Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Poftă
1 * Cuvantul cu diacritice: póftă
Cuvantul fara diacritice: pofta
Definitie: POFTĂ, pofte, substantiv feminin 1. Dorință puternică de a face sau a obține ceva; năzuință, dispoziție, chef, plăcere. ♢ Locutiune adverb Cu poftă = manifestând multă plăcere, cu plăcere. ♢ Expresie A-și (mai) pune pofta-n cui, se spune pentru a arăta că cineva este nevoit să renunțe la un lucru mult dorit. Pe (sau după) poftă (sau pofta inimii ori sufletului, voii etcetera) = pe placul sau pe gustul cuiva, conform cu dorința cuiva, spre mulțumirea cuiva. ♦ Dorință, impuls sexual; prin extensiune dorință exagerată, patimă, viciu. ♦ (Înv.) Lăcomie. 2. Senzație de foame sau de sete; dorință, chef de a bea sau de a mânca un anumit lucru. ♢ Expresie De poftă sau (ca) să-și prindă pofta = în cantitate foarte mică, numai cât să guste. Poftă bună (sau mare) urare adresată celor care mănâncă sau se duc să mănânce. [Varianta: (învechit și reg.) pohtă substantiv feminin] – Din pofti (derivat regresiv).
2 * Cuvantul cu diacritice: póftă
Cuvantul fara diacritice: pofta
5 * Cuvantul cu diacritice: póftă -e
Cuvantul fara diacritice: pofta
Definitie: POFTĂ -ef. 1) Dorință (nestăvilită) de a avea sau de a face ceva; gust; chef. - de lucru. ♢ Cu - cu plăcere. Pe (sau după) - după cum dorește cineva; pe gustul cuiva. A-i trece (sau a-i pieri) -a de cevasaua i se tăia cuiva -a de ceva a nu mai dori ceva. A-și pune -a în cui a fi nevoit să renunțe la ceva mult dorit sau așteptat. 2) Gust de mâncare (sau de băutură); apetit. A nu avea -. ♢ - de lup poftă foarte mare. De -sau ca să-și prindă -a a) numai pentru a-și satisface dorința; b) numai pentru a gusta; foarte puțin. A face - a suscita gustul pentru ceva (în special pentru o anumită mâncare). - bună (saumare) formulă de urare adresată celor care se duc să mănânce sau celor care mănâncă. [G.-D. poftei] /v. a pofti
6 * Cuvantul cu diacritice: póftă pófte
Cuvantul fara diacritice: pofta
Definitie: poftă (pofte), substantiv feminin – 1. Plăcere, apetit, dorință, rîvnă. – 2. (Banat) Dar de mîncat care se oferă de obicei proaspetelor lăuze. – Varianta cuvant invechit pohtă. Sl. pochotĭ (Miklosich, Slaw. Elem., 38; Cihac, II, 272; Conev 86), conform bulgara pofta, limba sarba: pohot. Derivat din limba greaca (veche) πόθος (Philippide, Principii, 147) nu e posibilă. – Derivat poftalnic, adjectiv (învechit, doritor); poftăreț, adjectiv (cu poftă); pofteală, substantiv feminin (invitație); pofti (var. pohti), verb (a dori, a jindui, a rîvni; a cere, a solicita; cuvant invechit, a ruga; a invita, a felicita, a închina (paharul), a oferi), conform limba slava (veche) pochoteti; pofticios (var. poftitor), adjectiv (ahtiat, doritor); nepoftit, adjectiv (neinvitat, neașteptat; inoportun).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.