Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Poartă
1 * Cuvantul cu diacritice: poártă
Cuvantul fara diacritice: poarta
Definitie: POARTĂ, porți, substantiv feminin 1. Deschidere amenajată într-un zid, într-un gard etcetera în care s-au prins cu balamale tăblii de lemn, de fier etcetera pentru a permite accesul din interior în exterior și invers; deschizătura împreună cu tăblița, cu balamalele etcetera; tăblia care închide deschizătura. ♢ Locutiune adverb Poartă-n poartă cu cineva = față în față, vizavi, peste drum. ♢ Expresie A bate la toate porțile (sau la porțile cuiva) = a se adresa tuturor, solicitând sprijin, ajutor într-o împrejurare grea. Poartă de scăpare = mijloc de a ieși dintr-o situație dificilă. A sta (sau a rămâne, a se uita) ca vițelul la poarta nouă = a sta (sau a rămâne, a se uita) uimit, nedumerit, dezorientat (în fața unei situații noi și neașteptate, căreia nu-i poți face față). ♦ Intrare într-o cetate sau într-un oraș. ♦ Regiune periferică din jurul unui oraș, al unui ținut, al unei țări; margine, hotar. ♦ Figurativ Cale de acces; posibilitate de a realiza ceva, mijloc. 2. Ușă la intrarea principală a unei clădiri; prin extensiune casă, gospodărie. ♢ Expresie Din poartă în poartă = din casă în casă, dintr-un loc într-altul. 3. Arcul pe care îl formează o conductă de aer comprimat traversând galeria unei mine. 4. Cadru format din două bare verticale unite la capătul de sus printr-o bară orizontală (de care se prinde o plasă), instalat pe terenurile de sport, în care se urmărește introducerea mingii sau a pucului la unele jocuri sportive (fotbal, handbal, hochei etcetera). 5. Vale îngustă prin care o apă își deschide trecerea între două șiruri de munți; pas, trecătoare, defileu. ♦ Loc îngust între pereții de stâncă ai vârfurilor de munte, prin care se trece pe alt versant. 6. (Înv.; în epoca suzeranității turcești asupra țărilor române) Reședința, curtea sultanului sau a unui pașă; prin extensiune Imperiul Otoman. – Limba Latina porta.
2 * Cuvantul cu diacritice: poártă
Cuvantul fara diacritice: poarta
Definitie: POARTĂ substantiv I. 1. prag, ușă, (Dobr.) tocat. (A ieșit în -.)2.(SPORT) (livresc) but. (Apără - echipei de fotbal.)II. (IST.)1. (nume propriu) verifica cuvantul: Imperiul otoman. 2. lude.
3 * Cuvantul cu diacritice: poártă
Cuvantul fara diacritice: poarta
4 * Cuvantul cu diacritice: poártă
Cuvantul fara diacritice: poarta
Definitie: Poartă (reședința sultanului) substantiv pr. f.
5 * Cuvantul cu diacritice: poártă porți
Cuvantul fara diacritice: poarta
Definitie: POARTĂ porțif. 1) Deschizătură într-un gard sau zid care face posibilă intrarea într-un spațiu împrejmuit și ieșirea din el. 2) Panou mobil (simplu sau dublu) care închide această deschizătură. ♢ Din - în - din casă în casă; la fiecare casă. --n - peste drum; vizavi. A se uita (saua sta, a rămâne) ca vițelul la - nouă a rămâne dezorientat, uluit în fața unei situații neașteptate. A bate la toate porțile a se adresa tuturor după ajutor. 3) Loc de intrare (special amenajat) într-un oraș sau într-o cetate. 4) Cadru cuprins între două bare verticale unite în partea de sus printr-o orizontală și închis printr-o plasă, în care se trimite mingea sau pucul la unele jocuri sportive. 5) înv. Curtea sultanului turcesc. ♢ -a Otomană Imperiul Otoman. 6) Vale îngustă între două șiruri de munți (prin care trece o apă curgătoare). [G.-D. porții] limba latina porta
6 * Cuvantul cu diacritice: poártă
Cuvantul fara diacritice: poarta
Definitie: poartă1, porți, cal mătăhălos și urât.
7 * Cuvantul cu diacritice: poártă
Cuvantul fara diacritice: poarta
8 * Cuvantul cu diacritice: poártă pórți
Cuvantul fara diacritice: poarta
Definitie: poartă (porți), substantiv feminin – 1. Deschizătură și loc de trecere într-un loc împrejmuit. – 2. Imperiul otoman. – Mr., megl. poartă, istr. poartę. Limba Latina porta (Pușcariu 1347; Candrea-Dens., 1421; REW 6671), conform limba italiana, prov., cat., port. porta, franceza porte, sp. puerta. – Derivat portar (mr. purtar), substantiv masculin (paznic; Muntenia, șambelan, boier însărcinat cu protocolul, cel care introduce trimișii Porții; Mold., comandantul cetății Suceava, capitala țării, șeful armatei), ar putea reprezenta direct limba latina portārius (Pușcariu 1358; REW 6673); portăreasă, substantiv feminin (femeie care păzește poarta); portărel, substantiv masculin (învechit, slujbaș domnesc subordonat marelui portar; executor judecătoresc); portărie, substantiv feminin (meseria de portar). – Derivat neol. portic, substantiv neutru, din franceza portique; portieră, substantiv feminin, din franceza portiere; portal, substantiv neutru, din franceza portail.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.