Varianta definitie 1: PlatformĂ, platforme, substantiv feminin I.
1. Suprafata orizontala plana a unui vehicul, a unui aparat de ridicat etcetera pe care se incarca marfuri, vite etcetera; prin extensiune vagon sau camion deschis, fara pereti si fara acoperis, utilizat pentru transporturi. ♦ Platforma de lansare = suport plan, orizontal, de pe care rachetele teleghidate decoleaza vertical; rampa de lansare. ♦ Parte a unui tramvai, a unui autobuz, a unui vagon de tren etcetera, in dreptul usilor, pe unde urca sau coboara calatorii.
2. Element plan al unei constructii. ♦ Palier al unei scari.
3. Constructie sau suprafata de teren plana amenajata pentru efectuarea unor lucrari cu caracter tehnic, pentru instalarea unui utilaj, pentru verificarea unor masini sau aparate, pentru depozitarea unor materiale etcetera
4. Teren, de cele mai multe ori plan, situat la diferite inaltimi.
5. (Sport) Instalatie orizontala rigida, de 2-6 m lungime, acoperita cu un strat antiderapant, de pe care se executa sarituri in apa.
6. (Geologie) Unitate structurala veche a scoartei pamantului cu fundamentul cutat, peste care sunt depuse depozite sedimentare aproape orizontale. II.
1. Program de activitate sau de revendicari politice al unui partid, al unei grupari sau al unui om politic.
2. Obiectul, problemele, punctul de vedere al unei discutii. – Din franceza Plate-forme.
Varianta definitie 2: PlatformĂ substantiv I.
1. verifica cuvantul: rampa.
2. platou. (Pe o - larga se ridica fabrica.)
3. (GEOGR.) prispa, tapsan. (O - impadurita.)
4. (GEOL.) cratogen. (- Siberiana.)
5. (GEOGR., GEOL.) platforma continentala verifica cuvantul: self. II. (POL.) program. (- prezentata de partidul...)
Varianta definitie 3: Platforma substantiv feminin forma
Varianta definitie 4: PlatformĂ -e f. 1) Suprafata plana orizontala a unui vehicul sau a unui aparat de ridicat, pe care se instaleaza obiectele de transportat. 2) Vagon al unui vehicul public fara acoperis si cu peretii foarte josi, folosit pentru transportarea marfurilor. 3) Parte a unui vehicul de transport in comun din apropierea usilor, pe unde urca si coboara pasagerii. 4) Element plan de constructie. 5) Parte orizontala plana de la fiecare cotitura a unei scari din interiorul unui bloc; odihna; palier. 6) Suprafata plana de teren, situata la o anumita altitudine. 7) sport Instalatie orizontala rigida de cativa metri lungime, de pe care se executa sarituri in apa. 8) figurat Ansamblu de idei care este pus la baza unei actiuni politice in comun. - electorala. /<fr. plateforme
Varianta definitie 5: PlatformĂ substantiv feminin I.
1. Suprafata plata, planseu mobil sau fix (la un vehicul, la un vagon etcetera). ♦ Parte a unui tramvai, a unui autobuz etcetera pe unde urca sau coboara calatorii. ♦ Vagon, (auto)camion care are o suprafata plata, deschisa pentru transport.
2. Parte a unei cladiri, formata dintr-o suprafata orizontala plana. ♦ Rampa pentru incarcarea si descarcarea vagoanelor.
3. Portiune mai rigida si mai solida a scoartei terestre. ♦ Platforma continentala = marginea submersa a continentelor, care se inclina usor de la tarm spre povarnisul continental. ♦ Loc ses (pe un deal, pe un munte). II. (Figurat) Program, expunere de principii ale unui partid politic, ale unei grupari oarecare, baza teoretica. [< franceza plate-forme, conform limba germana Plattform].
Varianta definitie 6: PlatformĂ substantiv feminin I.
1. suprafata orizontala plana, planseul mobil sau fix (la un vehicul, la un vagon etcetera). ♦ vagon, (auto)camion care are o suprafata plata, deschisa. ♦ parte a unui tramvai, autobus etcetera pe unde urca sau coboara calatorii.
2. loc rezervat la bordul unor nave pentru apuntarea avioanelor si elicopterelor. ♦ suprafata de teren pe care se ridica noi constructii. o - de lansare = loc amenajat pentru lansarea rachetelor mari; - spatiala = satelit artificial de mari dimensiuni, baza de lansare de pe orbita a navelor interplanetare; - industriala = zona in care sunt concentrate mai multe unitati industriale.
3. parte a unei cladiri, formata dintr-o suprafata orizontala plana. ♦ rampa pentru incarcarea si descarcarea vagoanelor.
4. (sport) instalatie orizontala rigida de pe care se executa sarituri in apa.
5. portiune mai rigida si mai solida a scoartei terestre. o - continentala = zona a fundului marii care se inclina usor de la tarm spre povarnisul continental. ♦ constructie plutitoare sau fixa destinata forajului marin. ♦ loc ses (pe un deal, pe un munte).
II. (figurativ) program, expunere de principii ale unui partid politic, ale unei grupari oarecare, baza teoretica. (< franceza pate-forme)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.