DexDefinitie.com

Definitie Pont - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Pont1, ponti, substantiv masculin (La unele jocuri de noroc) Pontator2. – Din franceza Ponte.
Varianta definitie 2: Pont2, ponturi, substantiv neutru I.
1. (Familiar) Aluzie rautacioasa, ironie, impunsatura. ♢ Expresie A vorbi in ponturi = a da sa se inteleaga, a sugera; a vorbi in pilde.
A bate (cuiva) pontul = a face (cuiva) aluzie la ceva, a-i da (cuiva) sa inteleaga ceva.
2. (În limbajul jucatorilor de carti) Numele uneia dintre cartile de joc (considerata de obicei cu cea mai mare valoare); prin extensiune prilej favorabil (la joc). ♢ Expresie A-i face (cuiva) pontul = a insela (pe cineva). (Familiar) A vinde (cuiva) pontul = a dezvalui (cuiva) un secret prin care poate obtine un avantaj, un profit. II. (Înv.)
1. Punct (in spatiu sau in timp); limita. ♢ Locutiune adverb (Familiar) La pont = la momentul potrivit, la timp, la tanc. ♢ Expresie A pune pont = a hotari, a fixa locul potrivit pentru ceva.
2. Articol, paragraf dintr-o lege, dintr-un statut, dintr-o conventie; prin extensiune legea, statutul etcetera respectiv. ♦ Conditie de invoiala agricola impusa taranilor in trecut.
3. Problema sau parte a unei probleme in discutie; idee, principiu care sta la baza unei discutii; punct. – Din limba maghiara Pont.
Varianta definitie 3: Pont substantiv pontator, (rar) pontagiu, (invechit) pontas. (- la unele jocuri de noroc.)
Varianta definitie 4: Pont substantiv verifica cuvantul: apucatura, articol, capitol, capriciu, chef, comportament, comportare, conduita, deprindere, extras, fandoseala, fantezie, fason, fita, fragment, maimutareala, maniere, moft, moravuri, naz, naravuri, obiceiuri, ocazie, paragraf, pasaj, pofta, prilej, prosteala, punct, purtare, sclifoseala, toana.
Varianta definitie 5: Pont substantiv masculin, plural ponti
Varianta definitie 6: Pont (ironie, carte de joc, paragraf, lege, punct) substantiv neutru, plural ponturi
Varianta definitie 7: Pont1 ponti m. verifica cuvantul: Pontator. /<fr. ponte
Varianta definitie 8: Pont2 -uri n. 1) fam.
Aluzie rautacioasa; vorba intepatoare; impunsatura. ♢ A vorbi in -uri a da de inteles. 2) Carte de joc considerata ca avand valoarea cea mai mare. ♢ A vinde cuiva -ul a destainui cuiva un secret in schimbul unui castig. 3) cuvant invechit Punct care fixeaza o limita (in spatiu sau in timp). ♢ La - la momentul oportun; la tanc. /<ung. pont
Varianta definitie 9: Pont substantiv masculin pontator1. (< franceza ponte)
Varianta definitie 10: Pont (-turi), substantiv neutru –
1. (Înv.) Paragraf, articol, capitol. –
2. Moment oportun, punct fix. –
3. Aluzie personala, insinuare. –
4. (Argou) Loc de unde se poate fura ceva.
Limba Latina punctum, prin intermediul mag. pont (secolul XVII). – Derivat ponta, verb (a miza la jocuri), din franceza ponter; pontator, substantiv masculin (pontagiu, pontas); pontui, verb reflexiv (Mold., a se ciorovai); pontoarca, substantiv feminin (Arg., cheie), pare formatie glumeata din pont si intoarce „a se rasuci”; impontori, verb (Bucovina, a jigni).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.