Varianta definitie 1: Polog2, poloage, substantiv neutru
1. Țesatura taraneasca groasa (impermeabila), lucrata din lana, din in sau din canepa si folosita ca cerga, patura, asternut etcetera
2. Țesatura fina, folosita mai ales ca draperie; perdea; prin extensiune baldachin.
3. Acoperitoare speciala confectionata din panza rara sau din plasa de sarma, folosita impotriva tantarilor, a mustelor etcetera – Din limba slava (veche) Podlogŭ, limba rusa Polog.
Varianta definitie 2: Polog1, poloage, substantiv neutru
1. (Popular) Cantitate de iarba (sau de alte plante) cosita dintr-o singura miscare de coasa; manunchi de fan sau de grau secerat (care urmeaza sa fie adunat sau legat in snopi). ♢ Expresie (Adverbial) A sta (sau a zacea, a cadea) polog = a sta (sau a zacea, a cadea) gramada.
2. (Regional) Întoarcere sau imprastiere a fanului cosit (pentru a se usca).
3. (Regional) Iarba buna de cosit. – Din bulgara, scr. Polog.
Varianta definitie 6: Polog1 -oage n.
Fasie de iarba sau de cereale cosite, avand latimea unei apucaturi de coasa sau de cositoare; brazda. ♢ A sta (sau A zace) - a sta (sau a zace) la pamant. /<bulg., limba sarba: polog
Varianta definitie 7: Polog2 -oage n. 1) Învelitoare confectionata dintr-o tesatura groasa (de canepa sau in), avand diferite intrebuintari; veretca. 2) Panza fina pentru draperii si perdele. 3) Acoperamant special, asemanator unui cort, care se atarna deasupra unui pat in scop protector (impotriva tantarilor, mustelor etcetera). 4) Pat cu un astfel de acoperamant, instalat vara in aer liber. /<rus. polog
Varianta definitie 8: Polog (poloage), substantiv neutru –
1. Pala de iarba; postata. –
2. Manunchi de fin sau de griu uscat cazut la pamint inainte de a fi cules. –
3. (Pinza de) cort. –
4. Baldachin, draperie de pat. – Megl. palog.
Sl. pologŭ „depozit” (Miklosich, Slaw.
Elem., 37; Cihac, II, 275; Conev 61 si 72), de la položiti „a aseza”, conform bulgara, limba sarba: polog „cuib”, limba rusa polog „draperie de pat” si dirlog, potlog, razlog, zalog. – Derivat (im)pologi, verb (a cosi finul; a semana; reflexiv, a se rasuci, a se indoi); pologar, substantiv masculin (cosas); polojenie, substantiv feminin (gluma, anecdota), din limba slava (veche) položenije „asezare”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "g"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.