DexDefinitie.com

Definitie Porni - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Porni, pornesc, verb IV.
1. Intranzitiv si reflexiv (Despre fiinte) A pleca din locul in care se afla, a se pune in miscare, a se indrepta spre ceva, a purcede; prin extensiune a merge. ♢ Expresie (Intranz.) A porni cu stangul = a nu avea succes intr-o actiune.
A porni cu dreptul = a izbuti intr-o actiune initiata. ♦ Tranzitiv si instranzitiv (Despre mijloace de locomotie sau obiecte care se deplaseaza) A (se) pune in miscare. ♦ (Despre fenomene ale naturii) A incepe sa se dezlantuie, sa se desfasoare; a se declansa, a se dezlantui. ♦ Tranzitiv (Rar) A duce, a conduce.
2. Intranzitiv (Despre masini, motoare etcetera) A incepe sa functioneze. ♦ Tranzitiv fact.
A pune in functiune. ♦ (Despre actiuni si manifestari ale oamenilor) A incepe, a izbucni. ♦ Tranzitiv A face sa inceapa o actiune. ♢ Expresie A porni judecata (sau proces etcetera) = a intenta (cuiva) un proces, a da pe cineva in judecata.
3. Intranzitiv si reflexiv (Despre oameni) A se apuca sa faca ceva, a incepe o actiune de oarecare durata. ♢ Expresie (Pop.; instranzitiv) A porni grea = a ramane insarcinata. ♦ A avea tendinta sa..., a fi inclinat sa...
4. Tranzitiv A indemna pe cineva la un lucru; a-l determina sa faca ceva; a stimula, a imboldi. ♦ A intarata, a atata, a inversuna. – Din limba slava (veche) Porinonti.
Varianta definitie 2: A se porni antonim: a se opri
Varianta definitie 3: Porni verb verifica cuvantul: expedia, trimite.
Varianta definitie 4: Porni verb I.
1. a pleca, (invechit) a (se) clati, a purcede. (Au - la drum.)
2. a trimite. (I-a - cu greu la drum.)
3. verifica cuvantul: pleca.
4. verifica cuvantul: apuca.
5. verifica cuvantul: demara. II.
1. verifica cuvantul: incepe.
2. verifica cuvantul: starni.
3. a se apuca, a incepe, a se pune. (Se - sa manance.)
4. a incepe, (prin Transilvania) a aradui. (Au - sa se certe.)
5. a incepe, (invechit si popular) a rupe. (Se - a canta.)
6. a incepe, a prinde. (Se - sa tipe, sa fuga.)
7. verifica cuvantul: dezlantui.
Varianta definitie 5: Porni verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural pornesc, imperfect 3 singular pornea; conjunctie: prezent 3 singular si plural porneasca
Varianta definitie 6: A porni -esc 1. instranzitiv 1) (despre mijloace de locomotie, obiecte care se pot deplasa, fiinte) A se pune in miscare; a incepe sa se miste, parasind locul initial; a pleca din locul in care se afla. Coloana -it. 2) (despre masini, motoare etcetera) A incepe sa functioneze. Trenul -it. Ceasul -it. 3) (despre actiuni, manifestari, fenomene ale naturii) A-si lua inceputul (de la ceva); a incepe; a pleca.
2. tranz. 1) A face sa se puna in miscare. - masina de spalat. 2) (actiuni) A realiza in partea initiala; a incepe. - mitingul. 3) (urmat de un conjunctiv sau de un infinitiv) A fi pe cale (de); a incepe; a prinde. - sa citeasca. 4) (fiinte) A aduce (in mod intentionat) intr-o stare de iritare, indemnand la actiuni dusmanoase; a atata; a provoca; a starni; a intarata; a incita; a instiga. 5) (persoane) A face sa manifeste o atitudine dusmanoasa (fata de cineva). /<sl. porinonti
Varianta definitie 7: A se porni ma -esc intranzitiv A incepe sa realizeze o actiune, manifestand multa ravna si interes. /<sl. porinonti

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.