DexDefinitie.com

Definitie Priză - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PRiZĂ, prize, substantiv feminin
1. (Tehn.) Dispozitiv de conectare cu ajutorul caruia se realizeaza legatura electrica a unui receptor mobil la o retea electrica prin intermediul unei fise de curent; p. restr. orificiu, cu un dispozitiv de obturare sau de reglare, facut in peretele unei incaperi, al unui generator, al unei conducte etcetera, prin care se realizeaza legatura electrica. ♢ Priza aeriana de curent = priza in forma de bara, de lira etcetera, prin care se realizeaza legatura dintre o linie electrica aeriana si un tramvai, o locomotiva electrica etcetera Priza de pamant = dispozitiv prin intermediul caruia se realizeaza o legatura electrica conducatoare directa cu pamantul.
2. Deschizatura in peretele exterior al unei constructii prin care se face aerisirea.
3. Angrenare a doua roti dintate intr-un mecanism.
4. Fenomen de transformare din stare plastica in stare rigida a amestecurilor hidratate de lianti care se fololosesc in constructii.
5. (În sintagma) Priza de aterizare (sau de teren) = ansamblul manevrelor executate de un pilot pentru a ateriza exact in punctul dorit.
6. (Familiar; in expresie) A avea (sau a fi cu) priza la cineva (sau asupra cuiva) = a avea trecere (la cineva), influenta (asupra cuiva), a trezi interesul (cuiva).
7. (Livresc) Cantitate mica de tutun care se trage pe nas.
8. Doza (mica) de medicament.
9. Modul in care este prinsa mingea la handbal, baschet, rugbi etcetera; mod in care atletii tin sulita sau prajina, tenismenii racheta sau paleta.
10. (La judo, lupte etcetera) Dezechilibrare si proiectare a adversarului.
11. (Cin.; in sintagma) Priza directa = tehnica de inregistrare a dialogului sincron cu filmarea, asigurand veridicitatea interpretarii actoricesti. – Din franceza Prise.
Varianta definitie 2: PRiZĂ substantiv verifica cuvantul: captura, faima, popularitate, prada, renume, reputatie.
Varianta definitie 3: Priza substantiv feminin, g.-d. art. prizei; plural prize
Varianta definitie 4: PRiZĂ1 -e f. 1) Dispozitiv pentru conectarea unui receptor de energie electrica la o sursa de curent. ♢ - de pamant a) legatura a unor aparate sau masini electrice cu pamantul; b) instalatie pentru realizarea acestei legaturi. 2) Dispozitiv prin care se extrage un fluid dintr-o conducta. 3) figurativ Consideratie sau influenta de care se bucura cineva. [G.-D. Prizei] /<fr. prise
Varianta definitie 5: PRiZĂ2 -e f.
Mod de a tine instrumentul de lucru caracteristic pentru un specialist (muzicant, sportiv, medic etcetera). ♢ - de aterizare totalitate a manevrelor executate de un pilot pentru a lua contact cu pamantul. [G.-D. Prizei] /<fr. prise
Varianta definitie 6: PRiZĂ3 -e f.
Cantitate dintr-un medicament prevazuta pentru o singura data. ♢ - de tabac portie de tabac trasa pe nas dintr-o singura data. [G.-D. Prizei] /<fr. prise
Varianta definitie 7: PRiZĂ4 -e f.
Proeminenta a unei stanci de care se poate apuca un alpinist in urcus. [G.-D. Prizei] /<fr. prise
Varianta definitie 8: PRiZĂ5 -e f. (in constructii) Întarire a unui liant hidraulic. [G.-D. Prizei] /<fr. prise
Varianta definitie 9: PRiZĂ substantiv feminin
1. Dispozitiv prin care se face legatura intre un aparat electric si reteaua electrica respectiva. ♦ Dispozitiv de luare a unui fluid dintr-o conducta, dintr-un recipient etcetera
2. Trecerea in stare solida a pastei unui liant hidraulic.
3. Priza de aterizare = ansamblul manevrelor care preceda aterizarea unui avion executate de pilot pentru a veni exact pe aerodrom.
4. A avea priza = a avea trecere, a trezi interesul.
5. Mica portie de praf de tutun care se trage pe nas. ♦ (Medical) Administrare perorala a unui medicament facuta la un moment dat; luare a unui medicament.
