicula a capului unui personaj.
Plan american = plan (I 5) care cuprinde omul incadrat pana la genunchi.
Plan semigeneral = plan (I 5) care incadreaza personajul in toata inaltimea.
6. Suprafata neteda a unui corp; corp care prezinta o astfel de suprafata. ♢ Plan inclinat = dispozitiv simplu de forma unei rampe inclinate, alcatuit dintr-un corp cu o suprafata plana (sau din doua bare paralele) care formeaza un unghi cu planul orizontal si care este folosit pentru a ridica corpuri prin rostogolire sau prin impingere, folosindu-se forte mai mici decat greutatea corpurilor respective.
Plan de aripa = suprafata de sustinere a unui avion.
7. Desen tehnic care cuprinde reprezentarea grafica, la o anumita scara, a unui teren, a unei constructii, a unei masini etcetera
8. (Regional) Ogor, parcela. II. Adjectiv Fara asperitati, neted, drept; care prezinta o suprafata neteda. ♢ Unghi plan = portiune dintr-un plan (I 3) cuprinsa intre doua semidrepte (cu aceeasi origine) ale planului.
Figura plana = figura care poate fi asezata cu toate punctele pe acelasi plan (I 3).
Geometrie plana = ramura a geometriei care studiaza figurile ale caror elemente sunt asezate in acelasi plan (I 3). (Tipogr.) Masina plana = masina care imprima coli separate. – Din franceza Plan, limba latina Planus.
Varianta definitie 2: Plan substantiv verifica cuvantul: cat, camp, etaj, nivel, ogor, tarina.
Varianta definitie 3: Plan adjectiv , substantiv I.
1. adjectiv verifica cuvantul: drept.
2. substantiv (GEOM.) suprafata plana.
3. adjectiv intins, neted, ses. (Un platou -.) II. substantiv
1. schema, schita, (invechit) chip, izvod. (-ul unei case.)
2. proiect, (invechit) tertip. (Și-a pus -ul in aplicare.)
3. verifica cuvantul: intentie.
Varianta definitie 4: Plan adjectiv m., plural plani; f. singular plana, plural plane
Varianta definitie 5: Plan (concept geometric, corp cu suprafata neteda) substantiv neutru, plural plane
Varianta definitie 6: Plan (schema, ansamblu de dispozitii, element de perspectiva) substantiv neutru, plural planuri
Varianta definitie 7: Plan1 -uri n.
Suprafata neteda fara ridicaturi (ca a unui lichid in repaus). - orizontal. /<fr. plan, limba latina planus
Varianta definitie 8: Plan2 -uri n.
Desen tehnic care reprezinta grafic un teren sau o constructie la o anumita scara. -ul scolii. /<fr. plan, limba latina planus
Varianta definitie 9: Plan3 -uri n. 1) Proiect de actiuni ce urmeaza a fi realizate in viitor (in vederea atingerii unui anumit scop). - anual. 2) Ordinea si distributia metodica a diferitelor parti dupa care urmeaza a fi alcatuita o lucrare (stiintifica, literara etcetera). -ul disertatiei. -ul lectiei. /<fr. plan, limba latina planus
Varianta definitie 10: Plan4 -uri n. 1) Distanta la care sunt situate persoanele sau lucrurile in raport cu cel care priveste. - secund. ♢ Primul - parte a scenei care este cea mai apropiata de public. A fi (sau a sta) pe primul - a avea importanta primordiala. A trece pe -ul al doilea a-si pierde rolul principal. 2) Departare a obiectului fata de aparatul de filmat. ♢ Prim-- reprezentare pe pelicula a capului si a bustului unui personaj. 3) Unghi de vedere; aspect. În - stiintific.
Pe - social. /<fr. plan, limba latina planus
Varianta definitie 11: Plan5 -a (-i, -e) (despre suprafete) Care nu are ridicaturi sau adancituri; fara asperitati; neted. /<fr. plan, limba latina planus
Varianta definitie 12: Plan substantiv neutru
1. Suprafata neteda, plana, fara ridicaturi. ♦ Suprafata care contine toate dreptele care trec printr-un punct fix si intersecteaza o dreapta. ♦ (Anat.) Suprafata care sectioneaza imaginar corpul omenesc sub o anumita incidenta.
