Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Plin -ă
1 * Cuvantul cu diacritice: plin -ă
Cuvantul fara diacritice: plin
Definitie: PLIN, -Ă, plini, -e, adjectiv , substantiv neutru I. Adjectiv 1. (Despre vase, încăperi, recipiente etcetera) Care este umplut cu ceva, în care se află ceva până la limită. ♢ Expresie Plin ochi = umplut până la limita capacității. A fi plin de sine (sau de el) = a avea o părere foarte bună despre sine, a fi încrezut, îngâmfat. A-i fi (cuiva) paharul plin, se spune despre cineva care a îndurat prea multe necazuri și nu le mai poate suporta. ♦ (Despre arme de foc) În care au fost introduse cartușe; încărcat. 2. Fără goluri; întreg, compact, masiv. ♦ Întreg, deplin, neștirbit. ♢ Profesor plin = profesor universitar titular, cu toate titlurile și drepturile prevăzute de lege. Catedră plină = catedră care are numărul de ore prevăzut de regulament. 3. Care cuprinde, conține, are ceva în cantitate sau în număr mare. ♦ (Despre ochi) Năpădit, inundat de lacrimi. 4. Care este acoperit, încărcat total sau parțial cu ceva. ♦ Murdar, mânjit, uns (cu ceva). 5. (Despre ființe, corpul lor sau părți ale corpului) Cu forme rotunde, durdulii; grăsuț. 6. Care are amploare, intensitate; desăvârșit. Lună plină = lună perfect rotundă, aflată în faza ei maximă. Voce plină = voce sonoră, cu volum. ♢ Expresie În plin(ă)... = în mijlocul..., în miezul..., în toiul... II. Substantiv neutru: Ceea ce umple un vas, o cavitate, un spațiu etcetera; conținut, cuprins. ♢ Plinul conductei = cantitate de fluid care rămâne în permanență într-o conductă de transport. ♢ Loc adverb Din plin = din abundență. ♢ Locutiune adjectiv și adverb În plin = în centru, la țintă. ♢ Locutiune prep. În plinul... = în mijlocul...; prin extensiune în toiul... ♢ Expresie A-i merge cuiva în plin = a-i merge cuiva bine, a avea succes, a reuși, a izbândi. A da o lovitură (sau a lovi, a nimeri) în plin = a nimeri bine ținta vizată, a-și ajunge scopul. A-i ieși cuiva cu plin(ul) = a-i ieși cuiva în cale cu un vas plin (fapt considerat în credința populară ca semn prielnic). A face plinul = a umple cu benzină până la refuz rezervorul unei mașini. – Limba Latina plenus.
2 * Cuvantul cu diacritice: plin
Cuvantul fara diacritice: plin
Definitie: Plin antonim: deșert, gol, sec
3 * Cuvantul cu diacritice: plin
Cuvantul fara diacritice: plin
7 * Cuvantul cu diacritice: plin
Cuvantul fara diacritice: plin
Definitie: PLIN1n. Conținut al unui recipient. ♢ Din - din belșug; din abundență. A face -ul a umple cu benzină rezervorul unei mașini. A-i merge (cuiva) din - a reuși în toate. A-i ieși (cuiva) cu -ul a ieși în fața sau a trece pe dinaintea cuiva cu ceva plin, în special cu o căldare de apă, ceea ce, în superstiții, este considerat ca semn bun. limba latina plenus
8 * Cuvantul cu diacritice: plin -ă -i -e
Cuvantul fara diacritice: plin
Definitie: PLIN2 -ă (-i, -e) 1) și figurativ (în opoziție cu gol) (despre vase, recipiente, încăperi etcetera) Care conține atât cât poate cuprinde. Pahar -. Sac -. Magazie -ă. ♢ - (cu) ochi umplut până la limită. A fi - de sine a fi încrezut. 2) și figurativ Care posedă sau conține o cantitate ori un număr mare (de ceva). - de bani. - de greșeli. - de emoții. 3) Care cuprinde toate elementele necesare; căruia nu-i lipsește nimic; întreg; complet. ♢ Lună -ă lună rotundă. Voce -ă voce puternică și sonoră. 4) (despre persoane sau despre părți ale corpului) Care are forme rotunde. - la trup. Față -ă. 5) Care este fără goluri; care nu e deșert. Nucă -ă. Știulete -. limba latina plenus
9 * Cuvantul cu diacritice: plin plínă
Cuvantul fara diacritice: plin
Definitie: plin (plină), adjectiv – 1. Umplut, ocupat. – 2. Compact, masiv. – 3. (Substantiv neutru:) Întîlnire întîmplătoare cu o persoană care duce un vas plin cu apă; se consideră de bun augur, iar dacă vasul este gol, de rău augur. – Cu plin, în mod fericit; în plin, perfect; din plin, întocmai, exact. – Mr. plin, megl. (am)plin, istr. pl’ir. Limba Latina plenus (Pușcariu 1337; Candrea-Dens., 1405; REW 6596), conform limba italiana pieno, prov. ple, franceza plein, sp. lleno, port. cheio. – Derivat plinătate, substantiv feminin (plenitudine), format după franceza plenitude; plineală, substantiv feminin (învechit, îndeplinire, executare silită); plinuț, adjectiv (aproape plin; durduliu); împlini (var. plini), verb (a umple, a face plin; a completa; a satisface; a executa, a îndeplini; a atinge o vîrstă sau o cantitate; reflexiv, a se realiza, a se verifica; reflexiv, a ajunge la soroc, la scadență; reflexiv, a-și găsi nașul, a i se înfunda), se consideră îndeobște ca der. din limba latina (im)plenῑre (Densusianu, Hlr., 150; Candrea-Dens., 1407; Pușcariu 789), în timp ce Cihac, II, 265, îl deriva din limba slava (veche) (na)plŭniti; neîmplinit, adjectiv (neexecutat; imperfect); împlinitor, substantiv masculin (învechit, executor); deplin, adverb (împlinit; adjectiv , complet); deplinătate, substantiv feminin (plenitudine); îndeplini, verb (a executa). – Conform: suplini.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.