Varianta definitie 1: Pregeta, preget, verb I. Intranzitiv (Popular) A sta pe ganduri inainte de a face ceva; a sovai, a ezita, a se codi; prin extensiune a intarzia, a zabovi, a se lenevi, a sta inactiv. – Probabil limba latina *prigitare.
Varianta definitie 4: Pregeta verb, indicativ prezent 1 singular preget, 3 singular si plural pregeta; conjunctie: prezent 3 singular si plural pregete
Varianta definitie 5: A pregeta preget intranzitiv A nu se putea hotari; a sta in cumpana; a sovai; a ezita. /< limba latina prigitare
Varianta definitie 6: Pregeta (pregetat, pregetat), verb –
1. A se indoi, a ezita, a pierde timpul, a sovai. –
2. A intirzia.
Limba Latina pῑgritāri, prin intermediul unei forme cu metateza, *prigitare (Candrea-Dens., 1440; Candrea, Rom., XXXVI, 325; REW 6492).
Derivat din limba latina *prae-agῑtāre (Scriban) este mai putin probabila. – Derivat preget, substantiv neutru (indoiala, sovaire; lene); pregetator, adjectiv (incet, intirziat, lenes).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.