DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Pripi

1 * Cuvantul cu diacritice: pripí
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: PRIPI, pripesc, verb IV. 1. Reflexiv A face un lucru în grabă și adesea fără chibzuială, a acționa în pripă. ♦ Intranzitiv (Înv.) A se grăbi, a se zori. ♦ Tranzitiv A accelera, a iuți ritmul unei acțiuni. ♦ A nu izbuti, a rata o acțiune din cauza grabei. 2. Reflexiv A se încălzi la foc; (despre alimente) a se coace (superficial) la un foc (prea) repede. 3. Tranzitiv (Pop.; despre soare) A dogori, a arde. – Conform: bulgara p r i p r a.


2 * Cuvantul cu diacritice: a se pripi
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: A (se) pripi antonim: a zăbovi


3 * Cuvantul cu diacritice: a se pripi
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: A se pripi antonim: a zăbovi


4 * Cuvantul cu diacritice: pripí
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: PRIPI verb verifica cuvantul: accelera, arde, constrânge, dogori, face, forța, frige, fugări, grăbi, hăitui, iuți, încinge, înfierbânta, obliga, pârjoli, prinde, rumeni, sili, surprinde, urgenta, urmări, zori.


5 * Cuvantul cu diacritice: pripí
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: PRIPI verb a se grăbi. (Te rog să nu te - în luarea deciziei.)


6 * Cuvantul cu diacritice: pripí
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: pripi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural pripesc, imperfect 3 singular pripea; conjunctie: prezent 3 singular și plural pripească


7 * Cuvantul cu diacritice: a pripí -ésc
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: A PRIPI -esc tranzitiv 1) (acțiuni, procese etcetera) A face să se desfășoare într-un ritm mai rapid (uneori nejustificat); a zori; a grăbi; a precipita; a accelera; a urgenta. 2) A expune unui eșec din cauza realizării în grabă. 3) (carne sau alte alimente) A coace la repezeală, numai pe deasupra; a pârpăli. 4) popular (despre soare) A încălzi foarte puternic; a dogori. limba slava (veche) prispeti


8 * Cuvantul cu diacritice: a se pripí mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: A SE PRIPI mă -esc intranzitiv 1) A acționa prea repede, în pripă; a se grăbi. 2) A-și expune corpul pentru un timp scurt la o sursă de căldură; a se încălzi ușor (la foc sau la soare); a se pârpăli. limba slava (veche) prispeti


9 * Cuvantul cu diacritice: pripí
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: pripi, pripesc, verb IV 1. (învechit; despre unități militare) a se îndrepta, a se deplasa grabnic către un loc; a veni, a sosi repede într-un loc. 2. (refl.; cuvant invechit și popular; despre oameni) a se grăbi, a se zori; a face un lucru în grabă și fără chibzuială; a da greș într-o acțiune din cauza grabei. 3. (înv; despre oameni) a face, a obliga să acționeze în grabă; a grăbi, a îndemna, a zori (pe cineva). 4. (refl.; cuvant invechit și reg.) a se sili, a se strădui (să facă ceva cât mai repede). 5. (învechit și reg.; despre acțiuni, deplasări) a accelera, a iuți, a grăbi (pentru a realiza ceva). 6. (învechit; despre oameni) a urmări de aproape și în grabă pentru a pune pe fugă, pentru a învinge,pentru a prinde; a fugări. 7. (învechit) a constrânge, a forța, a sili (să facă ceva în grabă). 8. (învechit și reg.) a surprinde asupra faptului (reprobabil). 9. (învechit și reg.) a încălzi puternic, a înfierbânta, a încinge (la foc). 10. (reg.; despre alimente) a coace sau a frige repede și superficial; a prăji numai la suprafață; a rumeni. 11. (refl.; reg.; despre pâine) a se coace prea repede, făcând găuri mari sub coajă; a se coși. 12. (învechit și reg.; despre soare) a arde puternic, a dogori. 13. (reg.; despre cereale sau fructe) a face să ajungă la maturitate înainte de vreme, a coace prematur.


10 * Cuvantul cu diacritice: pripí pripésc pripít
Cuvantul fara diacritice: pripi

Definitie: pripi (pripesc, pripit), verb – 1. A se grăbi, a se zori. – 2. A se coace, a se încălzi, a (se) pîrli, a (se) pîrpăli. – 3. (Moldova) A surprinde. – Varianta Mold. prichi. Cuvînt probabil rezultat din confuzia a două cuvinte limba slava (veche), pripešti „a arde, a pîrli” și prispĕti „a se grăbi”, de unde un pripĕti, conform bulgara pripiram „a se grăbi” (Miklosich, Slaw. Elem., 39; Cihac, II, 292; Tiktin). – Derivat pripac, substantiv neutru (învechit, văpaie, dogoare); pripeală (var. Banat pripală), substantiv feminin (grabă ; dogoare, fierbințeală); pripec, substantiv neutru (căldură sufocantă), conform bulgara pripek, limba sarba: pripeka; pripelnic, adjectiv (grăbit, precipitat); pripie, substantiv feminin (învechit, precocitate).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.