Varianta definitie 1: Plastic1, -Ă, plastici, -ce, adjectiv , substantiv feminin I. Adjectiv
1. Caruia i se poate da, prin modelare, forma dorita, care poate fi usor deformat fara a crapa sau a se sfarama. ♢ Masa plastica sau material plastic = produs sintetic de natura organica, anorganica sau mixta care se poate prelucra usor in diferite obiecte, la cald sau la rece, cu sau fara presiune.
Deformatie plastica = deformatie a unui material sub actiunea unei solicitari peste limita lui de elasticitate, care creste chiar daca solicitarea ramane constanta. ♦ Care este facut, realizat sau reprodus dupa un anumit model, prin modelarea tuturor materiale.
2. Care se refera la sculptura si la pictura; care se ocupa de aceste arte; care este asemanator cu o sculptura sau cu o pictura, care sugereaza o sculptura sau o pictura. ♢ Arta plastica (si substantivat, f.) = (mai ales la plural) arta care are ca scop sa reproduca formele prin modelarea unor materiale, prin culori etcetera Artist plastic = creator din domeniul artelor plastice. ♦ (Despre realizari literare, muzicale) Evocator, sugestiv, viu.
3. (În sintagma) Chirurgie plastica = ramura a chirurgiei care se ocupa cu indreptarea unor deformari ale corpului omenesc (in special ale fetei), provenite din nastere sau dintr-un accident. II. S.f.
Tehnica executarii unor obiecte de arta prin modelarea unor substante maleabile; tehnica, arta de a sculpta sau de a picta. ♦ Parte din studiul unei opere de arta care se ocupa cu raportul armonios al volumelor si al reliefului. ♦ Ansamblul calitatilor de volum si de aspect exterior al unei lucrari de arhitectura, de urbanism sau de arta decorativa. – Din franceza Plastique.
Varianta definitie 2: Plastic2 substantiv neutru Masa de exploziv fabricat cu un amestec de cauciuc sintetic si un plastifiant.
Bomba cu plastic. – Din franceza, limba engleza Plastic.
Varianta definitie 5: Plastic adjectiv m., plural plastici; f. singular plastica, plural plastice
Varianta definitie 6: Plastic1 adverb Cu plasticitate; in mod sugestiv. /<fr. plastique
Varianta definitie 7: Plastic2 -ca (-ci, -ce) 1) (despre corpuri solide) Care poate fi modelat; care se preteaza modelarii. ♢ Materiale (sau mase) -ce materiale sintetice din care se produc diferite obiecte. Operatie -ca plastie. Chirurgie -ca ramura a medicinei care se ocupa cu operatiile plastice. 2) Care tine de artele ce reflecta realitatea prin imagini vizuale; propriu artelor care reflecta realitatea prin imagini vizuale. ♢ Arte -ce ansamblu de arte (pictura, sculptura, desen, arhitectura) care reflecta realitatea prin imagini vizuale. 3) lit.
Care exprima ceva cu mare putere de evocare; sugestiv; expresiv. /<fr. plastique
Varianta definitie 8: Plastic, -Ă adjectiv
1. Care prezinta plasticitate, care poate fi modelat, fasonat. ♦ Care formeaza sau are proprietatea de a lua diferite forme. ♦ Masa plastica (sau produs) plastic = material sintetic de natura organica, anorganica sau mixta, care poate fi modelat in procesul fabricarii unor produse, pastrandu-si forma ce i-a fost data; arte plastice = arte care au ca scop sa reproduca formele prin modelarea unor materiale, prin culori etcetera ♦ (Despre idei, imagini etcetera) Expresiv, viu; evocator, care arata cu multa putere ceva.
2. Chirurgie plastica = chirurgie care se ocupa cu indreptarea unor malformatii ale corpului. substantiv neutru
1. Amestec de cauciuc nevulcanizat, folosit la repararea anvelopelor etcetera
3. Varietate de exploziv. [Conform: franceza plastique, limba latina plasticus, limba greaca (veche) plastikos].
Varianta definitie 9: Plastic1 substantiv neutru
1. amestec de cauciuc nevulcanizat, folosit la prepararea anvelopelor.
2. varietate de exploziv. (< limba engleza, franceza plastic)
Varianta definitie 10: Plastic2, -Ă I. adjectiv
1. (despre materiale) care are proprietatea de a-si pastra deformatiile produse de fortele exterioare dupa incetarea actiunii acestora; care poate fi modelat, fasonat. o masa -a (sau material) - = material sintetic de natura organica, anorganica sau mixta, care poate fi modelat in procesul fabricarii unor produse.
2. referitor la pictura sau sculptura. o arte ĕ = arte care au ca scop sa reproduca formele prin modelarea unor materiale, prin culori etcetera
3. (despre idei, imagini etcetera) cu multa putere de evocare, expresiv, viu; evocator.
4. (biologie) formativ, capabil de a se schimba, de a lua o forma. o chirurgie -a = chirurgie care se ocupa cu indreptarea unor malformatii ale corpului.
II. substantiv feminin tehnica executarii obiectelor de arta prin fasonarea, modelarea unei substante plastice; domeniul artelor plastice. ♢ parte din studiul unei opere de arta care se ocupa cu raportul armonios al volumelor si al reliefului. (< franceza plastique, limba latina plasticus, limba greaca (veche) plastikos)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.