2. Desen tehnic care reprezinta grafic o suprafata de teren, o constructie, o masina etcetera
3. Parte a unei suprafete in raport cu departarea de ochiul observatorului si cu reprezentarea ei intr-o pictura, intr-un tablou etcetera ♦ (Cinem.) Fiecare serie de instantanee dintr-un film, privind aceeasi actiune sau acelasi subiect, luate sub acelasi unghi de vedere si intr-un cadru constant. ♦ Mod de incadrare a subiectului filmat ori a diverselor sale elemente sub aspect dimensional.
4. Suprafata de sustinere in aer a unei aeronave; (prin extensiune) aripa.
5. Fel cum sunt asezate, dispuse partile unei opere stiintifice, literare etcetera in momentul cand au fost coordonate intre ele; proiect, alcatuire; (p. ext) proiect pentru o actiune care urmeaza sa fie indeplinita.
6. Proiect elaborat cu anticipare, cuprinzand o suita ordonata de operatii destinate sa duca la atingerea unui scop; program de lucru. [Plural -nuri, -ne. / < franceza plan, conform limba latina planum].
Varianta definitie 13: Plan, -Ă adjectiv Neted, fara ridicaturi, fara accidente; plat. ♢ (Geom.) Suprafata plana = suprafata pe care o dreapta poate fi aplicata in orice sens; geometrie plana = parte a geometriei care studiaza suprafetele plane. [Conform: franceza plan, limba latina planus].
Varianta definitie 14: Plan1- Element prim de compunere savanta cu semnificatia „plan”. [Varianta plani-, plano-. / < franceza plani-, conform limba latina planus].
Varianta definitie 15: –plan2 Element secund de compunere savanta cu semnificatia „in forma plana”, „plan”, „plat”. [< franceza -plane, limba italiana -plano, conform limba latina planus].
Varianta definitie 16: Plan1, -Ă I. adjectiv neted, fara ridicaturi, fara accidente, plat. o suprafata -a = suprafata pe care o dreapta poate fi aplicata in orice sens; geometrie -a = ramura a geometriei care studiaza suprafetele plane.
II. substantiv neutru
1. suprafata neteda, plana. ♢ suprafata care contine toate dreptele ce trec printr-un punct fix si intersecteaza o dreapta. ♢ (cuvant ce tine de anatomie) suprafata care sectioneaza imaginar corpul omenesc sub o anumita incidenta.
2. desen tehnic care reprezinta grafic o suprafata de teren, o constructie, o masina etcetera
3. parte a unei suprafete in raport cu departarea de ochiul observatorului si cu reprezentarea ei intr-o pictura, intr-un tablou etcetera ♢ (cinem.) fiecare serie de instantanee dintr-un film, privind aceeasi actiune sau acelasi subiect, luate sub acelasi unghi de vedere si intr-un cadru constant. ♢ mod de incadrare a subiectului filmat ori a diverselor sale elemente sub aspect dimensional.
4. suprafata de sustinere in aer a unei aeronave; (prin extensiune) aripa.
5. felul cum sunt dispuse partile unei opere stiintifice, literare etcetera; proiect, alcatuire; proiect pentru o actiune care urmeaza sa fie indeplinita.
6. (ec.) sistem de indicatori prin care se stabilesc prioritatile, directiile principale ale activitatii unor structuri economice intr-o perioada data.
7. reprezentare a unei portiuni reduse din suprafata terestra, la o anumita scara, pe baza ridicarilor topografice sau aerofotogramelor. (< franceza plan, limba latina planus)
Varianta definitie 17: -plan2 element plano2-.
Varianta definitie 18: Plan (planuri), substantiv neutru – Nivel; proiect; scop.
Mr. plan.
Franceza plan. – Derivat planui, verb (a proiecta, a face planuri); planuiala, substantiv feminin (plan, proiect).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "n"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.