Varianta definitie 1: Pluti, plutesc, verb IV.
Intranzitiv
1. (Despre corpuri) A se mentine la suprafata unui lichid prin cufundare partiala in volumul acestuia; a aluneca, a se deplasa pe suprafata unui lichid. ♦ (Despre mancaruri) A fi inecat in grasime sau sos.
2. (Despre pasari, insecte etcetera) A se mentine sau a se misca lin in aer sau intr-un fluid fara interventia unei actiuni din exterior. ♢ Expresie A pluti in aer = A) (despre un fenomen sau un eveniment) a fi gata sa se dezlantuie, a presimti aparitia; B) (despre o afirmatie, o situatie etcetera) a nu se sprijini pe realitate. ♦ (Despre corpuri ceresti; adesea figurativ) A se misca pe bolta cereasca. ♦ (Despre sunete si mirosuri) A strabate prin aer, a se imprastia, a se raspandi.
3. (Adesea figurativ) A se mentine sau a se misca lin intr-un spatiu sau intr-un mediu real sau imaginar. ♦ Figurativ A dainui, a starui, a predomina. – Din Pluta1.
Varianta definitie 2: Pluti verb
1. verifica cuvantul: naviga.
2. a sta. (Uleiul - deasupra apei.)
3. verifica cuvantul: zbura.
Varianta definitie 3: Pluti verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural plutesc, imperfect 3 singular plutea; conjunctie: prezent 3 singular si plural pluteasca
Varianta definitie 4: A pluti -esc intranzitiv 1) A se mentine miscandu-se (incet) pe suprafata unui lichid. 2) (despre mirosuri, sunete etcetera) A se raspandi mentinandu-se un timp in aer, intr-un spatiu. ♢ -este in aer e gata-gata sa se produca. 3) (despre pasari, insecte, obiecte usoare) A se mentine miscandu-se lin in aer. Frunzele -esc. 4) figurativ (despre astri) A se misca pe bolta cerului. 5) fig. (despre mancaruri) A fi bogat in grasime, sos etcetera Sarmalele -esc in grasime. /Din pluta
Varianta definitie 5: Pluti (plutesc, plutit), verb –
1. A se mentine deasupra unui lichid, a inota, a sta la suprafata. –
2. A zbura in vint. – Mr. mplatescu, platire.
Sl. pluti, plovą (Miklosich, Slaw.
Elem., 36; Cihac, II, 267), conform limba sarba:, cr. plutati, ceh. plouti. – Derivat pluta, substantiv feminin (stratul exterior, elastic al unor specii de stejar, varietate de plop, Populus pyramidalis; plutitor, flotor; bucatica de material plutitor legata de sfoara unditei; ambarcatie usoara; varietate de nufar, Nymphaea alba, Nuphar luteum), deverbal, sau din limba slava (veche) pluti „pluta” (Cihac, II, 267; Conev 82), conform bulgara pluta, limba sarba:, cr. plutva, ceh. plt., limba rusa plot; plutas, adjectiv (care pluteste; Mold., nehotarit, indecis); plutas, substantiv masculin (producator sau conducator de plute); plutasie, substantiv feminin (indeletnicirea de plutas); plutari, verb (a merge cu pluta pe apa, a transporta ceva cu pluta); plutarit, substantiv neutru (transport cu pluta); plutet (var. plutelnic), adjectiv (invechit, navigabil); plutica, substantiv feminin (planta acvatica, Villarsia nymphoides); plutitor, adjectiv (care pluteste); plutitoare, substantiv feminin (rourica, Glyceria fluitans); plutnita, substantiv feminin (nufar alb, Nymphaea alba).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.