Varianta definitie 1: Plesni, plesnesc, verb IV.
1. Intranzitiv A crapa, a se sparge (cu violenta si de obicei cu zgomot) din cauza unei lovituri, a unei presiuni prea mari, a unei variatii de temperatura etcetera; spec. a exploda. ♢ Expresie A plesni de... = a nu mai putea de..., a fi (prea) plin de... ♦ (Despre muguri, boboci) A incepe sa iasa, a se desface. ♦ (Despre abcese) A se deschide, a se desface, a se sparge.
2. Intranzitiv A crapa producand fisuri, a capata fisuri, crapaturi. ♢ Expresie A-i plesni cuiva obrazul de rusine = a-i fi cuiva foarte rusine.
3. Intranzitiv A se rupe (prin intindere, prin solicitare prea mare, prin uzare etcetera).
4. Intranzitiv si tranz.
A izbi un obiect (sau aerul) cu un corp elastic, in special cu un bici; a pocni cu zgomot doua obiecte unul de altul. ♢ Expresie (Intranz.) Cat ai plesni din bici (sau din palme) = foarte repede, intr-o clipa, pe data, imediat
5. Tranzitiv A izbi, a lovi, a bate. ♢ Expresie (Familiar) A plesni (pe cineva) in palarie = a ironiza (pe cineva).
A o plesni bine = a spune ceva foarte potrivit intr-o anumita situatie, intr-un anumit moment.
Unde-o plesnesti si unde crapa, se spune atunci cand se obtin cu totul alte rezultate decat cele asteptate. (Intranz.) A-i plesni (ceva) in (sau prin) cap (sau in minte, prin gand) = a-i veni pe neasteptate o idee nastrusnica; a-i trece (deodata) prin minte. ♦ Figurativ A nimeri, a potrivi. ♦ A lovi usor, a impinge. ♦ Reflexiv A se izbi cu zgomot de un obiect. [Varianta: Plezni verb IV] – Din limba slava (veche) Plesnonti.
Varianta definitie 3: Plesni verb
1. verifica cuvantul: sparge.
2. a se rupe. (Au - doua coarde la vioara.)
3. verifica cuvantul: crapa.
4. a exploda, a pocni. (Ce-a -?)
5. verifica cuvantul: deschide.
6. a pocni, a trosni. (- din bici.)
7. verifica cuvantul: trage.
8. a izbi, a lovi, a pocni. (Acum te -!)
Varianta definitie 4: Plesni verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural plesnesc, imperfect 3 singular plesnea; conjunctie: prezent 3 singular si plural plesneasca
Varianta definitie 5: A PLESNi -esc
1. intranzitiv 1) A produce un plesnet. - din bici. ♢ Cat ai - din palme intr-o clipa; dintr-o data. 2) (despre textile, invelisuri, haine etcetera) A se rupe partial (prin intindere); a pocni; a crapa. ♢ - de necaz a nu mai putea de necaz. 3) (despre obiecte de sticla, ceramica etcetera) A capata fisuri la suprafata (din cauza lovirii, gerului, caldurii etcetera); a crapa. 4) (despre muguri, boboci) A incepe sa se desfaca.
2. tranzitiv A lovi cu zgomot; a pocni. ♢ A o - (sau a o pocni) bine a spune ceva (cuiva) nimerit intr-o anumita situatie. /<sl. plesnonti
Varianta definitie 6: Plesni (plesnesc, plesnit), verb –
1. A se crapa, a se despica. –
2. A trosni, a plescai. –
3. A se sparge, a se rupe. –
4. A se prapadi, a muri. –
5. A pocni (din bici). –
6. A palmui, a izbi, a bate.
Sl. plesnąti „a bate din palme” (Miklosich, Slaw.
Elem., 36; Cihac, II, 265; Conev 95). – Derivat plesnet, substantiv neutru (trosnet, pocnet); plesnitoare, substantiv feminin (petarda; sficiul biciului); plesnitura, substantiv feminin (pocnitura; crapatura, despicatura; trosnet, lovitura de palma); plesnitor, substantiv neutru (Arg., ochi); pleasna, substantiv feminin (sfichi).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.