Varianta definitie 1: Pop1, popi, substantiv masculin
1. Stalp, barna, par, prajina etcetera avand diverse intrebuintari, mai ales ca element de sustinere sau de sprijin: A) bucata lunga de lemn, prajina sau par, folosite pentru a sprijini in mod provizoriu un gard, crengile unui pom etcetera; proptea, sprijin; B) stalp sau barna groasa de lemn cu care se sustine provizoriu sau se consolideaza un zid, un planseu, un acoperis; C) fiecare dintre stalpii unei prispe sau ai unui pridvor care, avand unul dintre capete infipt in talpa prispei, sustin cu celalalt capat streasina acoperisului; D) (regional) fiecare dintre stalpii care, avand unul dintre capete infipt in pamant, sustin un gard sau o poarta. ♦ Betisor asezat in cutia de rezonanta a unor instrumente cu coarde.
2. (Regional) Nume dat mai multor piese, obiecte sau parti ale acestora, asemanatoare ca forma sau ca intrebuintare cu un pop1 (1) ori executate dintr-un pop1.
3. Gramada de snopi sau de manunchi de canepa ori de alte plante, asezate in picioare ca sa se usuce. [Plural si: (3, n.) popuri] – Din bulgara Pop.
Varianta definitie 2: Pop2, substantiv neutru invar., adjectiv invar.
1. Substantiv neutru: invar.
Bucata de muzica usoara cu tema si linie melodica inspirata din muzica folclorica.
2. Adjectiv invar. (În sintagma) Muzica pop = muzica usoara sau rock, cu larga audienta la public. – Cuvant limba engleza
Varianta definitie 4: Pop substantiv
1. (CONSTR.) palimar, (popular) popartac, (regional) poponet. (- de sustinere a unui zid, a unui planseu.)
2. verifica cuvantul: proptea.
3. verifica cuvantul: speteaza.
4. (regional) capita, ciucla, poponet. (Un - de in.)
Varianta definitie 5: Pop (stalp) substantiv masculin, plural popi
Varianta definitie 6: Pop (muz.) substantiv neutru invar.
Varianta definitie 7: Pop (manunchi) substantiv neutru, plural popuri
Varianta definitie 8: Pop1 -i m. 1) Stalp la prispa sau la pridvor care sustine streasina acoperisului; parmac. 2) Bucata de lemn in care se fixeaza batca sau nicovala. 3) Manunchi de anumite plante (canepa, in, stuf etcetera) puse in picioare la uscat. /<bulg. pop
Varianta definitie 9: Pop2 n.
Forma de muzica usoara inspirata din muzica folclorica. ♢ Muzica - creatie de muzica usoara care se bucura de mare popularitate la public. /Cuv. limba engleza
Varianta definitie 10: Pop adjectiv inv., substantiv neutru (muzica usoara) de origine anglo-americana, cu larga audienta la public, din rock si din folk. (< amer. pop)
Varianta definitie 11: Pop (popi), substantiv masculin –
1. Gramada de stiuleti de porumb pusi la uscat. –
2. Stilp de lemn in pridvorul caselor taranesti. –
3. Axa a virtelnitei. –
4. Proptea, reazem.
Creatie expresiva, conform pup, dop, pap(use); ca in cazul acesta din urma, pare sa indice un obiect relativ nedefinit prin conturile sale sau o marioneta.
Raportul cu popa „preot” (Tiktin; Candrea; Scriban) este dubioasa. – Derivat din limba greaca (veche) ὐποπούς „inzestrat cu picioare” (Diculescu, Elementele, 469) e improbabila.
Derivat popic (Mold. popica), substantiv neutru (bucata mica de lemn cu diferite intrebuintari; pop de vioara), cu sufix dim. -ic (dupa Conev 60, din bulgara pop); popicar, substantiv masculin (jucator de popice); popici, substantiv neutru (Oltenia, axul virtelnitei); popou, substantiv neutru (sezut, fund), cuvint folosit de copii; poponete (var. poponet), substantiv masculin (sezut; hopa-mitica; marioneta, om de paie; sperietoare; lampita; volbura, Convolvulus arvensis; sobolan de cimp, Mus silvaticus), a caror idee comuna este cea de „marioneta sezind in fund” (numele volburei vine din limba sarba: poponac, care nu poate explica celelelte sensuri din rom., conform Cihac, II, 278; dupa Conev 56, din bulgara papunec); popondoc, substantiv masculin (parmac); popindoc, substantiv masculin (sobolan de cimp; Mold., copil, pusti); popindau (var. popinzoi, popinzac), substantiv masculin (sobolan de cimp; sperietoare); popindac, substantiv neutru (Mold., plavie, musuroi la suprafata apei in terenurile mlastinoase); popi, substantiv masculin plural (Mold., taftur), conform pofi; popenchi (var. popinci), substantiv masculin (ciuperca comestibila, Coprinus atramentarius, Coprinus comatus, Pholiota mutabilis, Pluteus cervinus, Amillaria mellea), pe care Candrea il lega de limba sarba: popič „ciuperca” si Scriban de rut. podpenka; popota, verb reflexiv (a se cocota), conform cocota; impopot(on)a, verb reflexiv (a se gati), pe care Capidan, Dacor., II, 626 il lega de pupa(za), pornind de o forma primitiva impupaza conform DAR; popic, interjectie (exprima ideea unei aparitii neasteptate).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "p"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.