DexDefinitie.com

Definitie Poartă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PoartĂ, porti, substantiv feminin
1. Deschidere amenajata intr-un zid, intr-un gard etcetera in care s-au prins cu balamale tablii de lemn, de fier etcetera pentru a permite accesul din interior in exterior si invers; deschizatura impreuna cu tablita, cu balamalele etcetera; tablia care inchide deschizatura. ♢ Locutiune adverb Poarta-n poarta cu cineva = fata in fata, vizavi, peste drum. ♢ Expresie A bate la toate portile (sau la portile cuiva) = a se adresa tuturor, solicitand sprijin, ajutor intr-o imprejurare grea.
Poarta de scapare = mijloc de a iesi dintr-o situatie dificila.
A sta (sau a ramane, a se uita) ca vitelul la poarta noua = a sta (sau a ramane, a se uita) uimit, nedumerit, dezorientat (in fata unei situatii noi si neasteptate, careia nu-i poti face fata). ♦ Intrare intr-o cetate sau intr-un oras. ♦ Regiune periferica din jurul unui oras, al unui tinut, al unei tari; margine, hotar. ♦ Figurativ Cale de acces; posibilitate de a realiza ceva, mijloc.
2. Usa la intrarea principala a unei cladiri; prin extensiune casa, gospodarie. ♢ Expresie Din poarta in poarta = din casa in casa, dintr-un loc intr-altul.
3. Arcul pe care il formeaza o conducta de aer comprimat traversand galeria unei mine.
4. Cadru format din doua bare verticale unite la capatul de sus printr-o bara orizontala (de care se prinde o plasa), instalat pe terenurile de sport, in care se urmareste introducerea mingii sau a pucului la unele jocuri sportive (fotbal, handbal, hochei etcetera).
5. Vale ingusta prin care o apa isi deschide trecerea intre doua siruri de munti; pas, trecatoare, defileu. ♦ Loc ingust intre peretii de stanca ai varfurilor de munte, prin care se trece pe alt versant.
6. (Înv.; in epoca suzeranitatii turcesti asupra tarilor romane) Resedinta, curtea sultanului sau a unui pasa; prin extensiune Imperiul Otoman. – Limba Latina Porta.
Varianta definitie 2: PoartĂ substantiv I.
1. prag, usa, (Dobr.) tocat. (A iesit in -.)
2. (SPORT) (livresc) but. (Apara - echipei de fotbal.) II. (IST.)
1. (nume propriu) verifica cuvantul: Imperiul otoman.
2. lude.
Varianta definitie 3: Poarta (constr., geogr., sport) substantiv feminin, g.-d. art. portii; plural porti
Varianta definitie 4: Poarta (resedinta sultanului) substantiv pr. f.
Varianta definitie 5: PoartĂ porti f. 1) Deschizatura intr-un gard sau zid care face posibila intrarea intr-un spatiu imprejmuit si iesirea din el. 2) Panou mobil (simplu sau dublu) care inchide aceasta deschizatura. ♢ Din - in - din casa in casa; la fiecare casa. --n - peste drum; vizavi. A se uita (sau A sta, A ramane) Ca vitelul la - noua a ramane dezorientat, uluit in fata unei situatii neasteptate. A bate la toate portile a se adresa tuturor dupa ajutor. 3) Loc de intrare (special amenajat) intr-un oras sau intr-o cetate. 4) Cadru cuprins intre doua bare verticale unite in partea de sus printr-o orizontala si inchis printr-o plasa, in care se trimite mingea sau pucul la unele jocuri sportive. 5) inv.
Curtea sultanului turcesc. ♢ -a Otomana Imperiul Otoman. 6) Vale ingusta intre doua siruri de munti (prin care trece o apa curgatoare). [G.-D. Portii] /<lat. porta
Varianta definitie 6: Poarta1, porti, cal matahalos si urat.
Varianta definitie 7: Poarta2, porti, substantiv feminin (regional) mal, tarm.
Varianta definitie 8: Poarta (porti), substantiv feminin –
1. Deschizatura si loc de trecere intr-un loc imprejmuit. –
2. Imperiul otoman. – Mr., megl. poarta, istr. poartę.
Limba Latina porta (Puscariu 1347; Candrea-Dens., 1421; REW 6671), conform limba italiana, prov., cat., port. porta, franceza porte, sp. puerta. – Derivat portar (mr. purtar), substantiv masculin (paznic; Muntenia, sambelan, boier insarcinat cu protocolul, cel care introduce trimisii Portii; Mold., comandantul cetatii Suceava, capitala tarii, seful armatei), ar putea reprezenta direct limba latina portārius (Puscariu 1358; REW 6673); portareasa, substantiv feminin (femeie care pazeste poarta); portarel, substantiv masculin (invechit, slujbas domnesc subordonat marelui portar; executor judecatoresc); portarie, substantiv feminin (meseria de portar). – Derivat neol. portic, substantiv neutru, din franceza portique; portiera, substantiv feminin, din franceza portière; portal, substantiv neutru, din franceza portail.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.