6. Asperitate, proeminenta pe care un alpinist o foloseste pentru a escalada o stanca.
7. Luare, apucare, prindere.
8. (Sport) Pozitia mainilor in momentul in care se prinde sau se arunca mingea de handbal sau de baschet etcetera; mod in care atletii tin sulita sau prajina, tenismenii racheta sau paleta. ♦ (Despre o piesa de sah) În priza = amenintata sa fie capturata.
9. Priza directa = a) cuplu de transmisie a unui autovehicul in care arborele primar transmite direct miscarea arborelui secundar; b) pozitie a schimbatorului de viteze care da acest cuplu. [< franceza prise].
Varianta definitie 10: PRiZĂ substantiv feminin
1. maniera de a prinde adversarul la judo, la katch etcetera ♢ pozitie a mainilor in momentul in care se prinde sau se arunca mingea de handbal sau de baschet etcetera; mod in care atletii tin sulita sau prajina, tenismenii racheta sau paleta.
2. asperitate, proeminenta pe care un alpinist o foloseste pentru a escalada o stanca.
3. nava militara sau comerciala capturata de la inamic.
4. stare a unei piese de sah pe care adversarul este in drept sa o ia.
5. - directa = a) cuplu de transmisie a unui autovehicul in care arborele primar transmite direct miscarea arborelui secundar; b) pozitie a schimbatorului de viteze care da acest cuplu.
6. - de aer = orificiu prin care se aerisesc unele incaperi, prin care aerul patrunde intr-un motor sau intr-o canalizatie.
7. dispozitiv care permite a bransa un aparat electric la reteaua electrica respectiva.
8. constructie hidrotehnica pentru captarea apei.
9. - de sunet sau de imagine = inregistrare a sunetului sau a imaginii pe un film. ♢ dispozitiv de luare a unui fluid dintr-o conducta, dintr-un recipient etcetera 10. trecere in stare solida a pastei unui liant hidraulic. 11. - de aterizare = ansamblul manevrelor care preceda aterizarea unui avion, executate de pilot pentru a veni exact pe aerodrom. 12. (fig.; familiar) trecere, influenta, simpatie de care se bucura cineva. 13. cantitate mica de tutun care se prizeaza1. ♢ doza (mica) dintr-un medicament. (< franceza prise)
Varianta definitie 11: Priza (prize), substantiv feminin –
1. Prada. –
2. Praf de tutun. –
3. Ștecar, dispozitiv electric de legatura. – Mr. preza.
Franceza prise; mr. din limba italiana presa, conform limba neogreaca: πρέζα. – Derivat priza, verb (a aspira tutun pe nas), din franceza priser.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "z"
Categorie: Dispozitivdeconectarecuajutorulcruiaserealizeazlegturaelectricaunuireceptormobillaoreeaelectricprinintermediuluneifiedecurentiprestriorificiu, cuundispozitivdeobturaresaudereglare, fcutnpereteleuneincperi, alunuigenerator, aluneiconducteetc, princareserealizeazlegturaelectricxiPrizaeriandecurentipriznformdebar, deliretc, princareserealizeazlegturadintreolinieelectricaerianiuntramvai, olocomotivelectricetciPrizdepmntidispozitivprinintermediulcruiaserealizeazolegturelectricconductoaredirectcupmntulbbDeschizturnpereteleexterioraluneiconstruciiprincaresefaceaerisireabbAngrenareadouroidinatentrunmecanismbbFenomendetransformaredinstareplasticnstarerigidaamestecurilorhidratatedelianicaresefololosescnconstruciibbnsintagmaiPrizdeaterizareisauidetereniansamblulmanevrelorexecutatedeunpilotpentruaaterizaexactnpunctuldoritbbFamnexpriAaveaisauiaficuprizlacinevaisauiasupracuivaiaaveatrecerelacineva, influenasupracuiva, atreziinteresulcuivabbLivrCantitatemicdetutuncaresetragepenasbbDozmicdemedicamentbbModulncareesteprinsmingealahandbal, baschet, rugbietcmodncareatleiiinsuliasauprjina, tenismeniirachetasaupaletabbLajudo, lupteetcDezechilibrareiproiectareaadversaruluibbCinnsintagmaiPrizdirectitehnicdenregistrareadialoguluisincroncufilmarea, asigurndveridicitateainterpretriiactoricetixDinfrbpriseb

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.