Varianta definitie 1: Plug, pluguri, substantiv neutru
1. Unealta agricola cu tractiune animala sau mecanica, folosita la arat, la dezmiristit etcetera ♢ Expresie De la coarnele plugului = de la tara. ♦ Arat, plugarit. ♦ Îndeletnicirea, ocupatia plugarului; plugarie1. ♢ Expresie Acesta (sau acela) mi-i plugul = aceasta (sau aceea) imi este meseria, ocupatia. ♦ Figurativ Ogor, pamant; tara.
2. (În sintagmele) Plug de carbune = masina de lucru prevazuta cu lame sau cutite pentru dislocarea materialului, folosita la executarea mecanizata a operatiilor de abataj si de incarcare a carbunilor.
Plug nivelator = masina folosita la nivelarea terenurilor si la imprastierea unui material pe o sosea sau pe un teren.
Plug pentru santuri = masina de lucru cu cutite speciale care serveste la saparea santurilor.
Plug de zapada = vehicul echipat cu un dispozitiv pentru curatirea zapezii de pe o cale de comunicatie.
3. Piesa metalica montata transversal pe o banda de transport, pentru a face ca materialul transportat sa cada alaturi de banda.
4. Figura de schi care consta in apropierea din mers a varfurilor schiurilor in forma de unghi, pentru a frana sau pentru a reduce viteza.
5. (Regional) Plugusor (2). – Din limba slava (veche) Plugŭ.
Varianta definitie 2: Plug substantiv
1. (TEHNICA) (regional) plugnita. (Cu -ul se ara.)
2. verifica cuvantul: plugarit.
Varianta definitie 4: Plug -uri n. 1) Unealta agricola pentru arat. - cu cai. - cu cormana. ♢ - de zapada vehicul special amenajat pentru curatarea zapezii de pe o cale de circulatie. - de carbune agregat folosit la taierea si incarcarea carbunilor in mine. - nivelator masina folosita pentru nivelare in lucrarile rutiere. (A fi) de la coarnele -ului (a fi) din tarani. A trage in - a munci din greu (obosind peste masura). 2) Munca aratului. Țaranii vin de la -. 3) Procedeu de a frana schiurile, apropiindu-le varfurile. /<sl. plugu
Varianta definitie 5: Plug (pluguri), substantiv neutru –
1. Unealta pentru arat. –
2. Obicei folcloric din ajunul Anului Nou, in care se merge pe la case, adesea cu un plug in miniatura, cintindu-se cintece legate de muncile cimpului. –
3. Vehicul de deszapezit. –
4. Constelatia Orion. – Mr., megl. plug.
Sl. plugŭ (Miklosich, Slaw.
Elem., 36; Miklosich, Fremdw., 118; Cihac, II, 267; Cancel 23; Conev 68; Pascu, II, 205), conform bulgara, limba sarba:, cr. plug, ceh. pluh, pol. plug, limba rusa plugi, din limba germana Pflug. – Derivat plugar, substantiv masculin (municor agricol; urator); plugaras, substantiv masculin (flacau care umbla cu uratul in ajunul Anului Nou); plugari, verb (a munci pamintul, a ara; a se ocupa cu muncile cimpului); plugarie (var. plugarit), substantiv feminin (ocupatia plugarului); plugareasa (var. plugarita), substantiv feminin (taranca); plugulet (var. plugusor), substantiv neutru (obicei folcloric in ajunul Anului Nou; cintecul care se cinta cu acest prilej).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "g"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.